Hertellingen zijn hip

Geplaatst op 13 september 2017 door Emmy in Boeken / 17 Comments

Je hebt van de hypes waar niemand onder uit kan (zoals de dystopie enkele jaren terug), maar je hebt ook genres die overal heel subtiel tussendoor glippen en ongemerkt – zonder dat men het benoemd – een ware trend zijn geworden. Een van die trends is de hertelling.

Wat is een hertelling?

Een hertelling is het opnieuw vertellen van een verhaal, veelal op een eigen manier of met een originele draai aan het verhaal. Wij kennen ze veelal in boeken die gebaseerd zijn op een sprookje, maar ook mythen, legenden en het leven van historische figuren kan opnieuw verteld worden.

Meestal is het geen één op één kopie, maar zijn er elementen of personages die terugkomen. Er zit hier natuurlijke veel verschil in; de ene auteur maakt het overduidelijk dat het gebaseerd is op een ander verhaal en bij een ander is het weer een stuk subtieler en moet je het via via opvangen. Maar dat maakt het misschien juist wel zo mooi, dat een ouder verhaal een auteur kan inspireren om iets nieuws te maken.

Ik ben erachter gekomen dat ik dol ben op  hertellingen (stiekem wist ik dit natuurlijk al toen ik als tiener een beetje verliefd was op Wolf uit de Tenth kingdom). Ik smul er echt van om bekende personages of locaties opnieuw te kunnen ontdekken. Ik ben dan ook mijn boekenkast ingedoken om er een aantal uit te vissen en wat schepte mijn verbazing? Dat het er behoorlijk wat zijn! En dan heb ik er vast nog heel wat gemist…

Veel van mijn gekozen boeken zijn bewerkingen van sprookjes; de een subtiel, de ander overduidelijk. Ik heb er een lijstje van gemaakt… Wie weet dat je hierdoor nieuw leesvoer vindt!

Het lijstje

Hof van doorns en rozen – Sarah J Maas. Het eerste boek is gebaseerd op Belle en het Beest en de twee vervolgen weer heel subtiel op andere sprookjes. Het is echt heel subtiel; als je het niet weet dan zie je het misschien niet eens.

Nog een hertelling van Belle en het beest is Cruel Beauty van Rosamund Hodge. Ik vond dit zelf echt een heerlijk boek.. En wat is het omslag pretty.

We blijven nog een tijdje in de sprookjes hoor, want Cinder van Marissa Meyer mag er natuurlijk ook niet aan ontbreken. De gehele Lunar Chronicles hebben dames in de hoofdrol die je zo kunt terugkoppelen aan onze favoriete sprookjesfiguren. Het is een van mijn favoriete series en wat vond ik het heerlijk om hem te kunnen herlezen.

Meyer heeft echter nog een hertelling gemaakt. Of eigenlijk een prequel. Ik heb het dan natuurlijk over Harteloos, wat over de Rode koningin gaat voor ze een onuitstaanbare bitch werd. Zelf vond ik dit boek net ietsje minder.. Maar ik ben wel erg benieuwd naar haar komende werk.

Om in de Alice in Wonderland-sfeer te blijven mag Verdermeer van Tahareh Mafi natuurlijk niet ontbreken. Mafi bewijst met dit boek maar weer eens hoe creatief met taal zij is. Het boek is wel meer voor de wat jongere lezer (middlegrade), maar he, wie klaagt daar nu over?

Terug naar de sprookjes, want daar heb ik er nog een aantal van. Reign of Shadows van Sophie Jordan is een rapunzel bewerking, Stealing snow van Danielle Page draait stiekem om de de sneeuwkoningin en The Shadow Queen van C.J. Redwine speelt in op het verhaal van Sneeuwwitje.

Twee boeken die ik nog niet las (maar wel in de kast heb staan) zijn Flame in the mist van Renée Ahdieh (Mulan!) en Wintersong van J. Jae-Jones (De trollenkoning).

Van Renée heb ik ook The wrath and the dawn, een boek vol referenties naar de verhalen van 1001 nacht. Een beetje dezelfde sfeer maar ook weer totaal niet is And I Darken van Kiersten White. Dit is een hertelling (en ook nog eens een hele toffe) van het leven van Vlad the impaler. In dit boek is het een vrouw, maar zoooo tof.

Nog een historisch figuur opnieuw tot leven gebracht is koning Toetankhamon in het boek De jongen achter het masker van Greet Beukenkamp. Ik vond hem erg tof, maar ik ben dan ook echt gefascineerd over het oude Egypte!

En tot slot een mooi voorbeeld van een klassieker naar een compleet andere setting halen is Eenzaam en extreem ver weg, wat heel veel wegheeft van Romeo & Julia.

Het is een hele verzameling geworden en waarschijnlijk kunnen jullie nog vele tips geven, dus houd je vooral niet in! Wie weet vind ik dan ook nog wel wat boeken waar ik om sta te springen!

Wat vind jij van hertellingen?

 

Tags: , ,

Divider

17 responses to “Hertellingen zijn hip

 1. Ik ben groot fan van de Lunar Chronicles, maar oh my, wat is Cruel Beauty een mooi boek <3. Rosamund Hodge weet het fantastische van het sprookje te behouden door haar prachtige schrijfstijl, waarmee ze een werkelijk magische sfeer oproept. (Beetje een lompe zin, maar ik hoop dat je snapt wat ik bedoel)

  Verder ben ik eigenlijk niet zo weg van hertellingen, omdat ik ze te vaak tegenkom.

 2. Zelf vond ik Harteloos echt een fantastisch boek die zeker nog een keer op de herlees stapel komt. Uiteraard vond ik The Lunar Chronicles ook echt geweldig! Ik hoop zelf nog een keer een hervertelling te zien van Peter Pan misschien…

 3. Er liggen nog heel wat hertellingen op mij te wachten. Toch begin ik er niet zo snel aan. Misschien omdat ik sprookjes over het algemeen niet zo leuk vind om te lezen en dan toch een negatieve associatie ermee heb.

 4. Wow, ik wist helemaal niet dat Eenzaam En Extreem Ver Weg iets van Romeo en Julia had. Leuk om te weten! 🙂 Cinder en Harteloos moet ik nog lezen, maar lijken me ook heel tof. Ik vind sprookjes met een zombietwist ook heel grappig, bijvoorbeeld Alice in Zombieland. Die staat ook nog op mijn TBR.

 5. Do

  Wat een leuke post, veel van deze boeken kende ik nog niet. Ik heb Cruel Beauty meteen op mijn TBR gezet, want ik houd echt van Beauty and the Beast. Ik vond de Lunar Chronicles ook echt geweldig <3 Ik ben vooral fan van retellingen van sprookjes en ook van Alice in Wonderland. Daarnaast vind ik hertellingen van Shakespeare ook wel leuk om te lezen, vooral Hag-Seed (hertelling van The Tempest) door Margaret Atwood vond ik echt heel tof!

 6. Marjolijn

  Jaaa, hertellingen zijn leuk! Ik heb er zelf ook eens één geschreven, die op Sneeuwwitje gebaseerd was. Daarin komt “Sneeuwwitje” terecht in een studentenhuis… met zeven studenten natuurlijk 😛

 7. De Jongen Achter het Masker komt nu dus op mijn lijstje. Ik heb This Monstrous Thing van Mackenzi Lee nog erg hoog op mijn lijstje staan om te lezen. Dit is een hervertelling van Frankenstein geloof ik. Ik vond Frankenstein zelf niet zo geweldig maar ik ben erg benieuwd wat zij er van gemaakt heeft.

 8. Ik hou erg van hervertellingen maar merk dat ik me wel grotendeels op hervertellingen van mijn favoriete sprookjes – Belle en het Beest – focus. Zo las ik onlangs nog As old as Time en ik vind het altijd leuk om te zien hoe de auteurs er een draai aan geven.

 9. Dionne

  Superleuke post! Ben zelf ook gek op hertellingen, vooral van de Beauty & the beast heb ik er al erg veel gelezen. Van dit lijstje is toch wel echt Heartless mijn favoriet, wat een mooi en tragisch verhaal was dat toch. De rest ken ik nog niet buiten Verdermeer, Acotar en de lunar chronicles om dus die komen zeker op mijn tbr 🙂

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.