Fijne midzomer!

Geplaatst op 21 juni 2019 door Emmy in Spiritueel / 3 Comments

Voor veel mensen staat hun favoriete seizoen op het punt te beginnen: de zomer. Vandaag is de langste dag van het jaar en is de zon het krachtigst. Ikzelf kan alleen maar hopen dat het niet zo belachelijk warm en droog wordt als vorig jaar, want daar kan ik absoluut niet tegen.

Sinds kort probeer ik weer wat meer stil te staan hij het veranderen van de seizoenen en dus ook de jaarfeesten. Midzomer, of Litha, is er een van. Geen wonder dat dit vroeger al een belangrijk feest was, want de zon was vroeger nóg belangrijker. Op deze lange dagen kon er heel veel gedaan worden en hoe meer zon, hoe beter het gewas kon groeien. Dus werd de zon aanbeden.

Volgens de overleving is de zon een symbool voor de mannelijke energie, de God. Sinds midwinter heeft de zon aan kracht gewonnen (de dagen werden langer) en dit is zijn hoogtepunt. Vanaf morgen zullen de dagen weer korter worden.

De zon is dus het ideale symbool voor een dag als vandaag. Zomerse kleuren als rood, oranje, goud en geel zijn de beste kleuren voor dit feest en ook de vele zomerbloemen (de zonnebloem!) passen heel goed bij vandaag.

Maar hoe ga ik het dan zelf vieren?

Ik weet niet of ik zin heb ik een ritueel of dat soort zaken. Ik vind namelijk dat je op heel andere manieren ook bewust bezig kan zijn met het wisselen van de seizoenen. Vandaag is een dag om de zon te vieren, dus ik hoop lekker naar buiten te kunnen. Ik hoop speciale midzomer koekjes met citroen te kunnen maken en een lekker kruidenbrood te kunnen bakken. Ik hoop mede te drinken, wat een typisch drankje is voor vandaag. Misschien doe ik wel iets met lavendel, een bloem die ook met midzomer wordt geassocieerd. Steek ik vandaag kaarsjes aan als symbool voor de zon (een vreugde voor zoals in Finland lijkt me niet zo’n goed plan in mijn achtertuin). Ik zie wel wat de dag brengt!

Sta jij stil bij het wisselen van de seizoenen?

Tags:

Divider

3 responses to “Fijne midzomer!

  1. priscilla

    Wat een leuke post om te lezen. Ik probeer er wat meer bij stil te staan aangezien ik een interessant boekje heb geleend van iemand 😉

  2. Petra

    Ik sta er sowieso bij stil – ben nogal gevoelig voor de wisseling van de seizoenen. Niet per se op een rituele manier, maar ik vind die wisseldagen wel een mooi moment om even te bezinnen over de betekenis van het voorbije en het komende seizoen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.