How to: Een tunnel in je kaars fixen

Geplaatst op 18 mei 2017 door Emmy in DIY / 15 Comments

Sojakaarsen hebben de fantastische eigenschap helemaal op te kunnen branden. Toch gebeurt het nog wel eens dat je brandende kaars helemaal naar de bodem trekt en je lont op is, voordat alle was is gesmolten. BALEN! Gelukkig is er een trucje om het tunnelen te verminderen.

 

Bij mijn Letters & Lights kaarsen kan tunnelen voorkomen, omdat de kaars breder is dan de meeste kaarsen in blik. Hoe breder de kaars, hoe groter het oppervlakte is wat moet smelten en dat kan nog wel eens verkeerd gaan. Het ligt niet perse aan de kaars dat dit gebeurd, de omgeving is een grotere factor.

Factoren die invloed hebben op tunnelen:

  • De breedte van een kaars (groter oppervlakte)
  • Hoe lang een kaars brandt. Te veel korte momenten stimuleert tunnelen.
  • De omgevingstemperatuur
  • Wind

Ideaal is wanneer je voor elkaar weet te krijgen dat de gehele bovenlaag smelt. Hiervoor heb ik al enkele tips

  • Zorg dat je blikje op een rechte ondergrond staat!
  • Brandt een kaars lang genoeg om de volledige bovenlaag te laten smelten. Doe je dit niet? Dan krijg je HOE DAN OOK tunneling. Houdt een uur branden aan voor 2,5 cm. Aangezien de kaarsen van Letters & Lights ongeveer 7 cm in doorsnede zijn, moet je de kaars de eerste keer 2 tot 3 uur laten branden. Veel korte momenten van branden zullen er voor zorgen dat je een brandkuiltje krijgt.
  • Zorg dat de lont niet te lang is
  • Zet je kaars niet in een koude omgeving of waar het trekt (de wind), hierdoor brandt een kaars sneller

Maar goed.. stel, je kaars is toch gaan tunnelen. Dan wil ik je graag laten zien hoe je dit verminderd. De vuistregel is immers dat de vlam (en de hitte) de rand boven de lont niet meer kunnen bereiken. Laat er nu net wel een soort trucje zijn om ook de randen te laten smelten.

Wat heb je hiervoor nodig:

je kaars, aluminiumfolie en lucifers (of een aansteker).

  1. Steek je kaars aan.
  2. Geef hem een tentje van aluminiumfolie. Dit werkt het makkelijkst door een paar stroken af te scheuren en deze over de bovenkant te vouwen. Let op! Je kunt niet de hele kaars bedekken, een vlam heeft zuurstof nodig om te branden! Let op 2! Je blikje gaat scheef staan als je het onderdoor vouwt. Dit heeft invloed.
  3. Waarom geef je hem een tentje? Zo blijft de warmte binnen, waardoor de bovenste randen (waar de lont dus al voorbij is), smelten. Sojawas heeft namelijk een vrij laag smeltpunt.
  4. Laat de kaars een tijdje branden. Zet hem eventueel wat schuiner als het tunnelen op 1 specifieke kant zit. Je wilt de bovenlaag smelten.
  5. Let op: er verzameld zich nu heel veel kaarsvet en misschien zal de kaars uitgaan: hij verzuipt. Zorg er voor dat je (met bijvoorbeeld een lucifer) de lont rechtop zet, anders kan je je kaars helemaal niet meer branden.
  6. Als de kaars is afgekoeld, zul je zien dat de tunnel weer hoger ligt (of de randen juist lager, duh) en het weer een vlakker geheel is geworden. Het kan zijn dat je dit proces een aantal keer moet herhalen (wel eerst de kaars laten stollen) om hem weer helemaal glad te krijgen. Voorkomen is beter dan genezen, dus wacht niet te lang.

Tips om je nieuwe kaars het beste te laten branden: 1. Brandt hem lang genoeg om een zo groot mogelijke kring van kaarsvet te krijgen. 2. Een lange lont zou kunnen helpen om aan het begin een grote en warme vlam te krijgen die een grotere poel maakt. Succes!

Minder diepe tunnel en een grotere brandkuil. Doel bereikt!

Mocht je nou denken; daar heb ik helemaaaaaaal geen zin in: snijd dan de harde bovenlaag weg en gebruik deze stukken als wax melts.  Zo begin je weer met een verse start.

Noot: helemaal glad als vanouds krijg je hem misschien niet, maar in ieder geval wel een stuk beter. Succes!

Heb je nog meer vragen over kaarsen? Laat maar weten!

 

Tags:

Divider

15 responses to “How to: Een tunnel in je kaars fixen

  1. Handige tips! 😀
    Het verschilt heel erg bij mij met kaarsen, de ene brand mooi gelijk matig en de andere heb ik een tunnel effect. Maar dat met aluminiumfolie is handig! Daar had ik nog niet aan gedacht.

  2. Deze tip is echt zo fijn! Bij ÊÊn kaars werkte het en heb ik mooi egaal kaarsvet. Bij de andere twee kaarsen moet ik dat nog even fixen, zodat ze ook wat langer meekunnen. #1

  3. Ohhh heel fijn deze blog! Ik zat het me al een tijdje af te vragen, ik ga dit zeker proberen! Wat ik in uiterste nood ook nog wel eens doe, is de hele kaars opnieuw smelten en gieten met een nieuw lontje 🙂

    • Bij zo’n stompkaars bedoel je? Helaas hebben die inderdaad de neiging om te krullen. Volgens mij is het een eigenschap va de kaars en niet iets waar je iets aan kunt doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.