Gebroken adem – Latoya Morris

Geplaatst op 21 april 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Gebroken adem – Latoya MorrisGebroken Adem door Latoya Morris
Uitgever: Hamley Books | Maart 2020
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 300
ISBN: 9789463967136
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

De 19-jarige Patrick gaat samen met zijn ouders en zijn zusje Judith met vakantie in Baltimore, Ierland, waar zijn tante een hotel runt. Hij heeft totaal geen plezier in de vakantie, totdat de mysterieuze Morgayne plots in het hotel opduikt. Hij valt meteen voor haar, maar zij lijkt onbereikbaar voor hem.

Ondertussen breekt er aan de zuidwestkust van Ierland grote chaos uit. Het weer slaat om, er spoelen zeedieren aan op de stranden. Terwijl de storm steeds heftiger wordt, zoekt Morgayne plots toenadering tot Patrick.

Hij geraakt al snel onder de invloed van haar charmes, maar wanneer hij ontdekt dat zij iets met het stormweer te maken heeft, begint hij te beseffen dat zij geen gewone jonge vrouw is. Maar is hij dan nog in staat om zichzelf te redden?

De prachtige kaft in combinatie met het feit dat dit boek zich in Ierland zou afspelen, was voor mij al ruimschoots voldoende om Gebroken Adem te willen lezen. Ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ik een recensie-exemplaar mocht ontvangen en ik begon onmiddellijk met lezen. Ik hoopte dat dit boek mij mee kon nemen naar Ierland, terwijl ik genoot van een vleugje fantasy (wat natuurlijk fantastisch bij dit land past!).

Patrick is samen met zijn ouders en zusje op vakantie in Baltimore, Ierland, waar zijn tante een hotel runt. Die hele vakantie boeit hem geen drol, tot hij een mysterieus meisje ontmoet. Ze heeft Morgayne en weet Patrick meteen om haar vinger te winden. Er is echter wat vreemde met haar, waar Patrick zijn vinger niet op kan leggen.

Dit is echter niet het enige vreemde: het weer slaat enorm om en overal aan de zuidwestkust van Ierland spelen zeedieren aan. Net als Patrick Morgayne wil opgeven, zoekt zij opeens toenadering. Langzaam komt hij erachter dat Morgayne misschien wat met de storm te maken heeft… Is dit mooie meisje wel menselijk of zo onschuldig als ze lijkt?

Laat ik beginnen met het feit dat Gebroken adem mij een enorm groot gevoel van heimwee gaf. Als ik deze recensie aan het typen ben, komt hetzelfde gevoel weer bij mij opborrelen. Ik ben verliefd op Ierland en ik kan niet wachten om er weer heen te kunnen (en Lily mijn favoriete land te laten zien). Dit boek slaagde er in mij helemaal mee te slepen naar de westkust. Zelf ben ik daar ook geweest, dus het was een feest om te lezen over plekken waar ik zelf heb rondgelopen. Dit hielp tevens enorm om het hele verhaal voor me te zien.

Wat me vooral opviel aan Gebroken adem is dat de auteur risico’s durft te nemen en een vrij klein verhaal toch groots te maken. Het boek zit vol mystery en de werkelijkheid wordt op een prettige manier verweven met meerminlegendes. En dat past allemaal prima bij het Ierse decor.

Ik genoot dat de duistere sfeer en het regenachtige Ierland paste daar dus goed bij. Ik kon de emoties voelen, ze werden bijna tastbaar op de pagina’s. En omdat ik een aantal locaties uit het boek zelf bezocht heb, werd het alleen maar gemakkelijker om me alles voor te stellen. Het was alsof ik zelf ook in het hotelletje verbleef.

Ondanks dat het verhaal vrij klein is – waarmee ik vooral bedoel dat er één grote plotlijn is en niet veel subplotten – maakt het wel indruk. De hoeveelheid drama is misschien net iets te aanwezig, waardoor de balans hier en daar een beetje zoek was. Het voelde alsof de auteur alle personages net iets teveel mee wilde geven, waardoor de aandacht soms van de hoofdzaak werd weggetrokken. Niet alle drama vond ik namelijk functie hebben voor het verhaal.

Toch was Gebroken adem een heerlijk verhaal. Ik heb er enorm van genoten en ik denk dat er voor veel lezers wel wat in zit wat hen aan zal spreken. Of je nu het fantasyelement het leukst vond, of de problematiek in de relaties van de personages: dit boek sleurt je mee.

Latoya Morris weet de lezer net zo te betoveren als meerminnen dit kunnen. Ikzelf bleef achter met een enorme dosis heimwee naar Ierland en wat genoot ik daarvan! Eventjes waande ik me echt dit groene land.

Hou je van Ierland, zeemeerminnen, een dosis drama of wil je gewoon meegesleurd worden in een verhaal waar niet alles alle kleuren van de regenboog heeft, lees dan Gebroken adem. Latoya Morris weet de lezer te betoveren en mij met een flinke dosis heimwee achter te laten en bewijst tevens dat er genoeg toffe fantasy van eigen bodem is!

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Gebroken adem – Latoya Morris

  1. Oh Ierland… Yep, ik ben ook al overtuigd.

    Je recensie in combinatie met Ierland heeft me extra overtuigd om hem op mijn TBR te zetten. Ik kijk er al naar uit om het te lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.