Het ministerie van tijd – Kaliane Bradley

Geplaatst op 26 juni 2024 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het ministerie van tijd – Kaliane BradleyHet ministerie van tijd door Kaliane Bradley
Uitgever: Prometheus | Mei 2024
Genres: Mysterie, Roman, Sciencefiction
Aantal pagina's: 367
ISBN: 9789044654486
Uitgave: Paperback
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
four-stars

Een tijdreisromance, een spionagethriller en een ingenieuze verkenning van de aard van macht en het potentieel van liefde om alles te veranderen: welkom bij Het ministerie van Tijd, de opwindende debuutroman van Kaliane Bradley

In de nabije toekomst krijgt een ambtenaar het salaris van haar dromen aangeboden en hoort kort daarna aan welk project ze gaat werken. Een onlangs opgericht ministerie verzamelt in de eenentwintigste eeuw ‘expats’ uit de hele geschiedenis.

Ze krijgt de taak om als ‘brug’ te werken: samenwonen met, assisteren bij en toezicht houden op de expat die bekendstaat als ‘Achttienzevenenveertig’, oftewel luitenant Graham Gore. Hij is een beetje gedesoriënteerd nu hij moet samenwonen met een ongetrouwde vrouw die regelmatig haar kuiten laat zien, omgeven door bizarre concepten als ‘wasmachines’, ‘Spotify’ en ‘de ineenstorting van het Britse Rijk’. Met een honger naar ontdekkingen, altijd een pakje sigaretten binnen handbereik en de steun van een charmante en chaotische groep mede-expats probeert hij zich al snel aan te passen.

In het jaar dat volgt ontwikkelt wat de brug aanvankelijk had beschouwd als een ongemakkelijke situatie met een nieuwe huisgenoot zich tot iets veel diepers. Als de ware aard van het project van het ministerie aan het licht komt, worden ze gedwongen de werkelijkheid onder ogen te zien. Kan liefde de obstakels van tijd en geschiedenis overwinnen?

Het ministerie van Tijd is een buitengewoon originele en koortsachtige fusie van genres en ideeën: wat betekent het om de geschiedenis te trotseren als de geschiedenis bij je in huis woont? Kaliane Bradleys antwoord is een vlammende, onvergetelijke getuigenis van wat we elkaar verschuldigd zijn in een veranderende wereld.

Een tijdje terug mocht ik het boek Het ministerie van tijd ontvangen, wat werd gepitcht als een kruising tussen een sciencefictionroman en murder mysterie waarbij veel genres en concepten met elkaar verweven zouden zijn. Dat klonk natuurlijk erg goed. Wie fantaseert er immers niet om iemand uit een andere tijd te ontmoeten?

Op meerdere vlakken vond ik dit een erg sterk boek. Het zal ook veel mensen aanspreken, omdat het sciencefictionelement niet perse heel groot is. Ja, het boek gaat over tijdreizigers, maar het wordt niet overdreven technisch of onrealistisch. De focus ligt veel meer op hoe de tijdreizigers kunnen integreren in de maatschappij.

Daarmee drukt het boek je soms met de neus op de feiten, omdat je vanuit hun ogen opnieuw kennismaakt met zaken die voor ons als vanzelfsprekend zijn. Dat vond ik bijzonder. Daarnaast genoot ik ook van hun eigenaardigheden en karaktereigenschappen.

Daarnaast heb je een plotlijn lopen die spannend is en draait om gevaar en moord. Deze rode draad houdt het boek spannend: er was geen moment waarbij ik vond dat het saai werd.

Ik vond Het mysterie van tijd ontzettend goed in elkaar zitten. Het tijdreiselement was goed verwerkt en het boek bood allerlei interessante concepten, die me absoluut aan het denken hebben gezet. Daarnaast heb ik echt genoten van de diversiteit aan personages en hoe zij zich in het heden (nou ja, binnenkort) verplaatsen. Aanrader voor wanneer je eens iets anders dan anders wilt lezen, maar niet perse keihard sciencefiction op je bord wilt hebben.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.