Endgame: De Opdracht (Endgame #1) – James Frey

Geplaatst op 7 oktober 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 9 Comments

Endgame: De Opdracht (Endgame #1) – James FreyEndgame: de opdracht Serie: Endgame #1
| oktober 2014
Aantal pagina's: 404
ISBN: 9789000340736
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

aarde.

nu. vandaag. morgen.
endgame is echt.
endgame is begonnen.
de toekomst ligt open.
het komt zoals het komt.

12 Spelers. Jong van lichaam, maar oud van oorsprong.
De hele mensheid stamt af van hun bloedlijnen.
Ze zijn geschapen en verkozen duizenden jaren geleden.
Sindsdien bereiden ze zich voor, dag in dag uit.
Ze zijn niet bovennatuurlijk.
Niemand kan vliegen, lood in goud veranderen, of zichzelf genezen.
Als de dood komt, dan komt-ie. Voor hen, voor ons allemaal.
Ze zijn de erfgenamen van de aarde, en zij zullen het Grote Raadsel van de Redding moeten oplossen.
Een van hen moet dat doen, of we zijn allemaal verloren.

lees het boek.
ontdek de aanwijzingen. los het raadsel op.
slechts één kan winnen.
endgame is echt.
endgame is begonnen.

Koop Endgame bij Bol.com

Endgame is echt. Endgame start op 7 oktober – vandaag dus – en zal ook vanaf vandaag in de winkel liggen. Want dit unieke concept maakt Endgame levensecht. Het boek zit namelijk vol codes, en wie hem kraakt wint vijfhonderdduizend dollar. Ja ja. Je zou het maar winnen! Dus ben jij een puzzelend crimineel meesterbrein? Kraak die code. DOE HET.

En dan nu het boek: meteen had ik zoiets van: ‘Dit lijkt qua schrijfstijl wel heel erg op I am number Four. Wat blijkt: het is inderdaad dezelfde schrijver. En dat merk je qua schrijfstijl erg goed. Het zit vol actie en gebeurtenissen, maar ik zal eerlijk zeggen: het is niet helemaal mijn ding. Hoewel hij het spannend weet te brengen, voel ik toch een zekere afstand die ik juist wil overbruggen. Ik hou er van om wat meer bonding met de personages te krijgen, en op een of andere manier lukt het mij daarin niet om te wennen aan zijn schrijfstijl.

In elk hoofdstuk speelt een andere speler de hoofdrol. Soms zitten er meerdere spelers in, wat je meteen kan herkennen aan de icoontjes aan het begin van het hoofdstuk en het benoemen van de personages. Omdat er overal codes en puzzels tussen staan, vraag ik me af of dat er ook een onderdeel van is. Nu heb ik de puzzels niet kunnen maken, omdat deze ontbreken in mijn vooruitexemplaar, toch ben ik er heel erg benieuwd naar. Ook al ben ik geen puzzelend genie. Het zou toch vet zijn als je die code kraken kon?

Er zijn veel hoofdpersonen.. Wat niet zo gek is, omdat er 12 spelers zijn. Ook omdat er steeds van perspectief wordt gewisseld, vond ik het ook wel wat weghebben van Gone. Al vond ik alles minder gruwelijk beschreven. Over het algemeen had ik sowieso een beetje het gevoel dat dit een boek was waar ontzettend veel invloeden van andere boeken in terug komen. Dat is niet erg, want het geheel zit goed in elkaar, toch valt het op. Omdat er veel personages waren, is het wel moeilijk om te wennen aan al die verschillende stemmen. Hun achtergrond vond ik dan wel weer gaaf en de manier waarop er gespeeld is met de ware afkomst van de mens past erg goed bij het verhaal.

Niet elk personage vond ik even prettig. Dat heeft James dan wel weer goed voor elkaar gekregen. Over sommige wilde ik juist meer meer meer weten, terwijl zij amper aan het woord kwamen. Sommigen vond ik ronduit verschrikkelijk, en dat is juist goed. Want sommige karakters moet je gewoon stom vinden. Alle personages zijn verschillend, maar zijn wel allemaal mega goed in wat ze zijn. Dat vond ik wel weer jammer zo nu en dan, omdat er.. nou ja.. weinig ruimte overblijft voor ontwikkeling.

Zoals jullie merken heb ik er een beetje moeite om daadwerkelijk te omschrijven en om conclusies te trekken wat ik nou van het boek vind. Het las als een trein en is zeker spannend.. Maar afgezien van de codes kan je je afvragen of het verhaal wel origineel genoeg is. Ik vond er zelf wel erg veel succesformules ingepropt zitten. Ook had ik in het midden een soort van ‘dip’ omdat ik het gevoel had dat er op dit punt een beetje een eentonig stuk kwam. Dat tja… Voorspelbaar verliep. Dit boek moet het vooral hebben van de achterliggende campagne, hoewel ik zeker weet dat heel veel mensen het geweldig zullen vinden. Zeker als je fan bent van I am number four en diens vervolgen. Hou je van Gone? Dan wellicht ook. En ook het ‘afval en afmaak’ element van The Hunger Games is aanwezig. Wat ik echter wel erg miste is de humor. Het is een vrij serieus verhaal dat over de toekomst van de wereld gaat. Geen onderwerp om grapjes over te maken natuurlijk, maar soms verlangde ik wel naar wat luchtigheid. Sommige gruwelijkheden zijn door hun vervreemding als grappig bedoeld, maar het kon mij niet echt doen laten lachen.

Al met al is Endgame een spannend verhaal waarvan ik heel goed snap dat het een hype gaat worden. Het heeft vele elementen die mensen tof vinden en iedereen zal wel een verbinding voelen met een personage. Wil jij ook meegesleurd worden over de hele wereld om de vernietiging daarvan te voorkomen? Lees dan dit boek! Aldus de site heb ik een overlevingskans van 60%, dus ik durf de gok wel te wagen.

three-stars

Tags: , , , , , , , , ,

Divider

9 responses to “Endgame: De Opdracht (Endgame #1) – James Frey

  1. Wow dat is wel vet gedaan als er echt een code inzit die je kunt kraken D: Ik vond de kaft van dit boek er altijd mega saai uitzien en sprak me daarom ook totaal niet aan maar dankzij jouw recensie wil ik hem wel heel graag lezen! I am number four heb ik nooit gelezen dus ik zou niet weten hoe zijn schrijfstijl op mij over zou komen haha :p

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.