Heksentools: De ketel

Geplaatst op 3 september 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Er zijn verschillende voorwerpen die door paganistische stromingen worden gebruikt om bepaalde energieën te symboliseren en een daarvan is de ketel. Na de athame leek het me vooral leuk deze te bespreken omdat ik er pasgeleden eindelijk een heb gevonden, na tijden zoeken en omdat ik het een bijzonder magisch voorwerp vind.
De toverketel, die mensen al snel linken aan een heks, is echter niet voor toverdranken of giftige drankjes die je zouden veranderen in een pad, maar staat symbool voor het vrouwelijke. Nog specifieker: de vrouwelijke baarmoeder.
Een ketel wordt dan ook vaak gevuld met water, maar ook vaak gebruikt om dingen in te verbranden, zoals kruiden of wierookmengels. Aan het eind wordt de ketel eigenlijk altijd goed schoongemaakt, want as en lucifers horen niet in een ketel thuis. Zeker niet als deze de baarmoeder voorstelt daar waar het leven in groeit.
Nou kan je het argument geven dat uit as leven kan herrijzen, zoals een feniks, maar ik vind het zelf toepasselijker als je het element water, een zeer vrouwelijk element, gebruikt om de ketel weer te reinigen.
            Wat ik wel grappig vind is dat, hoewel het een vrouwelijk voorwerp is dat aan water wordt gekoppeld, het ook vaak gebruikt wordt bij kaarsenmagie. Is dat om de energie van het mannelijk vuur in evenwicht te brengen of brengt de vrouwelijke ketel vrouwelijk energie voort in het vuur? Interessant om over na te denken, ik ben benieuwd wat jullie vinden.
Ik heb zelf een klein keteltje waar ik heel erg blij mee ben. Is ze niet schattig? Ideaal om salie en andere kruiden in te branden! Ik heb haar nog niet gebruikt, maar zelfs dan vind ik haar mooi op mijn tafeltje staan. Heel.. eh.. hekserig? Pagan… Eh… vul zelf maar in!
Nog een interessant gegeven vind ik dat een ketel vaak drie poten heeft. Het staat voor de drie eenheid, vaak de maagd, moeder en wijze oude vrij in het paganisme. Ik las het terug en dacht ‘oh ja! Dat klopte!’ Toen ben ik meteen naar mijn keteltje gaan kijken en ja hoor. Drie pootjes. Ha!
Bij de Kelten was de ketel ook van groot belang en hij kwam vaak terug in verhalen over reïncarnatie en dergelijken. De meest bekende ketel is de ketel van Gundestrup, waar een tal van mythen wordt verbeeld. Zo staat Cernunnos erop afgebeeld. 
Een bekend ritueel naast het voor vrouwelijke baarmoeder spelen, is dat er vaak een vuurtje wordt ontstoken in een ketel en dat men daar met de vuurfeesten als Beltane en Imbolc, overheen springen. Vroeger sprong men over grote vuren, nu vaak over ketels. Een ketel is een symbool voor vruchtbaarheid en de drie poten staan ook voor voorspoed en zegeningen. Op die manier is het heel erg logisch dat je deze drie elementen bij de die feesten gebruikt, want daar staan ze voor.
            Dit ontdekt hebben, snap ik dat het element vuur, in vrouwelijke vorm, ook bij dit voorwerp past. Heel goed zelfs. Het is niet voor niets een kookpot!

Bewaren

Tags: , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.