Het Derde Verbond – Liane Baltus

Geplaatst op 5 oktober 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Het Derde Verbond – Liane BaltusHet derde verbond | december 2013
Aantal pagina's: 380
ISBN: 9789490767419
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Helena's vader is in het verleden betrokken geweest bij een geheim project, waarbij contact is gelegd met mensen uit de dimensie Experiaan. In die periode is er een innige vriendschap ontstaan tussen Helena en de Experiaan Mica.

Op het moment dat Mica na vele jaren terugkeert uit diens dimensie, vult warme energie het zwarte gat in Helena's borstkas. Haar blijdschap over de terugkomst van haar jeugdvriend verandert abrupt als ze hoort dat hij met zijn troepen Amerika is binnengevallen en haar vader tegelijk met een grote groep wetenschappers verdwenen is.

Binnen de kortste keren raakt Helena de controle over haar eigen leven kwijt. Mica kiest Amsterdam als locatie voor onderhandelingen over een wapenstilstand met Amerika. Voor Helena het beseft, is het kantoor waar zij stage loopt betrokken bij de voorbereiding, zijn er Experiaanse soldaten in het pand en heeft de CIA haar in het vizier.

Wat verzwijgt Mica over zichzelf en de mensen in zijn dimensie? Is Helena's vertrouwen in Mica wel gerechtvaardigd als de wereld om haar heen hem compleet anders ervaart dan zij? Komt er een wapenstilstand tussen Experiaan en Amerika of is een vernietiging van de Aarde aanstaande? Helena wordt voor keuzes gesteld, die ze zich nooit heeft kunnen voorstellen.

Ik had het geluk ‘Het Derde Verbond‘ te winnen aan de hand van een twitteractie, waardoor ik een gesigneerd exemplaar ontving. Ik was erg benieuwd hoe het boek zou zijn, want ik had er immers al zo ontzettend veel over gehoord! Vol goede moed sloeg ik boek open en begon ik met lezen.

Het koste me in het begin erg veel moeite om daadwerkelijk in het verhaal te komen. Je wordt als lezen meteen in het diepe gegooid met allemaal termen en gebeurtenissen die al bekend zijn voor de hoofdpersoon, maar niet voor jou. Het boek barst meteen van de actie, waardoor ik dus niet echt het idee kreeg dat ik Mica en Lena goed kon leren kennen. Ik beken eerlijk dat ik gedurende het gehele verhaal ‘last’ gehad heb van het feit dat ze mij als onbekende voor deden. Dit had ik eigenlijk met veel personages, omdat er genoeg zijn die maar kort even in beeld komen. Wat dat betreft had er – zeker in het begin – van het verhaal wat meer rust in het boek mogen zitten.

Lena vond ik lastig om te doorgronden. Ze is 21 of 22, maar heeft alles al goed voor elkaar en gedraagt zich als iemand die haar wilde haren al lang is verloren. Dit vond ik niet helemaal passend bij haar leeftijd. Ook vond ik haar niet zo gedreven om haar vader te vinden.

Het verhaal is spannend en meeslepend en zit vol details, die ik niet altijd even goed kon volgen. Je merkt duidelijk dat Liane Baltus alles goed heeft uitgedokterd en dat de wereld die ze geschapen heeft klopt.. Maar of het nu echt duidelijk is overgebracht, daar ben ik nog niet over uit.

De relatie tussen Mica en Lena vond ik zelf echt verschrikkelijk. Zo. Dat is er uit. Ik vond het feit hoe makkelijk Lena zich aan Mica gaf bizar en het feit dat ze zo aan elkaar verbonden werden een beetje puberaal. Zo van ‘ik weet nu al dat we nooit meer uit elkaar gaan, ook al ken ik je niet zo goed!’ Natuurlijk kennen Mica en Lena elkaar wel langer, maar aan het begin van het verhaal wordt er duidelijk gehint naar niets meer dan vriendschap. Ik vond de omslag dan ook wat jammer. Ik had dan liever gehad dat ze elkaar echt net leerden kennen, zodat je als lezer ook meer van hen kon leren. Seksscenes vind ik prima hoor, maar ik vond het allemaal gewoon net niet. Dat liefje vond ik ook iets waar de rillingen van over mijn rug liepen.

Wat ik wel een grote plus vind aan dit boek is dat het zich in Nederland afspeelt. Natuurlijk kan je je afvragen waarom men in hemelsnaam Nederland zou kiezen als onderhandelingsterrein, was me eerst een raadsel.. Maar door Mica’s obsessie met Lena zou het wel eens daaruit voortgekomen kunnen zijn. Ik hou er in ieder geval wel van als een schrijver er voor kiest het hier te laten plaatsvinden, want Nederland kan ook heus wel een goed decor zijn voor fantasy/sciencefiction verhalen.

Samengevat is Het Derde Verbond een spannend en meeslepend verhaal waarbij de schrijfster heel duidelijk voor ogen had hoe de vork in de steel stak. Ik vond het echt niet altijd even duidelijk hoe dit verteld wordt, maar ik kan me voorstellen dat anderen daar geen last van hebben. De relatie tussen Mica en Lena was niet mijn cup of tea, omdat ik het gevoel had de personages niet goed genoeg te hebben leren kennen. Anderen zullen misschien juist zwijmelen bij de steamy scenes tussen de twee. Ben jij op zoek naar de spannend sciencefiction verhaal dat zich afspeelt in Nederland? Dan is dat wat voor jou!

three-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

One response to “Het Derde Verbond – Liane Baltus

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.