Fijne Beltane

Geplaatst op 30 april 2019 door Emmy in Spiritueel / 7 Comments

Terwijl ik mijn blogplanning voor tijdens mijn vakantie aan het samenstellen was, heb ik een aantal blogs verplaatst omdat mijn priotiteit bij het herschrijven van Supernerd lag en het proeflezen van een ander boek. Vergeet ook de enorme voorbereiden van YALFest niet. Hierdoor ontstonden er wat gaten en dat vond ik prima. Bijna haalde ik ook de Beltane blogpost weg. Ik wist simpelweg niet of ik er wel de tijd voor had om er bij stil te staan. Om over dit jaarfeest na te denken. Toch kon ik het niet. Nu ik me meer wil bezighouden met de jaarfeesten (ik denk er zelfs aan om een soort studiegroepje op te richten!), kan ik dit feest niet aan mij voorbij laten gaan. Ook al ben ik in Schotland. Ook al ben ik niet thuis. Dit feest is belangrijk voor mij, op dit moment.

Als tegenhanger van Halloween (Samhain) is Beltane het feest van vruchtbaarheid. Goh, zien jullie hem al aankomen? Dit is natuurlijk een erg actueel begrip in mijn leven momenteel. Eindelijk wordt er aan mijn vruchtbaarheid gewerkt en is de kans dat wij uiteindelijk een kindje mogen verwelkomen eindelijk een stukje groter geworden. Daarom vind ik het belangrijk om bij dit feest stil te staan.

Beltane wordt gevierd tussen 30 april en 3 mei en staat in het teken van het begin van de zomertijd. De vruchtbare tijd van het jaar gaat nu echt in en sluit af op 31 oktober met Samhain. De naam Beltane komt waarschijnlijk van het Oud Ierse woord, wat ‘Fel vuur’ betekent. Het is dan ook echt een lichtfeest en nieuwe koppels springen tijdens dit feest over een vuur om de vruchtbaarheid, liefde en passie te laten ontbranden (mei was vroeger een goed moment om te trouwen). (Hoe mooi zou het zijn als we in Schotland ook zoiets tegen zouden komen?!) Vuur is zuiverend en heilig en zou daarmee de vruchtbaarheid ook bevorderen. Tijd voor kaarsjes en een kampvuurtje! Wie weet steek je vandaag lekker de vuurkorf aan.

Nog een symbool voor Beltane is de meipaal! Die heb je misschien wel eens langs zien komen in een boek, film of in het echt. Ook dit is een symbool waarin vruchtbaarheid wordt uitgebeeld. Mannen en vrouwen vlechten al dansend linten om de paal, waarmee een prachtig vlechtwerk ontstaat. Die paal staat symbool voor – je verwacht het vast al – het mannelijke geslachtsdeel. #piemelparty

Ik hoop vooral dat ik tussen 30 april en 3 mei de gelegenheid heb om de prachtige Schotse natuur in te gaan. Wie weet steek ik een kaarsje aan. Ik ga er in ieder geval bij stilstaan: daar heb ik geen andere atributen voor nodig.

Vier jij Beltane?

Tags:

Divider

7 responses to “Fijne Beltane

 1. priscilla

  Wat leuk om over dit feest te lezen. Ik wist helemaal niet dat dit feest bestond (wel van Samhain) maar ik vind het mooi om te lezen dat je bij deze dagen eventjes stilstaat. Geniet nog lekker van je tijd in Schotland.

  Fijne Beltane (als dat iets is dat je elkaar kunt wensen)

 2. Oli

  Ik vier eigenlijk alle jaarfeesten. Beltane vind ik ook heel bijzonder net als Samhain. Het is mooi hoe dit feest terugkomt in de nevelen van Avalon en Hof van doorns en rozen. Ik denk dat het vroeger heel magisch moet zijn geweest met de trommels, de vuren en de nacht met de gehoornde god. Ik hoop dat Beltane je dit jaar gaat brengen waar je al zolang naar verlangt. Ik zal er een kaarsje voor branden <3

 3. Desiree

  Ik zal straks een extra kaarsje voor je branden en hopen dat je snel wordt verblijd met een kindje. ?

  Blessed be! Veel plezier nog in Schotland.

 4. sabrina

  jij ook een fijne beltane gewenst en ik hoop voor je dat je wens uitkomt. En het idee van een groepje zeer leuk. fijne tijd in schotland gewenst.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.