Hannah’s gave (The Tudor Court #4) – Philippa Gregory

Geplaatst op 11 oktober 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Hannah’s gave (The Tudor Court #4) – Philippa GregoryHannah's gave Serie: The Tudor Court #4
Andere boeken in deze serie: De zusjes Boleyn
| maart 2009
Aantal pagina's: 542
ISBN: 9789022551912
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

In een tijd dat een onschuldige vrouw zonder pardon op de brandstapel kan belanden, is het bespioneren van de koningin om de liefde van een verrader te winnen een gevaarlijke onderneming…

Winter 1553. Achtervolgd door de Inquisitie vlucht Hannah Green, een veertienjarig joods meisje, met haar vader naar Londen. Maar Hannah is geen gewone vluchteling. Ze heeft de gave om de toekomst te voorspellen. Robert Dudley huurt Hannah in en stuurt haar als helderziende naar het hof van de Tudors om prinses Mary te bespioneren. Gevangen tussen de levenslange vijandschap van de rivaliserende dochters van Henry VIII, verscheurd door haar liefde voor Dudley en haar verplichtingen tegenover haar familie, moet Hannah kiezen tussen het veilige leven als burger en de gevaarlijke intriges van de koninklijke familie, die onlosmakelijk zijn verbonden met haar eigen verlangens en wensen.

Hoewel Hannah’s Gave wordt gezien als het vierde deel uit de ‘The Tudor Court’ serie, zijn het allemaal losstaande boeken die enkel in een serie zijn geplaatst omdat ze chronologisch op elkaar volgen. Het zijn losstaande, fictieve verhalen, met historische personages. En: I love it.

Hannah’s Gavewon ik bij een winactie en tijdens het lezen besloot ik dat ik bij het eerstvolgende boekenfestijn (eind oktober/begin november!) ga proberen nog wat van haar boeken te scoren, want tot nu toe ben ik nog niet teleurgesteld! Philippa Gregory schrijft immers over tijden die ik – als geschiedenisfreak – ontzettend interessant vind. Je kan dan ook stellen dat ik tijdens het lezen mezelf als inwoner van Engeland gedurende de Tudor dynastie voelde.

In dit boek is de hoofdrol weggelegd voor een normaal, doch ongewoon, meisje. Hannah is van oorsprong Joods en is samen met haar vader gevlucht naar Engeland, waar ze hun eigen boekwinkel/drukkerij beginnen. Nou blijkt Hannah later helderziend te zijn. Dus boekenmaakster én helderziend? Helemaal mijn straatje.. Ik kon me dan ook best goed in haar identificeren, al hoop ik niet dat ik zó koppig ben! Hoge heren komen daar achter en voor ze het weet in ze een nar aan het hof. Daar raakt ze verwikkeld in intriges, wordt ze heen en weer geslingerd tussen Mary en Elizabeth en probeert ze ook nog haar plek in de wereld te vinden en ‘vrouw’ te worden.

Dat verhaal, die levensweg die Hannah doormaakt, vond ik erg interessant. Het verhaal heeft een heel rustig tempo, waardoor ik er meestal wat langer over doe, maar daar geniet ik juist van bij historische verhalen. Ook het feit dat er echt bestaande historische figuren in zitten vond ik extra leuk, ook al weet je dan wel al een beetje wat er staat te gebeuren.

Ik vond de personages allemaal erg realistisch opgezet en hoewel Hannah dus erg koppig is, is ze wel een fijn personage. Zij strijd voor de vrijheid van de vrouw en voor wat je als vrouw kan bereiken. Ook vind ik het leuk dat ze als helderziende een bepaalde status heeft, in plaats van meteen voor heks te worden uitgemaakt. Ook de ontwikkeling die zij meemaakt, van meisje dat een behoorlijke tunnelvisie heeft naar een jonge vrouw van de wereld, vond ik erg lekker lezen.

Eigenlijk zijn er maar weinig elementen in het boek die ik niet leuk vond. Het enige is misschien dat het soms net te weinig actie bevat en teveel hetzelfde lijkt.. Maar aan de andere kant past dat juist heel goed bij het verhaal en de ontwikkeling van de personages.

Hannah’s Gave is een fantastisch boek voor de liefhebbers van historisch Engeland die niet zitten te wachten op alleen maar feiten. Het is een fictieboek, maar duidelijk uitgewerkt door iemand die er ontzettend veel verstand van heeft en duidelijk een passie voor de tijdgeest. Philippa Gregory brengt de personages uit het verleden tot leven alsof ze zelf aan het hof heeft gewoond.

four-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

2 responses to “Hannah’s gave (The Tudor Court #4) – Philippa Gregory

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.