Hoe is het om een webshop te hebben?

Geplaatst op 16 augustus 2018 door Emmy in Tips & Tricks / 5 Comments

Toen ik in oktober 2012 mijn eigen bedrijf startte, had ik niet verwacht dat ik vier jaar later een webshop zou opstarten. Sinds 2016 ben ik bezig met Letters & Lights en het is haast niet te geloven dat ik er al bijna twee jaar mee bezig ben! Twee jaar van vallen en opstaan, van successen en mislukkingen, van investeren en soms wat geld verdienen (om vervolgens weer te mogen investeren). Ik heb mogen samenwerken met verschillende boxen, met Celebrate Books, met uitgeverijen… Met mijn kraampje heb ik bij kasteelmarkten en in boekwinkels gestaan. Wow, ik kan er stil van zijn.

Letters & Lights

Vandaag wil ik eens stilstaan bij wat er allemaal komt kijken bij het hebben van een webshop. Veel meer dan ik in eerste instantie dacht. Graag geef ik een kijkje in de keuken en bespreek ik dingen die ik zelf ben tegengekomen. Zullen we er een lijstje van maken?

Prijzen bepalen.

Prijzen bepalen vind ik soms heel erg lastig. Wat jullie als eindprijs zien, is een hele optelsom van gegevens. De inkoopprijs (of grondstoffen prijs), de BTW (over elk product moet ik 21% BTW betalen), de verpakkingskosten, de drukkosten, een marge in het geval dat ik niet alle producten verkoop en – als ik heel erg veel mazzel heb – blijft er dan iets voor mijzelf over. Ik wil niet te duur gaan zitten en ik denk dat ik – voor de markt – hele redelijke prijzen heb. Zeker als je het afzet tegenover producten in de winkel, die veelal massaproductie zijn en dus een veel lagere productiekosten hebben. Ik maak vrijwel alles zelf of ontwerp het zelf. Dit kost tijd en geld.

IMG_6287

Administratie

Het rotst van het hebben van een eigen bedrijf en webshop vind ik de administratie. Elk bonnetje bewaren, overal een bon vragen en het liefst alles meteen verwerken. Meestal eindigt het op uren lang buffelen als mijn omzetbelasting gedaan moet worden. Ik sta namelijk ingeschreven bij de KVK en dan moet je belasting betalen over je inkomsten en verkopen. Gelukkig heb ik een zakelijke rekening, waardoor ik veel meer overzicht heb. Alleen met een zakelijke rekening kan je zaken als iDeal en Bankontact hebben om mee te betalen. Je moet hiervoor een overeenkomst sluiten met een derde partij die een klein percentage inhoudt bij elke verkoop. Wéé’r iets wat in de prijs moet ingecalculeerd worden.

Extra kosten

Dozen, opvulmateriaal en soms (toren)hoge huur van stands behoren tot de kosten die ik extra maak naast producten en grondstoffen. Ik maak veel drukwerk, en een onderdeel daarvan is natuurlijk papier wat ik gratis weggeef; visitekaartjes, flyers en bijvoorbeeld kaarten voor in goodiebags. Dit allemaal moet bekostigd worden van ontwerpen die ik voor anderen maak en de opbrengsten van de webshop.

Samenwerken

Een van de tofste dingen vind ik samenwerken. Dit is ook een van de redenen waarom ik begonnen ben met het maken van boxen. Allereerst wilde ik gemakkelijker grotere en specialere items kunnen maken (dingen uitproberen) en ten tweede is samenwerken met andere shops echt tof. Zo bieden we elkaar een podium, geef ik anderen de kans om ook wat te verdienen en maak ik gebruik van de talenten van anderen. Ik kan veel zelf, maar niet alles (wat het maar!)

Zo zal ik niet veel zeep maken en gaan bruisballen, badzout, lippenbalsem en andere cosmetische producten, omdat hier in de EU heel erg strenge regels aan verbonden zijn. Elk product moet geregistreerd en gecontroleerd worden. En elke keer wanneer je een andere geur of kleur gebruikt moet dit opnieuw. De kosten hiervoor zijn veel te hoog voor een kleine shop als de mijne. Helaas, want het had me wel echt heel tof geleken. Ik wil echter niet dat iemand dan ook problemen door mijn producten krijgt…

IMG_6192

Wat kunnen jullie de komende tijd verwachten?

Gisteren heb ik een aantal nieuwe geuren en kleuren besteld voor nieuwe kaarsen. Ik wil namelijk wat nieuwe producten hebben voor het YA event in september, waar Esmee voor mij een kraam zal draaien (ik draai die dag een kraam op Elfia). Ook komt er een Halloween box aan, waar ik al het een en ander voor heb uitgedacht en wat volgens mij heel tof wordt. Ook ga ik meer armbandjes maken. Zodra het binnen is, zet ik ze online. Ook wil ik wat meer kaarten en boekenleggers maken. Misschien ook meer thee? Wat vinden jullie?

Het kost veel tijd, energie en geld, maar in mijn ogen is het allemaal waard. Ik leer elke dag nog bij, waarbij ik veel heb aan andere webshops en speciale facebookgroepen voor webshops. Ik spar graag met anderen, zodat we kunnen helpen elkaar een succes te maken. Misschien kunnen wij boekenleggers daar ook een bijdrage in leveren, zodat er meer Nederlanders bij Nederlandse webshops kopen in plaats van in het buitenland of via Ali (wat sowieso allemaal nep is en bestaat uit gestolen ontwerpen). Heb jij een tof idee? Laat het mij dan vooral weten!

Heb je ook een webshop, dan zal je je misschien wel herkennen in dit verhaal. Mocht jij ook een steuntje in de rug nodig hebben op een aantal vlakken, dan kan ik je de website Sell your stuff online aanraden. Zij bieden veel opties in de begeleiding, maar ook heel veel gratis tips. Mocht je via mijn blog iets bij ze bestellen, dan verdien ik daar een kleinigheidje aan. Alvast bedankt!

Wil je meer weten over mijn webshop? Of is er iets wat je niet verwacht had en nu wel wist? Ik hoor het graag in een reactie, want interactie met mijn lezers (en klanten!) vind ik het allerleukst!

Tags:

Divider

5 responses to “Hoe is het om een webshop te hebben?

  1. Heeeeel herkenbaar. Al is het voor ons op bepaalde vlakkeb weer iets anders, het is erg fijn om te lezen. Ennuh, ik heb ook een hekel aan die administratie ?
    Groetjes en tot de volgende samenwerking!

  2. Wat een interessante post! Ik zou graag zelf (op termijn) een webshop hebben om zelfgemaakte spulletjes te verkopen, maar alles wat daarbij komt kijken (administratie, extra kosten voor promotie en zo) schrikt me toch wat af. Ik heb dan ook veel respect voor mensen zoals jij, die de sprong durven wagen!

  3. Mooi artikel en complimenten voor je bedrijf. Zelf ben ik in januari gestart met De Boekenbuit. Het is inderdaad niet makkelijk om je kosten te bepalen én er zelf nog iets op te verdienen zodat je aan het volgende produkt kunt beginnen. Ik ben al veel verrassingen tegen gekomen in eerste half jaar dat ik bezig ben. Maar de contacten en samenwerking met andere ondernemers is zo leuk. En de leuke reacties van klanten zijn fantastisch! Daar doen we het tenslotte voor.

  4. Supertof om te lezen 🙂 En ja, er komt zoveel bij kijken achter de schermen! Aan de ene kant zou ik er ook graag weer mee beginnen als dat weer kan, aan de andere kant weet ik nog niet of het wel verstandig is …

  5. Janita

    Leuke blog en inderdaad herkenbaar! Ik heb inmiddels 7 jaar een webshop in geboortekaartjes. Het kost vaak meer tijd en geld dan mensen denken. En administratie… ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.