Golden Boy – Abigail Tarttelin

Geplaatst op 23 april 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Golden Boy – Abigail TarttelinGolden boy door Abigail Tarttelin
Uitgever: LS Amsterdam | Januari 2014
Genres: Young Adult, Contemporary, Roman
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789021808390
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

De zestienjarige Max Walker is een 'golden boy': blond, gebruind, aantrekkelijk en atletisch. Hij is de ideale zoon en de populairste jongen op school; alle meisjes zitten achter hem aan. Zelfs met zijn jongere broertje kan hij het goed vinden. Maar Max heeft een geheim dat zijn familie voor de buitenwereld verborgen wil houden: hij is interseksueel - half meisje en half jongen. Wanneer hem iets verschrikkelijks overkomt, voelt Max zich voor het eerst in zijn leven een freak. Wie is hij?

Het was al een aantal maanden geleden dat Wenda mij benaderde met de vraag of ik Golden Boy wilde lezen en bespreken op mijn blog, omdat ze het zelf zo’n fantastisch boek vond. Ze was van mening dat dit boek veel meer aandacht verdiende. En nu ik het boek gelezen heb kan ik het daar alleen maar mee eens zijn. Als er één boek is wat perfect past in de actie #strijdvoordiversiteit, dan is dat Golden Boy.

Max Walker is in de ogen van vele mensen perfect. Maar achter het masker van het gezin verschuilen vele geheimen. Zo is die mooie blonde, atletische en aantrekkelijke Max interseksueel; hij is zowel meisje als jongen en dat mag niemand weten (want pap wil hogerop komen). Als de tiener iets verschrikkelijks overkomt, begint hij te twijfelen aan zichzelf, maar begint het perfecte gezinnetje te wankelen als een kaartenhuis.

Met Wenda’s woorden in mijn achterhoofd kwam ik het boek uiteindelijk tegen op het boekenfestijn, waar ik het meteen in mijn mandje gooide. Ik was benieuwd of dit boek – wat misschien niet het eerste is wat ik zelf op zou pakken – ook zo aangrijpend zou gaan vinden.

Golden Boy wordt besproken vanuit verschillende standpunten; Max zelf, zijn broertje Daniel, Sylvie (een klasgenoot), Karen (de moeder) en Archie (de dokter). Dit geeft een vrij compleet beeld van de hele situatie, maar soms hadden stukken wat mij betreft wat korter gemogen ten gunste van het tempo van het verhaal.

Toch was het een ontzettend sterk en emotioneel aangrijpend boek. Door de verschillende visies, die op briljante manier zijn uitgewerkt, word je als lezer enorm betrokken bij het boek. Wat ik vooral zo tof vond, was dat de personages echt hun unieke vertelstem hadden; ze vertelden het verhaal zoals ze dachten. Dit was soms wennen, maar eigenlijk vond ik het super sterk.

Dit boek heeft me enorm aan het denken gezet. Het greep me aan en ik voelde de emoties door mijn buik razen. Het onbegrip van de ouders, de visie van Daniel, de struggles van Max. Ik wilde ze allemaal in mijn armen sluiten en fluisteren dat het wel goed zou komen.

Hoofdpersoon Max is interseksueel (hermafrodiet) en schrijfster Abigail Tarttelin heeft dit op goede manier in het boek verweven. De laatste tijd komen er veel boeken uit met een hoofdpersoon met iets wat afwijkt van de norm en soms lijkt de keuze daarvoor gemaakt om het bijzonder zijn. In dit geval is het niet zo; Max’ afwijking is de hart van het verhaal, maar zelf daarnaast is hij een heel gewone jongen met angsten, gevoel, dromen en wensen. Het voelde ontzettend realistisch aan en dit kan ik alleen maar prijzen.

Golden mooi is niet alleen maar zonneschijn; hoe perfect iemand ook lijkt, iedereen heeft zijn of haar demonen.

Max heeft mij meegenomen in zijn bijzondere situatie en zijn verhaal heeft mij erg geraakt. Als je fan bent van huidige toppers als David Arnolds en Becky Albertelli, Lisa Williamson etc, dan vind je dit boek ook mooi.

 

four-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

2 responses to “Golden Boy – Abigail Tarttelin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.