Het geheim van mijn moeder – J.L. Witterick

Geplaatst op 31 januari 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Het geheim van mijn moeder – J.L. WitterickHet Geheim van mijn Moeder | oktober2013
Aantal pagina's: 192
ISBN: 9789000334834
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Polen, 1939. De jonge Helena heeft het huwelijk van haar ouders zien stranden toen haar moeder Franciszka niet langer gebonden wilde zijn aan een nazi-sympathisant. Vastbesloten om haar dochter op te voeden met andere waarden, neem ze een radicaal besluit: ze stelt haar huis open aan diegenen die aan het nazi-regime proberen te ontsnappen.

In de stal en onder de keuken huisvesten Francizka en Helena twee Joodse gezinnen. En op zolder maken ze plek vrij voor Vilheim, een Duitse soldaar die niet meer wil vechten in een oorlog waar hij niet achter staat. Geen van de onderduikers weet van elkaars bestaan. Geen van hen zal de oorlog overleven als zijn verblijfplaats uitlekt.

Een overrompelend en indrukwekkend verhaal over de uitzonderlijke kracht van moed en liefde.

De uitgever bood me aan om Het geheim van mijn moeder boek te lezen, zodat ik er een recensie over kon schrijven. De omschrijving leek me persoonlijk erg interessant – ik hou van geschiedenis – dus ik kon niet wachten om dit boek te kunnen lezen.

Het was een vrij dun boek, maar wat een indrukwekkend verhaal zeg! Ik vond het werkelijk prachtig hoe de schrijfster het voor elkaar gekregen heeft hoe die verhalen allemaal in elkaar verweven werden, zonder dat het voorspelbaar werd. Het loopt allemaal zo natuurlijk in elkaar over dat het bijna werkelijkheid wordt.

De subtiele details die gebaseerd zijn op waargebeurde elementen, maken het verhaal helemaal echt. Het is natuurlijk echt een verschrikkelijk tijd geweest, in de oorlog, en ik vind het het heel goed is overgebracht op de lezer. Overigens denk ik trouwens dat dit boek voor een heel breed publiek geschikt is, want doordat het niet zo’n dik boek is, zal de jeugd zich er ook eerder aan durven wagen. De taal is ook prima geschikt voor de jongere lezer en levert een extra bijdrage aan de geschiedkundige ontwikkeling. Voor geschiedenisdocenten zou dit een boek zijn wat aan de raden is in de les.

Ik snap dat er best wel commentaar kan komen dat het veel uitgebreider verteld had kunnen worden in zeker nogmaals 200 pagina’s, maar juist de eenvoud maakt het verhaal zo puur en sterk. Het heeft mij namelijk echt geraakt.

De sfeer van de oorlog komt duidelijk naar voren in Het geheim van mijn moeder en tijdens het lezen had ik het gevoel alsof ik zelf midden in de angst van de oorlog stond. De kenmerkende elementen van de tijd worden aangehaald, maar niet tot dusver in detail beschreven dat er juist ook mogelijkheid tot verbeelding blijft. De details die van belang zijn komen goed terug en zijn op prachtige wijze met de personages verbonden. En het mooiste vind ik wel dat er op deze wijze het verhaal van een ontzettend krachtige vrouw is opgeschreven, opdat haar daden, liefde en moed niet vergeten mag worden.

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

2 responses to “Het geheim van mijn moeder – J.L. Witterick

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.