Helemaal het einde – Lisette Jonkman

Geplaatst op 9 juli 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Helemaal het einde – Lisette JonkmanHelemaal het einde door Lisette Jonkman
Ook door deze auteur: Glazuur
Uitgever: LS Amsterdam | Juni 2017
Genres: Roman
Aantal pagina's: 480
ISBN: 9789024578252
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Helemaal het einde van Lisette Jonkman is een humoristische feelgoodroman over een popzangeres die terugkeert naar haar familie op het platteland. De 28-jarige Roxy leeft al tien jaar als een nomade als leadzangeres van een wereldberoemde rockband. Wanneer haar beste vriendin plotseling overlijdt, stort Roxy volledig in en gaat ze terug naar het landelijke dorp waar ze is opgegroeid. Ineens staat ze weer tussen de koeien op het boerenbedrijf van haar ouders en moet ze haar plek heroveren, want iedereen is verder gegaan zonder haar. Roxy wil zo snel mogelijk terug naar haar seks, drugs & rock-’n-roll-leven, maar een lang bewaard geheim speelt op en ze heeft geen rekening gehouden met Arno, haar beste vriend van vroeger...

Ondanks dat ik helemaal geen chicklitlezer ben, wist Lisette Jonkman mij en mijn zusje al snel in te palmen. Haar humor en herkenbare personages maakte haar eerdere boeken tot een waar genot. Onlangs is – na een tijd wachten – haar nieuwste boek verschenen: Helemaal het einde. Was dit boek het wachten waard?

Roxanne heeft het helemaal gemaakt; ze is een kneiterberoemde rockster en de wereld ligt aan haar voeten. Maar dan komt haar beste vriendin op tragische wijze om het leven en stort ze in. Ze keer terug naar haar geboorteplaats op het Nederlandse platteland en wordt op deze manier geconfronteerd met haar verleden. Ze wil niets liever dan terugkeren naar de seks, drugs en rock’n’roll en zet haar hakken in het zand.. Maar ze had even geen rekening gehouden met haar vroegere beste vriend Arno.

Eerlijk gezegd moest ik aan het begin van Helemaal het einde eventjes wennen. Ondanks alle humor, merkte ik dat er toch een bepaalde donkere laag in het boek verweven is en dat had ik niet meteen verwacht. Maar achteraf vind ik dit eigenlijk alleen maar sterk. Lisette bewijst hiermee dat ze geen one trick pony is.

Ook Roxy was wennen. Zij doet eigenlijk alles wat god verboden heeft en is op sommige vlakken zo eigenwijs en zelfs naïef. Ze maakt ontzettend veel domme keuzes en ik had haar af en toe graag op haar neus gestompt. Maar het bood haar dan wel weer ontzettend veel mogelijkheden om te groeien, en dat deed ze!

Het begin van Helemaal het einde voelde voor mij soms een beetje stroef en hak op de tak, misschien zelfs wat geforceerd. Maar tegen de tijd dat ik gevoel voor het verhaal kreeg, zat ik er ook volledig in en moest ik door tot het uit was.

Een van de sterke dingen uit Helemaal het einde vind ik dat het geen oppervlakkige chicklit is met een simpele verhaallijn en vooral veel gezwijmel. Het voelt verrassend compleet en er is een flinke dosis mysterie in verwerkt door de dagboekfragmenten van Arno. Ik vroeg me constant af wat er nou gebeurd was en bedacht de ene na de andere complottheorie.

Hoewel het boek in sommige verhaallijnen wat voorspelbaar is, doet dit absoluut niet af aan het leesplezier. Ik vond het boek volwassener dan Lisette’s eerdere werk – waarbij de weg naar volwassenheid/verantwoordelijkheid nog steeds een grote rol speelt – en ik merk dat ze als schrijver gegroeid is. Ik kijk nu al uit naar een nieuw boek van Lisette (en hoe ik dit boek aan mijn zusje ga aansmeren).

Helemaal het einde is geen oppervlakkige chicklit maar een aantrekkelijke roman over relaties, familie, ware vriendschap en volwassen worden.

Ik heb erg genoten van het lezen van Helemaal het einde. Het was het wachten meer dan waard en ik heb ontzettend genoten tijdens het lezen. Voor ik het wist was het ver naar middernacht en was het boek uit.

four-half-stars

Tags: , , ,

Divider

3 responses to “Helemaal het einde – Lisette Jonkman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.