Fate: the winx saga: bingewaardig of een grote flop?

Geplaatst op 28 januari 2021 door Emmy in Recensie, TV serie / 7 Comments

Hoewel ik als tiener Winx Club in eerste instantie een slap aftreksel vond van de W.i.t.c.h. comics, genoot ik er stiekem wel van om het te kijken. Toen Netflix de life-action serie Fate: the winx saga aankondigde was ik zowel enthousiast als super sceptisch. Toen ik de trailer zag, nam de twijfel alleen maar toe.

Zowel Flora als Tecna leken uit de serie verdwenen en hadden plaatsgemaakt voor een stevig gebouwde Terra. Flora’s en Musa’s afkomst is witgewassen en de meiden dragen kleding die je amper mode kunt noemen. Ze zien er ook nog eens niet uit als tieners. Ik besloot: dit wordt een train wreck of een fantastische guilty pleasure.

Op 22 januari kwam de serie online en ik moet bekennen dat ik de serie in één zit heb uitgekeken. Ik vond het machtig verslavend en heel wat beter dan het tenenkrommende acteerwerk in het eerste seizoen van Shadowhunters. Was het goed? Absoluut niet. Was het verslavend? Zeker.

Ik denk dat – zoals voor veel zaken geldt – dat je verschillende adaptaties niet met elkaar kunt vergelijken. Behalve de namen is er weinig overgebleven van de tekenfilm: het is een compleet ander ding geworden. Het is minder kleurrijk en juist duisterder, volwassener met een gothic vibe die Netflix de afgelopen jaren vaker toepast en keer op keer lijkt te werken. Als je de ultieme winx club fan bent, zal deze serie dan ook behoorlijk tegenvallen. Heb je gewoon zin in een avondje gedachteloos bingen? Dan is dit perfect.

Een aantal verschillen tussen de animatie en en de life action: let op, vanaf hier volgen er een aantal spoilers!

 • Er zijn nieuwe personages en er missen een groot aantal personages
 • De karakters hebben ook een andere persoonlijkheid
 • De specialisten en feeën zitten op één gezamenlijke school: Alfea
 • Er wordt niet getransformeerd zoals in de animatie.
 • Er zijn vrouwelijke specialisten en mannelijke feeën

Een aantal dingen vond ik erg goed. Zo vond ik Terra een leuk personage, al vervangt ze Flora niet (Terra is Flora’s nichtje). Ik miste Tecna wel, trouwens. Maar ik snap ergens wel dat meer personages het onnodig complex zouden maken. Hopelijk seizoen 2!?

Ik vond de monsters ook tof en de dreiging van Beatrix ook. Ik denk dat het een goede keuze is geweest dat de Trix zijn samengevoegd, juist omdat er in de serie meer aandacht is voor de randpersonages.

Wat ik ook leuk vond is de filmlocatie (Ierland) en de manier waarop ze toch een eigen wereld-vibe hebben gegeven. Het was een andere wereld maar wel met zaken als Instagram en dit maakte het toegankelijk. Fijn was ook dat dit ook echt een functie had en niet gewoon een random fact was.

Minder tof, en hier volgen weer wat spoilers: de tenenkrommende transformatie van Bloom (doe het goed of doe het niet!), het afgeraffelde einde (die 2 seconde van Bloom met haar vriendinnen thuis waren echt nutteloos) omdat ik graag een extra teaser had gekregen, de halfslachtige bi-romance van Dane die amper tot z’n recht komt en een aantal onlogische plotholes waarvan ik echt hoop dat ze worden uitgelegd in seizoen 2.

Al met al: ik vond het bingewaardig! Goed is het niet, maar het is zo fout dat het vanzelf weer goed wordt. Dit is een ultieme serie wanneer je niet teveel wilt nadenken maar wel wil genieten van urban fantasy en daarom kan seizoen 2 niet snel genoeg komen voor mij!

Met oa.: Abigail Cowen, Hannah van der Westhuysen, Precious Mustapha, Eliot Salt, Elisha Applebaum, Danny Griffin, Sadie Soverall, Freddie Thorp, Eva Birthistle, Robert James-Collier, Eve Best
Waar kijken: Netflix
Aantal afleveringen: 6
Duur afleveringen: 47 minuten

Wat vind jij: Fate: the winx sage bingewaardig of skippen?

Tags:

Divider

7 responses to “Fate: the winx saga: bingewaardig of een grote flop?

 1. anita gombault

  Hoi vond het zeker heerlijk om te kijken en het wekt inderdaad nieuwschierigheid tot verder kijken
  Mis hrt totaal niet in vergelijking tot wat ik er van gewent ben
  Geen zware kost makkelijk te kijken ,maar precies juist dat je meer wilt weten
  Hooo ook snel op seizoen 2

 2. Mee eens! Ik was blij dat het maar 6 afleveringen waren, daardoor ligt het tempo lekker hoog en heb je niet zo’n tijd om stil te staan bij alle problematische onderdelen haha

 3. Ik vond Winx ook altijd maar een slap aftreksel van Witch, heb het daardoor ook nooit gekeken vroeger als kind. Ben stiekem wel benieuwd naar de Netflix serie. Ik ga het een kans geven als ik Bridgerton heb afgekeken!

 4. Leyla Kooi

  Was Winx niet eerder dan W.I.T.C.H? Ik zal je mijn mening maar besparen, die is echt niet positief.

  Maar 1 klein detail vond ik wel leuk en dat is dit: Er zijn vrouwelijke specialisten en mannelijke feeën. Maar verder nee

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.