Hoe boekenblogs worden ervaren

Geplaatst op 25 mei 2017 door Emmy in Blogspiratie / 12 Comments

Al meer dan vijf jaar blog ik over boeken en dat doe ik nog steeds met heel veel liefde. Het is echter lastig om mij voor te stellen welke invloed boekbloggers nou écht op lezers hebben. Ik bedoel, we weten allemaal dat grote beauty- en lifestylebloggers veel kansen krijgen en hun doelgroep echt weten te bereiken, maar lukt boekbloggers dit ook? Als boekbloggers hebben we immers te maken met meerdere doelgroepen, die ook nog eens uit een kleiner aantal lijken te bestaan. Daarom loopt het boekbloggerswereldje net een andere weg dan andere blogniches. Gelukkig bezoeken we met al onze boeken genoeg andere werelden.

Maar goed, dat is natuurlijk niet de kern van dit artikel. Ik wilde namelijk erg graag het woord eens laten aan bloglezers (zonder blog), auteurs en medewerkers van uitgeverijen. Want ik was heel erg benieuwd in hoeverre boekenblogs hun leven, werk en TBR beïnvloeden. Ik kan zelf natuurlijk wel wat bedenken, maar mijn mening is natuurlijk ontzettend gekleurd.

Zodoende plaatste ik een oproepje op mijn facebookpagina en daar kwamen meteen een aantal reacties op af, wat heeft geresulteerd in deze blogpost.

Natuurlijk is er nog veel meer gezegd, want ik kreeg enorm uitgebreide antwoorden! Ik heb het allemaal wat ingekort, maar ik hoop dat de strekking duidelijk genoeg is.

Bezoek je veel boekbloggers?

Ik ben altijd benieuwd of lezers en auteurs veel boekbloggers bezoeken. “JA (eigenlijk een beetje te veel als dat zou kunnen 😉 )” zegt Sylvia, actief bloglezer en tevens lid van de Leesbeesten Leesclub. Ook auteur Johan Klein Haneveld leest graag blogs, mits het over boeken gaan die hem aanspreken. “Meestal lees ik daardoor elke dag wel een of twee recensies,” zegt hij. Bloglezer Teun volgt er wel 17! “Ik heb een lijstje in mijn bladwijzers staan, deze open ik altijd allemaal tegelijk en ik lees dan van de ene blog een aantal blogposts en de andere sla ik ’n keerjte over.”

Irene gaf op instagram aan dat ze er een paar volgt, en dan voornamelijk op haar mobiel. Dat social media invloed heeft, ervaren ook Kim (schrijfster) die voornamelijk via facebook getriggerd wordt, of via bloglovin’ zoals Nancy

Wat is jouw motivatie om boekbloggers te volgen?

Maar waarom zouden mensen boekbloggers volgens? Dat is natuurlijk een belangrijke vraag voor bloggers.

Sylvia kwam zo’n vier jaar geleden in aanraking met de boekblogwereld, waarschijnlijk omdat ze informatie over een boek zocht. “Sindsdien ben ik dagelijks, zo niet wekelijks bezig met de (online) boekenwereld. Ze maken de wereld kleiner en meer verbonden.”

“Ik wil kijken hoe een recensent schrijft, maar ook wat een recensent belangrijk vindt. Wellicht vind ik dan blogs om zelf ook een boek heen te sturen. Maar omdat ik een boekenliefhebber ben word ik ook graag op nieuwe ideeën gebracht over boeken om te lezen” geeft Johan aan. 

Schrijfster Kim zegt het volgende: “Ik vind het interessant om te weten wat er speelt, welke boeken worden gelezen en hoe die worden ontvangen. Op welke manier een blogger over boeken praat. Als lezer vind ik dat leuk om te volgen, maar als schrijver vind ik het natuurlijk ook interessant om te weten welke blogs ik zelf kan benaderen. Of ik doe inspiratie op hoe ik mijn boeken kan promoten.

Wat vind je het leukst aan een boekenblog?

“De persoonlijkheid!” geeft Sylvia aan. “Ze inspireren me. Op boekenvlak, maar ook daarbuiten.”

Ik vind het leuk om het enthousiasme van boekenloggers te merken. De herkenning: er zijn meer mensen zo leesverslaafde als ik. Sommigen maken er veel werk van door boeken te fotograferen in hele kunstige tafereeltjes, anderen maken lijstjes met wat volgens hen de 5 beste boeken in een genre zijn.” En ik Johan alleen maar gelijk geven, want het enthousiasme van bloggers is natuurlijk ontzettend aanstekelijk!

“Passie!” noemt Kim.

Bloglezers Teun noemt weer het volgende: “De interactie is denk ik wel het leukste, gezellig praten met mensen die dezelfde passie/hobby hebben. En ook is het fijn dat als je vragen hebt over een boek en je weet dat ’n boekblogger het boek gelezen heeft dat je hem/haar een berichtje kunt sturen en dat je vraag dan beantwoord kan worden”

Welke rol vervullen boekbloggers voor jou persoonlijk?

“Een ontspannen inspirerend moment online. Super om ze te ontmoeten en heerlijk om te zien dat ze zichzelf zijn en genieten van hun passie. Door hen heb ik allerlei sociale media aangemaakt, twitter, instagram, wordpress, goodreads, hebban en vast nog meer. Was voorheen nauwelijks online actief.” zegt Sylvia.

Ik vind ook veel recensies via andere kanalen, zoals het tijdschrift SFX, of Goodreads, maar via de boekloggers lees ik ook andere perspectieven. En het is erg leuk als een blogger enthousiast is over een boek dat ik zelf heb geschreven! Die recensies deel ik dan ook overal. Vanwege de gedeelde liefde voor boeken is het trouwens altijd fijn communiceren met de bloggers! Ik heb een paar van ze ontmoet op festivals en beurzen en dat was heel gezellig.” aldus Johan

Voor mij betekenen ze een beetje de rol van verteller. De overhaler.” bekent Melanie.

Nancy werkt bij een bibliotheek, waar ze onder andere de inkoop voor doet. Zij vertelde mij dat bloggers haar daarbij helpen. Superleuk om te horen, vind ik dat!

Voor een schrijver als Kim is het meer dan alleen inspiratie: “En een manier om in contact te komen met mijn lezers. Ik werk graag samen met bloggers om te bedenken hoe we iets leuks voor de volgers kunnen opzetten. Dat kan een weggeefactie zijn, maar leuker is een interview of gastblog.

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van boekbloggers in het algemeen?

“Ze hebben een grote gevarieerde doelgroep, voor ieder genre, deelgenre, combinatie van genres zijn er verschillende goede en persoonlijke boekenblogs te vinden. Ze laten mensen lezen, binnen het genre en de comfortzone waar ze naar op zoek zijn, maar ook daarbuiten. O ja, en je blijft super goed op de hoogte van alle boeken die binnen jouw interesse gebied uitkomen en dan niet van een uitgeverij, maar van alle Nederlandse uitgeverijen samen.” – Sylvia

“Als auteur zijn boekenblogs simpelweg onmisbaar om de potentiële lezers die je ermee bereikt (via recencies en acties etc) maar ook omdat je ‘professionele’ feedback krijgt op je boek. De goede punten, de minder goede punten. Een boekenblogger is immers een stuk kritischer dan een gemiddelde lezer, gewoon omdat ze er op een andere manier naar kijken, met meer ‘diepte’ als het ware omdat ze er over gaan recenseren.” zegt schrijfster Hati Bell, die via boekbloggers haar boeken onder de aandacht probeert te brengen. Maar zij leest ook graag en voegt daarom het volgende toe: “Als lezer is het gewoon fantastisch omdat je een heel scala aan boeken voorbij ziet komen. Vooral ook omdat boekenblogs zo up to date zijn met de nieuwste releases. Elk boek is een potentieel pareltje die je zonder een recensie wellicht gemist zou hebben.” geeft auteur Hati Bell aan.

Ik denk dat het enthousiasme van anderen belangrijk is om mensen aan het lezen te krijgen (vooral als ze op de middelbare school door de verplichte lijst het idee hebben gekregen dat lezen saai is). Ook het lezen in een groep helpt mensen over de drempel heen en dat faciliteren blogs ook. ” – Johan

“Ik denk dat de boekbloggers er voor zorgen dat de jeugd meer gaat lezen of juist blijft lezen als ze dat al deden omdat de boekbloggers allemaal boeken laten zien die mensen dan weer toevoegen aan de TBR lijstjes ” geeft Teun aan. Ik hoop het, Teun! Ik hoop het echt.. Want het lijkt mij zo mooi om jongeren mijn hele leven lang te blijven inspireren. Ook Kim benoemd het ambassadeurschap: “Omdat bookbloggers hun liefde voor lezen en boeken delen met de wereld, en anderen daarmee misschien wel aansteken, vind ik bloggers vooral belangrijk als ambassadeurs van lezen en boeken.”

Nancy zegt het volgende over de toegevoegde waarde: “Allereerst de eerlijke recensies. Uitgevers zijn alleen maar positief over hun boeken, maar jullie zijn onpartijdig en laten het ook weten als het boek niet goed was. Ten tweede de tips die jullie geven. Jijzelf hebt al eens tips gegeven voor verschillende fantasygenres. Marcia van Oog op de Toekomst doet dit voor science fiction. Ik hou wel van dat gegeven ‘Als je dit graag leest, dan lees je ook graag…’ Ten derde: kennismaking met nieuwe auteurs. Bij het volgen van een blog merk je al vlug wie een beetje dezelfde boekensmaak heeft als jezelf. Hierdoor kan die blogger soms boeken aanraden/aanprijzen waarvan je als lezer nog nooit gehoord hebt. Ten vierde: sommige bloggers zetten de eigen auteurs in een bepaald genre af en toe in de spotlights. Door eerlijke recensies te geven van Nederlandse en Belgische schrijvers geef je die ook een platform online en kan de lezer deze ontdekken.”

Wat is de toekomst voor het boekbloggen, denk jij?

Er zullen er steeds meer komen, maar op een gegeven moment zal er denk ik een bepaald evenwicht zijn. Op dit moment zijn er verschillende groten en ook al wat oudere en ervaren boekenblogs en heel erg veel jonge. Vooral het afgelopen jaar heb ik er gigantisch veel zien verschijnen. Ze zullen blijven bestaan, hoop dat ze meer erkenning krijgen, want ze hebben een grote invloed op de lezer en het is tenslotte het digitale tijdperk. Hoop heel erg dat ze persoonlijk, eerlijk, open en zichzelf blijven. Daarmee raken ze de bloglezer en blijft deze steeds terugkomen.
Lezen is hip 😉 – Sylvia

Ik zie het aandeel van bloggers nog verder toenemen, misschien wel meer in de vorm van collectieve blogs/groepen die samen bloggen dan individuen. Verder zal video waarschijnlijk belangrijker worden, reacties op boeken op Youtube. Ik denk ook dat uitgevers en auteurs intensiever met bloggers zullen samenwerken – een win-winsituatie – omdat uitgevers en auteurs hun boeken bij een groter publiek bekend willen maken en bloggers content willen hebben. Bij de Boek10-presentatie waren ook boekbloggers aanwezig. Dat zal meer worden, want als modern uitgever/schrijver kun je niet zonder de ‘community’.” Johan

“Ik hoop dat er YA events georganiseerd zullen worden in samenwerking met boekbloggers.” zegt Teun.

 

Wat ik zo mooi vind is dat lezers en auteurs bloggers echt als een inspiratiebron zien en als een soort ambassadeur voor het aan het lezen krijgen van jongeren. Ik vind dit zelf een heel mooi gegeven en ik hoop dat mijn blog jongeren (en iedereen die zich jong van geest voelt) stimuleert om een boek te pakken.

En laten we eerlijk zijn; zonder jullie lezers wat het boekbloggen natuurlijk geen bal aan!

Mocht je de vragen ook willen beantwoorden, dan kan je jouw mening kwijt in de reacties. Ik kijk er naar uit!

Tags:

Divider

12 responses to “Hoe boekenblogs worden ervaren

  1. Audrey

    Leuk om te lezen dat mensen ons zo hard appreciëren. Dat is echt tof! Thanks Emmy en anderen voor de post die velen hun dag maakt! ?

  2. Andrea

    Ik ben eigenlijk gewoon eens met veel antwoorden die al gegeven zijn. Ik vind het daarnaast ook leuk als een blogger een verslag(je) schrijft over een evenement dat ik gemist heb of waar ik bij was (nog even er aan terugdenken hoe leuk het was) en ik vind interviews met schrijvers ook altijd interessant. Jouw dagboekjes zijn vaak inspirerend, vaak herkenbaar en eigenlijk altijd gewoon leuk om te lezen. Ik volg 3 boekbloggers en soms lees ik andere blogs via een toevallige link of die ik bewust opzoek. En ja, dat boekbloggers jongeren (van alle leeftijden 😉 ) stimuleren om te lezen, vind ik ook super 🙂

  3. Fleur

    Sinds ik vorig jaar begonnen ben met boekenblogs te lezen, ben ik nog veel meer van boeken gaan houden. Voordien ging ik naar de bib om er op het moment zelf een boek te zoeken, maar door de boekenblogs heb ik ondertussen een hele (lange) TBR, ben ik altijd op de hoogte welke boeken er uitkomen en zet ik de releasedatum van de leukst lijkende boeken zelfs in mijn agenda. Ik hou van de sfeer van verbondenheid tussen de boekbloggers, ook al lees ik het gewoon. Er is zo’n prachtige wereld voor me open gegaan dankzij jullie!

  4. Wat een toffe rubriek, zo interessant om te lezen! Nu al benieuwd naar de volgende delen (voordeel van laat teruglezen: je hoeft minder lang te wachten, haha)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.