Hoe zorg je goed voor je kaarsen?

Geplaatst op 12 februari 2021 door Emmy in DIY / 2 Comments

Al eerder schreef ik een blogpost over hoe je een kaars die is gaan tunnelen kunt redden, maar zoals met alles eigenlijk is voorkomen beter dan genezen en daarom geef ik vandaag een aantal tips hoe jij goed voor je kaarsen kunt zorgen!

Voor een kaars zorgen? Het is toch geen kamerplant?

Klopt. En ook geen huisdier.

Maar als je je kaarsen niet goed behandeld dan heb je kans op:

  1. Tunnelen
  2. Een kaars die zo op is
  3. Een verzopen lont
  4. Overal kaarsvet

Kortom: een flinke bende en dat willen we niet.

Deze kaars is een beetje gaan tunnelen. Maar zal zichzelf wel rechttrekken.

Tunnelen

In mijn eerdere blogpost leg ik dus al uit hoe je een tunnel precies kan fixen (hoedje van aluminium, de bovenkant met een föhn bewerken, helemaal omsmelten), maar liever voorkomen we het natuurlijk. Deze tips kunnen je daarbij helpen, maar het is natuurlijk geen 100% garantie.

  • Zet je kaars op een tochtvrije plek. Jij voelt het misschien niet, maar je kaars wel.
  • Zorg dat de lont kort is (maximaal 5 mm). Hoe groter de lont, hoe hoger de vlam en hoe sneller de kaars brandt. En vaak is dat helaas dwars naar beneden.
  • Zorg ervoor dat je de kaars de eerste keer lang genoeg laat branden om de complete bovenlaag te laten smelten. Maar brand hem ook weer niet té lang, want dan verdrinkt je lont sneller. Eenmaal een gat betekent in vele gevallen altijd een runnelvorming, tenzij je een glaasje of blikje hebt met een smalle opening waar de warmte uiteindelijk in kan blijven hangen. Dan heb je sóms nog het geluk dat het zal rechttrekken.
Voor ik deze kaars weer ga branden moet ik de lont korter knippen.

Lontverzorging

Niet te verwarren met wondverzorging. Al raad ik aan altijd voorzichtig om te gaan met kaarsen.

Dit zijn een aantal tips voor het langer kunnen genieten van je kaars:

  • Zorg dat een lont altijd kort is. Ongeveer een halve cm lang maximaal. Ook nadat je de kaars al een keer gebrand hebt, dus!
  • Mocht je kaars in de was zakken na het branden, wip hem dan even uit het kaarsvet.
  • Bij sommige lonten verschijnt er een soort bobbeltje aan het eind. Knip dit ook af.
  • Blaas je kaars het liefst niet uit, maar gebruik zo’n mooie ouderwetse kaarsdover.

Nog wat tips

  • Kaarsvet laten vallen op stof? Pak een strijkijzer en een stuk keukenpapier. Zet het strijkijzer met het keukenpapier ertussen op de stof en de was zal in het papier trekken. Dit kan alleen als de was volledig gestold is.
  • Kaars op maar nog veel was over? Smelt het om tot een nieuwe kaars (haal bijvoorbeeld een lontje uit een waxinelichtje) of tot waxmelts!
  • Kaars op en wil je het bakje gebruiken voor wat anders? Zet het bakje dan een tijdje in heet water: daarna kan je het bakje zo schoonmaken. Dit werkt vooral goed bij kaarsen van soja- of koolzaadwas.
  • Gebruik bij voorkeur kaarsen van koolzaad- of sojawas of gemaakt van een andere natuurlijke oorsprong. Deze zijn beter voor het milieu, maar ook voor jou!

Wil je boekige kaarsen shoppen? Kijk dan eens in mijn webshop Letters & Lights.

Zorg jij goed voor je kaarsen?

Tags:

Divider

2 responses to “Hoe zorg je goed voor je kaarsen?

    • Het kan altijd voorkomen wanneer de verhoudingen van bijvoorbeeld paraffine niet helemaal perfect zijn, maar over het algemeen kan elke kaars gaan tunnelen en gelukkig zijn er trucs om het tegen te gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.