Fijne Samhain

Geplaatst op 31 oktober 2019 door Emmy in Spiritueel / 9 Comments

Vandaag is het 31 oktober en wordt er door heel veel mensen Halloween gevierd. Halloween kennen wij natuurlijk vooral van films en series en dan vooral hoe het in Amerika gevierd wordt. Halloween is echter niet verzonnen door de Amerikanen, maar wordt door vele culturen en landen op hun eigen manier gevierd.

Traditioneel gezien vierden ze in Europa het begin van het donkere seizoen, de winter, waarin de natuur langzaam afsterft en zich klaarmaakt voor de winter. Ook overleden voorouders werden vereerd, een traditie die door velen nog steeds in ere wordt gehouden. Het gaat niet om het griezelen en verkleden en een vrijbrief om even keihard te feesten; het is een zeer oud feest waarin veel van de huidige tradities voortkomen uit oude gebruiken.

Ik heb Samhain, zoals Halloween ook genoemd wordt, altijd een fantastisch en fascinerend feest gevonden. Ik ben dol op mythologie en geschiedenis en dit is voor mij een van dé feesten waarin dit het meest tot uiting komt. Ik vind het daarnaast prachtig om stil te staan bij de verandering van de natuur.

Vorig jaar heb ik Samhain om mijn eigen manier best uitgebreid gevierd en nu heb ik besloten vooral rust te pakken. Ik wil er vooral in mijn hoofd mee bezig zijn, zonder rituelen, verplichtingen of andere zaken. Ik ga geen feest vieren en geen pompoen uithollen. Ik ga kaarsen aansteken, genieten van mijn zwangerschap en ik heb maandag mijn traditionele Halloweenkoekjes gebakken. Dit doe ik al zo’n 10 jaar en ik kon het niet over mijn hart verkrijgen ze niet te bakken, ook al ging D&D niet door en voelde ik me niet goed. Deze koekjes horen bij Halloween… Het is mijn eigen traditie.

Voor nu rest mij alleen nog maar om jullie een fijne Samhain te wensen.

Sta jij stil bij Halloween dit jaar?

Tags:

Divider

9 responses to “Fijne Samhain

  1. priscilla

    Fijne Samhain! Vandaag wil ik graag stilstaan bij de verandering die ik zie in de natuur en ik ga vanavond koekjes bakken met Sven. Verder ga ik ook kaarsjes aansteken en een leuke film kijken.

  2. Ik sta zelf niet specifiek stil bij Halloween, maar zaterdag, op allerzielen (wat er wel een beetje mee samenhangt) verwacht ik dat we even naar het kerkhof gaan om mijn opa en zijn zoon (de eerste man van mijn moeder, die ik nooit gekend heb) te bezoeken.

  3. Ik vier Samhain 🙂 heb nu een appeltaart ervoor in de oven staan, buiten bladeren ed uit de neut verzameld en die op mn kaarsenstandaard staan samen met kaarsen die ik vanavond aansteek 🙂 geen groot feest, Halloween feestje hadden we de 26e gehouden, de 31e is echt Samhain voor mij? Ik hou van deze viering.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.