Heksentools: de toverstaf

Geplaatst op 5 oktober 2012 door Emmy in DIY, Spiritueel / 6 Comments

Een voorwerp dat ik altijd al eens echt heb willen maken en die heeft meest tot de verbeelding spreekt is de toverstaf ofwel krachtstok. Het derde voorwerp dat ik behandel in mijn ‘heksentools’ rubriek.
Je denkt misschien, waarom heeft de hedendaagse hekserij zoiets clichématigs ‘geadopteerd’ voor zoiets, dat stimuleert de roddels toch?! Iedereen kent immers Harry Potter wel, waarbij iedere tovenaar met een toverstok zwaait.
Nee, een toverstaf komt niet alleen uit de hedendaagse hekserij en hoewel stromingen als Wicca het zeker gebruiken, wordt het al sinds het begin van de mensheid gebruikt door allerlei volken en sjamanen van over de gehele wereld. Het is een echt ritueel voorwerp en wordt vaak helemaal aangepast aan de eigenaar/gebruiker.
Dit wil echter niet zegen dat de toverstok daadwerkelijk een eigenaar heeft, want vaak worden de rituelen die met de toverstok gedaan worden, ingezet voor hele gemeenschappen. Het is een soort van heilig gebruiksvoorwerp.
Ook in de bijbel wordt er een toverstok genoemd, namelijk de staf van Mozes, die in een slang veranderd en weer terug om het volk te overtuigen dat ze Mozes moeten volgen.
De toverstaf wordt oorspronkelijk gekoppeld aan het element lucht of vuur en is een geleider van energie. Dat wil zeggen dat de staf wordt gebruikt om energie te sturen en te bundelen, zodat het daar terecht komt waar het moet zijn. Het is een mannelijk symbool en kan gekoppeld worden aan de mannelijke geslachtsdelen. Niet zo gek is dus ook dat de toverstok voor heerschappij staat, in de breedste zin van het woord. Mensen met een toverstok hadden aanzien en waren belangrijk voor de samenleving vanwege de ceremoniële rol van de stok.  
Om dat op te heffen word er, zeker in de Wicca, vaak gekozen voor een stok van de berk of de wilg, beide vrouwelijke bomen waarbij de een voor vruchtbaarheid en aarde (berk) staat en een voor gevoel en water (wilg). Ik vind zelf dat het niet uitmaakt welke boomsoort je kiest. Zolang je de natuur maar bedankt en het gevoel van ‘ja, dit is hem!’ hebt als je de stok vindt.
Er zijn nog wel veel meer tradities die vallen onder het vinden en maken van je toverstok, maar eigenlijk kijk ik zelf alleen maar naar het gevoel. Het maakt niet uit of hij nou anderhalve meter lang is of de traditionele van wijsvinger tot ellenboog lengte. Volg je gevoel!
Wel vind ik het tof als mensen de stok helemaal eigen maken. Ik had zelf eerst een heel blanco stok. Ook heel mooi in zijn simpelheid en ik vind hem nog steeds heel lekker in de hand liggen, maar ikzelf wilde ook wel eens een echte krachtstok maken met symbolen die voor mij staan. Dus maakte ik, zoals ik onlangs al schreef, een nieuwe krachtstok. Ik gebruikte hiervoor materialen die ik vond, zoals een veer en een kraal. Allemaal dingen die ik ooit had bewaard omdat ze zo fijn voelde. Ondertussen weet ik dat de steen een turqois is, maar waar die voor staat heb ik nog niet opgezocht.
Over de tak dacht iemand dat het een bereklauw stengel was… maar dat weet ik niet.. dus dat moet ik nog uitzoeken. Ik heb hem immers ook maar gevonden! Maar men zegt dat de stengel van die plant vaak door Sjamanen wordt gebruikt, dus dat vind ik wel gaaf.
Als je serieus aan rituelen wil gaan werken is het slim om een toverstok te hebben, omdat het een heel fijn werktuig is om je energie te focussen. Je hebt een punt waar je je aandacht op kunt richten waardoor je rituele werk sneller zal slagen.
Je kunt een toverstaf kopen, maar zelf maken op regenachtige herfstdagen als deze is natuurlijk veel leuker!

Bewaren

Tags: , , , ,

Divider

6 responses to “Heksentools: de toverstaf

 1. Mooi het verhaal erbij zo Emmy! En een prachtige stok heb je gemaakt.

  De Turqois is de steen die hoort bij het hart en keel chakra samen, en staat dus een beetje voor het spreken vanuit je hart en het luisteren naar en met je hart.

   • Lola

    Hallo ik zit al de hele dag optezoeken hoe je heks moet worden en toen ik “toverstaf zegenen”vond ik jou je gaf geen antwoord op mijn vraag maar ik vond je advies mooi maar ik zocvht het op omdat mijn toverstaf net klaar is ik wil je iets vragen ben je een heks?zo ja heb jij tips voor mij ik hoop dat je antwoord want ik vind nergens informatie

    Liefs Lola die hopelijk een heks word

 2. Interessant wat je geschreven hebt. Ik heb vorig jaar, toen ik in het bos wandelde een berkentak (die takken lagen al op de grond) mee genomen. Ook om ooit als toverstaf te gebruiken. Maar ben nog geen heks. Ik deed dit op gevoel want het is nu voor het eerst dat ik lees over de berk en de wilg die vaak hiervoor gebruikt worden. Leuk om hierover te lezen. Ik zie dat (en in 2012 dus een aantal jaren geleden)dit je derde onderwerp over heksen tools is, wat heb je nog meer geschreven dan??

 3. Lola

  Hallo ik zit al de hele dag optezoeken hoe je heks moet worden en toen ik “toverstaf zegenen”vond ik jou je gaf geen antwoord op mijn vraag maar ik vond je advies mooi maar ik zocvht het op omdat mijn toverstaf net klaar is ik wil je iets vragen ben je een heks?zo ja heb jij tips voor mij ik hoop dat je antwoord want ik vind nergens informatie

  Liefs Lola die hopelijk een heks word

  • Hoi Lola,

   Als jij je een heks voelt, dan ben je een heks! Er zijn heel veel mooie boeken over hekserij te vinden, maar ook heel veel interessante instagramaccounts te vinden met allerlei tips. Ook hier op mijn blog heb ik allerlei zaken over hekserij geschreven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.