Er is geen vorm waarin ik pas – Erna Sassen

Geplaatst op 20 augustus 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Er is geen vorm waarin ik pas – Erna SassenEr is geen vorm waarin ik pas door Erna Sassen
Uitgever: Leopold | Januari 2017
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 216
ISBN: 9789025869717
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Tot en met de vierde ging alles eigenlijk vanzelf maar sinds ik in de vijfde zit is er een hoop veranderd. Volgens mijn mentor heb ik TE lange tijd TE hard gewerkt en volgens mijn moeder ben ik TE perfectionistisch.
Jajaja.
Dat is een van de grootste nadelen van volwassenen: ze denken altijd beter te weten dan jijzelf wat er met jou aan de hand is. Daarbij vergeten ze voor het gemak maar even dat tachtig procent van ons leven zich afspeelt buiten hen om. En dat ze dus meestal geen flauw idee hebben. Dat laatste ligt ook een beetje aan ons. Want wij vertellen niks.
Maar dan nog. Er zijn dingen die je niet kan vertellen. Aan niemand. Over liefde bijvoorbeeld. En hoe stom je bent geweest.

Ik weet niet precies hoe of waarom, maar het boek Er is geen vorm waarin ik pas kwam ik keer op keer tegen. Ik wist dan ook zeker dat ik het ooit wilde lezen. Het was dan ook geen verrassing dat dit een van de boeken was die ik deze zomer meenam uit de bieb én ook echt las.

De hoofdpersoon uit dit boek, Tessel, heeft voor haar gevoel eigenlijk nooit haar best hoeven te doen op school, maar in de vijfde gaat het fout. Volgens haar mentor heeft ze te lang te hard gewerkt. Haar moeder vindt dat ze te perfectionistisch is. Ze vind dat eigenlijk wel meevallen, want wat weten die volwassenen er nou van?

Ik vond Er is geen vorm waarin ik pas een heel puur verhaal. Er wordt enorm gespeeld met taal en dit bracht de setting en de gedachten van de hoofdpersoon echt tot leven. Ik had echt het idee dat ik even in haar hoofd kon kruipen.

Wat het boek deels zo doeltreffend maakte, is dat er ingegaan wordt op problemen waar veel tieners tegenaan lopen: prestatiedrang, onzekerheid, faalangst, perfectionisme en ga zo maar door. Ontzettend veel volwassenen vinden daar wat van, maar zelden heb je echt het idee hoe het is om er als tiener mee te worstelen. In mijn mening wist dit boek het erg overtuigend te brengen. Tessel is kwetsbaar en komt zichzelf constant tegen.

Tessel is echter wel een moeilijk karakter om meteen sympatiek te vinden. Ik kan me heel goed voorstellen dat lezers moeite met haar kunnen hebben. Maar ik vond haar eigenlijk juist heel authentiek. Ze zette me aan het denken en dat vind ik altijd een grote plus.

De thema’s van Er is geen vorm waarin ik pas zijn actueel en pijnlijk accuraat beschreven.

Er is geen vorm waarin ik pas is een aangrijpend verhaal. Puur en heftig en niet bepaald gezellig. Maar dat vond ik juist de kracht van het boek. Het oogst een rommeltje, maar hierdoor komen Tessels gedachten en gevoelens juist zo overtuigend over. Wat mij betreft echt een aanrader voor jongeren.

four-stars

Tags: , ,

Divider

2 responses to “Er is geen vorm waarin ik pas – Erna Sassen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.