Het Examen (De Test Trilogie #3) – Joelle Charbonneau

Geplaatst op 11 juli 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het Examen (De Test Trilogie #3) – Joelle CharbonneauHet Examen Serie: De Test #3
Andere boeken in deze serie: De Test
| juni 2014
Aantal pagina's: 319
ISBN: 9789045206967
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

Het land staat aan de vooravond van een burgeroorlog waarin de rebellen het opnemen tegen de wrede en doortrapte leiders van het land. Cia, getalenteerd student aan de universiteit, weet té veel, in ieder geval van de schokkende waarheid achter de Test.

Maar ze kan het niet alleen. Dit is haar kans om recht te doen, in praktijk te brengen waarvoor ze heeft getraind. Maar wie zal haar volgen? Op de campus waar achter elke hoek gevaren en leugens schuilen, moet Cia de levens van de mensen van wie ze houdt riskeren en gokken op de loyaliteit van haar klasgenoten. Klasgenoten die stuk voor stuk bewezen hebben dat ze niet te vertrouwen zijn…

De inzet is hoger dan ooit – een toekomst geregeerd door angst of hoop. In dit derde en afsluitende deel van haar Test-trilogie weet Joelle Charbonneau de spanning tot grote hoogte te laten stijgen. Klaar of niet, het is examentijd… en het laatste examen is het allergevaarlijkst!

Koop dit boek bij bol.com

Na het lezen van de Studie kon ik niet wachten tot het juli was en ik Het Examen zou kunnen lezen. Toen later bleek dat een aantal bloggers en ik het boek zouden krijgen door een mislukte winactie, was ik extra blij. Ik heb hem nu gelezen en ergens voel ik een grote teleurstelling. Wow, heftig ja! Of het nou het feit is dat ik dit boek op een hele vervelende manier uiteindelijk heb ontvangen, of dat ik het verhaal gewoon zo vond tegenvallen.. Tja.. Misschien spelen beide factoren wel mee!

Het verhaal, wat eerst zo bloedstollend spannend was, vervolgd zich op een bekende weg die a. niet spannend is, b. een 13 in een dozijn mentaliteit heeft en c. alle personages ontzettend afvlakt. Ik heb geen enkel moment gehad dat ik verrast werd of het echt spannend vond worden. En dat is zo jammer als je zo lang hebt zitten verlangen naar het einde.

Hoewel ik wel het gevoel heb dat de hele trilogie een geheel is (wat ik bij bijvoorbeeld Divergent absoluut niet het geval vond), mist het net die smeuïgheid die het tot een klapper van een einde maken. Ik vind het feit dat Cia degene is die het lot in haar handen heeft absoluut niet origineel en meerdere malen vroeg ik me af hoe bijzonder dit meisje nou daadwerkelijk echt is. Heeft ze eigenlijk wel de sterke persoonlijkheid die in de eerdere delen wel naar voren kwamen? Ik miste het.

Het boek las wel lekker vlotjes weg en voor ik het wist was ik al over de helft. Maar dit gaf tevens een vreemd onderbuik gevoel. Was dit nou alles? Tja, helaas wel. Ja, het was een leuk boek, maar om nou te zeggen dat dit het wachten echt waard was? Voor mij helaas niet. Maar misschien komt dat ook door het feit dat ik al heel wat dystopische boeken verslonden heb en je nu flink je best moet doen om mij daar echt om te laten springen. Het is bijna alsof dit boek alleen maar uitgegeven is omdat het binnen de trend past.. En dat is zonde. Ik had wat meer diepgang willen zien over het gevolg van alles. Het laatste hoofdstuk gaf daar wel hints naar, maar voor mijn gevoel niet genoeg om mijn honger te stillen. Argh. De frustratie!

Ik wil eigenlijk helemaal niet zo negatief doen over Het Examen… Maar ik ben gewoon een beetje teleurgesteld. Het is namelijk alsnog wel een leuk boek waarvan ik denk dat heel veel mensen er van gaan genieten. Ik heb grote bewondering voor het feit dat Joelle Charbonneau er in geslaagd is een trilogie neer te zetten die geen vreemde plotwendingen kent omdat er later dingen zijn bij bedacht. Het vormt een geslaagd geheel dat misschien qua spanning vrij vlak blijft, maar wel constant is. Je krijgt echt de indruk dat Joelle van te voren al precies uit had gezocht hoe het verhaal ging lopen, en dat merk je. De kwaliteit blijft daardoor gewaarborgd.. Ondanks het feit dat het mijn (te) hoge verwachtingen niet helemaal waar wist te maken.

Hopelijk zullen jullie wel ontzettend genieten van dit boek!

three-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.