Heksentools: boline

Geplaatst op 19 oktober 2012 door Emmy in Spiritueel / 2 Comments

In het paganisme en de vele stromingen die daarbij horen, wordt er vaak gebruik gemaakt van verschillende voorwerpen die ons helpen bepaalde energieën aan te roepen of te geleiden, maar ook handig zijn voor praktisch gebruikt. Eens in de zo veel tijd zal ik een blogje wijden aan een van die ‘heksentools’.
 Van vele ‘heksentools’ weet ik het een en ander, maar er zijn ook ‘gereedschappen’ waar ik nog niet zo veel van weet. De boline is er daar één van. Soms wordt het ook wel eens een boleen genoemd, maar ik prefereer zelf het woord boline.
Ik heb zelf geen boline, maar weet dat het vooral een voorwerp is dat in de wicca wordt gebruikt. Ondertussen wordt het in vele stromingen gebruikt, maar vooral in de wicca speelt dit rituele mes een grote rol. Het is een heilig mes dat gebruikt wordt in de cirkel en thuishoort op het altaar. Het is, in tegenstelling tot de athame, een mes met een wit heft, in plaats van zwart en wordt gebruikt om dingen te snijden. Niet in mensen hoor! Kruiden, kaarten, touw en dat soort dingen. Een soort ritueel keukenmes. Bloed aan een boline is namelijk een slecht teken en wordt daardoor ook nooit gedaan.
Daar waar een athame vaak bot is, is een boline scherp (omdat er mee gesneden wordt). Pas dus goed op als je het gebruikt.
Vaak ziet dit mes er een beetje uit als een sikkel, en daarmee kan je meteen teruglinken naar de druïden, die ook een sikkel bij zich droegen om kruiden te snijden.
Wat interessant is dat dit mes, wat wel echt gebruikt wordt om te snijden, een wit mes heeft en daarmee dus een evenwicht vormt met de zwarte athame. Mannelijk en vrouwelijk. Maar als ik zo nadenk… welke is dan het vrouwelijke en welke het mannelijke? Eerst dacht ik: de boline is vrouwelijk, door het witte heft en met de sikkelvorm van de maan. Maar zwart is van de nacht en dat vind ik ook vrouwelijk. Met de boline worden er dingen geoogst en dat is ook mannelijk. Tja… Geen idee dus. Ik kan het ook niet echt aanvoelen omdat ik er zelf geen heb.
Nu vind ik zelf dat er niet zo veel regeltjes zouden moeten zijn en vind ik het niet nodig om een boline te hebben voor magie. Al is een sikkel hebben natuurlijk wel heel gaaf, maar dan vooral voor de sier.. Haha. Ik heb, sinds ik vanaf mijn elfde ben gaan lezen over wicca en het paganisme, altijd een beetje de mening gehad dat de boline een overbodig ding is. Toch besloot ik bij deze blogreeks dat de boline vroeg in het rijtje moest verschijnen. Betekend dat soms dat ik er meer onderzoek naar moet doen? Bijvoorbeeld de link tussen de druïden en hun mes en wij met onze bolines? Interessant idee!

Bewaren

Tags: , , , , , ,

Divider

2 responses to “Heksentools: boline

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.