Het boek van Tess – Miriam Bruijstens

Geplaatst op 2 maart 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Het boek van Tess – Miriam BruijstensHet boek van Tess Uitgever: Clavis | januari 2015
Aantal pagina's: 135
ISBN: 9789044823271
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

De vrije val duurt eindeloos. Mijn jurk bolt op en fungeert als parachute. Even voel ik me alsof ik zweef, maar dan krijgt de zwaartekracht vat op me en val ik als een baksteen.

Ontmoet Tess, 23 jaar. Tess schrijft, Tess leeft en Tess doet. Dat laatste vooral, zonder veel na te denken over de gevolgen van haar acties. In Het boek van Tess maak je een zomer lang mee hoe Tess inspiratie opdoet voor haar boeken. Want om auteur te kunnen worden, moet je wel zorgen dat je zelf ook veel meemaakt, vindt ze. In haar eentje onderneemt ze gevaarlijke avonturen, met haar vriendinnen komt ze in bizarre situaties terecht en berooft ze een fontein. Gelukkig ontmoet ze iemand die haar rust geeft en haar na laat denken over haar leven. Aan hem vertelt ze haar grootste geheim.

Een cross-overroman over een zomer vol drank, seks en gedichten. Vol lijstjes en liefde. Maar ook vol eenzaamheid en pijn.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet wist wat ik kon verwachten van Het boek van Tess, het eerste New Adult boek van Clavis. Ook vroeg ik me de eerste paar pagina’s af of het wel echt NA zou zijn. Nou, ja dus.

Miriam wist me meteen te grijpen met haar rauwe personages en in your face gebeurtenissen zonder al te veel poespas. Gewoon zoals het ook echt is in het verhaal. Dat vond ik een hele verfrissende wind en erg goed passen bij de sfeer van het boek.

Ook al gebeurt er niet veel, het is toch beladen. Je wilt meteen weten hoe het verder zal gaan met de personages. Ik moet ook zeggen dat Tess me heel erg deed denken aan een klasgenootje van de kunstacademie. Dit bezorgde me letterlijk kippenvel. Ik denk dat zij dit ook had kunnen schrijven. Heel bijzonder.

De tekst is heel beeldend en ik zag alles meteen voor me. Niet alles wordt letterlijk voorgekauwd, maar er wordt net voldoende informatie gegeven om je een beeld voor te stellen. Nou, ik heb er van genoten hoor, want het riep echt prachtige beelden op! Zelfs de poëzie – waar ik niet echt van ben – paste wat mij betreft perfect in het verhaal.

Ondanks dat het boek net iets meer dan 130 bladzijden telt, voelt het geheel verrassend compleet aan. Zoals ik al aangaf gebeurt er niet zo veel en maakt dat het ook geen spannend boek. Maar dat is ook helemaal niet de bedoeling, het is meer esthetisch. Maar dan niet dat het een grote gewauwel in de rondte wordt; er zitten namelijk echt hele rauwe en heftige stukken in wat het een psychisch heftig boek maakt.

Ik vind het heel erg lastig om over Het boek van Tess te vertellen zonder dat ik al te veel loslaat. Het is namelijk het beste om dit boek zelf te ervaren zonder enige verwachtingen; juist dan zal het je wegblazen met een mooie stukken tekst en bijzondere personages.

Heb jij wel eens dat een boek zo tot de verbeelding spreekt dat het eigenlijk helemaal niet meer uitmaakt dat er niet zo veel spanning plaatsvind?

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “Het boek van Tess – Miriam Bruijstens

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.