Heksentools – De athame

Geplaatst op 23 augustus 2012 door Emmy in Spiritueel / 2 Comments

Dit mag misschien een beetje vreemd zijn, maar aangezien mijn blog toch bijna een soort van digitaal Book of Shadows is, leek het me leuk om mijn ‘heksen’tools eens te beschrijven en om aan te geven waar ze goed voor zijn en hoe ik ze gebruik. Niet dat ik bij elk jaarfeest met een toverstokje sta te zwaaien, maar je snapt vast wel wat ik bedoel.
In de wicca en ook in andere paganistische stromingen, zijn er verschillende voorwerpen die worden gebruikt voor bepaalde rituele doeleinden. Elk voorwerp staat symbool voor een bepaalde energie en kunnen je energiewerk versterken. Als eerste zal ik het over een van de bekendste voorwerpen hebben, die wellicht ook de vaakst in een negatief daglicht wordt geplaatst: de athame.
 
Dit is mijn athame. Een simpele dolk zonder al te veel poespas. Ik hou in dit geval wel van simpel, want bij uitgebreid versierde athame’s heb ik al snel het gevoel dat er veel meer aan gaat kleven. Door deze simpelheid blijft hij sneller clean, aldus mijn vreemde gedachten.
Een athame is een ritueel mes waar absoluut NIET mee gesneden wordt, voor het snijden van kruiden en bijvoorbeeld touw wordt een ander mes gebruikt, met een wit handvat, terwijl de athame meestal een zwarte heeft. Dat snijmes wordt ook wel een boline genoemd en sommige mensen gebruiken een sikkel, maar ik heb niet zo’n mes. Kruiden snij ik wel met een keukenmes of knip ik wel met een schaar, als dat nodig is.
Het is een voorwerp dat het ‘zwaard’ voorstelt, representatievelijk de mannelijke energie en het element lucht, als wordt er vaak ook gekozen voor het element vuur. Ik vind het persoonlijk beter bij vuur passen, maar dat is mijn eigen interpretatie. Dit komt omdat ik het element vuur link aan het mannelijk en aan de zon. Het zwaard is het symbool voor de krijger, een mannelijke energie.
  
Meestal heeft het een zwart heft en heeft het twee snijvlakken, waardoor er in het midden een punt is, maar dit is geen vereiste. Ik vind vooral dat je atheme juist moet aanvoelen, speciaal voor jou. Meestal heeft iedereen een eigen athame en wordt deze niet uitgeleend, want hij is aangepast op jou energie. Als  je een athame vind die bij je past, is het altijd slim om hem te reinigen, zodat je hem helemaal schoon kan gaan gebruiken. Het moet immers energie laten stromen. Hoe je hem schoonmaakt, verschilt ook per persoon. Ik heb hem zelf met alle vier de elementen schoongemaakt, ofwel, door vuur gehaald, in water met zout gestoken en door de wierook gehaald.
Je kan de dolk  zien als een soort verlengde van je arm waarin energie wordt gekanaliseerd waardoor je het beter kan richten. Een athame heeft immers een punt die ergens heen wijst. Het is een voorwerp wat ook vaak wordt gebruikt om een cirkel te trekken omdat het makkelijk te visualiseren is hoe er energie uit de punt komt.
De athame wordt behoorlijk vaak gebruikt in combinatie met de graal of de ketel, waarbij de athame het mannelijke voorstelt en de graal of ketel het vrouwelijk. Die combinatie stelt de balans tussen mannelijke- en vrouwelijke energie en voor de menselijke voortplanting. Dit ritueel komt in vele jaarfeestrituelen terug, in bijvoorbeeld het zegenen van de wijn door de God en de Godin.
Er zijn ook tradities waarbij er geen athame gebruikt wordt in de rituele cirkel, dit komt omdat sommige mensen geloven dat de elfen en feeën die ze uitnodigen niet tegen het ijzer kunnen. Ik kan me ook wel voorstellen dat mensen geen wapens bij zich willen hebben als ze bezig zijn in een liefdevol ritueel, maar ik zie de athame zelf niet als wapen, maar puur als een symbool voor het mannelijke die je uitstekend kan gebruiken om mannelijke energie te sturen. Het hoort er voor mij evenveel bij als een ketel of kelk.

Bewaren

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Heksentools – De athame

  1. Joze

    Hoi waar kan zo een voudige atame kopen op internet staaaan er zo veel in plek waar ik woon is ook geen spiruetele winkel en staf zelf maken geprobeert de edel steen blijft niet zitte hahaha

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.