Elke dag bloggen

Geplaatst op 17 juli 2016 door Emmy in Column, Tips & Tricks / 19 Comments

Elke dag bloggen, hoe doe je dat? Net als ‘hoe kan je nou zo veel lezen?’ is dit een veel gestelde vraag. Vandaag ga ik die vraag proberen te beantwoorden. Misschien kan ik jou op deze manier ook inspireren om vaker te kunnen bloggen, zonder dat je kwaliteit verliest.

julitbr

Een deel van mijn planning is het apart houden van boeken die ik graag wil lezen de komende tijd. Sowieso houd ik mijn ongelezen boeken gescheiden van de rest.

Kwaliteit vs kwantiteit

Je hoort het wel eens, dat bloggers elkaar er van beschuldigen dat het niet mogelijk is om elke dag één of meerder blogposts online te zetten. Dat je dan geen kwaliteitsgarantie kan bieden. Ik vind dit zelf de grootste flauwekul. Ik blog namelijk al enkele jaren elke dag. Ik denk niet dat iemand een dag kan bedenken waarop er geen blogpost online is gekomen op mijn blog. En ik durf ook wel te zeggen dat ik vind dat ze prima zijn. Allemaal. Natuurlijk zijn er blogposts die ik minder gelukt vind of die ik nu anders aan zou pakken, maar dat zou iedereen overkomen, toch?

Ik ben dan ook van mening dat kwaliteit en kwantiteit helemaal niet lijnrecht tegenover elkaar hoeven te staan. Ze kunnen hand in hand met elkaar lopen en dat heeft (voor mij) alles te maken met planning.

Vooruit plannen

Ik werk met een planning. Zelden komt het voor dat ik nog een post voor de volgende dag af moet maken. Ik werk het liefst één tot twee weken vooruit, zo geef ik mezelf niet alleen adem ruimte, ik geef mezelf ook nog de ruimte om te schrijven. Natuurlijk heb ik mazzel; ik kan zo veel lezen dat ik bijna elke dag ook een recensie kan plaatsen. Alle non-recensie artikelen geven mij weer een extra dag speling. Zeker toen ik het heel druk had met school en werk, lukte het mij alsnog om elke dag een blogpost te plaatsen. Toch voelde dit nooit als moeten; bloggen is voor mij een onderdeel van mijn werkweek en ik offer er met liefde een paar uur tv voor op. Mijn blog is mijn passie, waarom zou ik daar dan geen tijd aan besteden (ook al heb ik het heel druk?)

Ik kan me dus prima voorstellen dat mensen die minder lezen meer moeite zullen hebben met het vullen van hun blog. En dat is prima, toch? Je hoeft niet iedere dag te bloggen. Als jij dat zelf wilt; prima. (Ik wil het) Hoeft het niet perse? Doe het dan niet. Wat je namelijk ook zou kunnen doen is drie vaste blogdagen in de week hebben en alle extra blogposts die je weet te produceren inplannen voor een later moment. Zo bied je je bezoekers duidelijkheid en frequent iets nieuws.

Plannen doe ik zelf in een worddocumentje. Heel simpel een tabelletje van twee kolommen waarbij links een datum staat en recht welke blogpost ik wil plaatsen op die datum. Als de blogpost af is, markeer ik hem blauw en als hij online is verschenen, markeer ik de datum in dezelfde kleur. Bij ongeschreven blogposts schrijf ik kort wat ik wil zeggen (bijvoorbeeld bij recensies). Ook staat er onder de tabel nog een ideeën lijst. Zo heb ik altijd wel wat achter de hand.

feest

Doel: al mijn boeken gerecenseerd hebben. Ooit.

Maar wanneer blog je dan echt?

Eigenlijk lieg ik een beetje als ik zeg dat ik elke dag blog. Ja, ik kijk elke dag op mijn blog, maar ik schrijf niet iedere dag een stukje. Het schrijven doe ik voornamelijk op dagen waar ik er tijd voor heb; als ik thuis werk of als ik een tussenuur heb op school. Ik zorg dat ik voorbereid ben als ik ga schrijven; ik heb mijn aantekeningen bij me (of op de mail) en het liefst de foto’s al gemaakt. Ook foto’s maken hoort immers bij het bloggen.

Ik probeer om de twee of drie dagen er even een paar uur voor te zitten om blogposts te schrijven. Per blogpost ben ik ongeveer een uur bezig. Daar hoort foto’s maken, beeld bewerken, de tekst schrijven, ideeën genereren, social media, mailcontact en nog veel meer bij. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het daadwerkelijk lezen van een boek. Maar dat is natuurlijk gewoon heerlijk om te doen.

Wat ik fijn vind aan het schrijven van dit stukje is dat ik jullie een kijkje in de keuken kan gunnen, maar ook het gesprek wil aangaan. Ik ben namelijk van mening dat wij heel veel van elkaar kunnen leren op het gebied van lezen, bloggen, mens zijn… Laten we dus vooral een open houding naar elkaar hebben. Jullie mogen mij altijd vragen hoe ik bepaalde blogposts (of andere blogposts) in elkaar zet. Echt, ik help je graag.

prettylady

Ember is niet altijd behulpzaam als ik foto’s wil gaan maken.

Mocht jij een mening hebben over het dagelijks bloggen, of een vraag hebben over hoe je iets goed kunt aanpakken? Laat dan vooral een reactie achter!

 

Tags: ,

Divider

19 responses to “Elke dag bloggen

 1. Bij mij persoonlijk lukt het niet om iedere dag te bloggen, wanneer ik de kwaliteit wil bieden van mijn artikelen waar ik naar streef. Er zijn gewoon teveel andere dingen in het leven die ik ook wil doen en tijd kosten. Dat is gewoon nu eenmaal een keuze. Maar dan is het wel fijn dat je ook weer niet iedere dag hoeft te bloggen om een goed gelezen blog te schrijven. Ik heb er ook een keer een praten over bloggen post over geschreven en ja ik ben er eentje die zeurt over kwaliteit en kwantiteit haha.

 2. Mijn Doel is ook om elke dag te bloggen, maar het lukt me nog niet altijd. Maar dat mensen zeggen dat als je elke dag iets plaatst, je dan gelijk minder kwalitatief goede posts hebt, vind ik ook echt de grootste onzin ja. Het is niet alsof jouw manier van schrijven/denken opeens slechter wordt als jij elke dag blogt. Ik denk zelfs dat het juist eerder beter wordt als je er zo regelmatig mee bezig bent. Iemand wat minder regelmatig blog posts schrijft, kan net zo goed kwalitatief slechte posts schrijven.. Dat ligt aan jou als blogger en niet aan de hoeveelheid posts die je plaatst vind ik. Planning heb ik ook, maar merk dat ik toch nog heel vaak iets oversla omdat ik me dan weer niet goed genoeg voel om het af te maken. Ik wil ook graag meer achter de hand hebben en al zeker een week of zelfs twee, zoals jij, van te voren klaar hebben. Op die manier creëer je inderdaad ook meer rust voor jezelf en kun je elke dag makkelijk iets posten zonder dat je jezelf gek hoeft te maken van; oh sh*t, dat moet nog af voor morgen.. Dus ik heb wel een doel voor ogen, maar moet het nog zien te verwezenlijken haha. Ik heb ook vaak Te veel aan mijn hoofd waardoor ik momenteel ook gigantisch veel concepten heb staan die nog uitgewerkt moeten worden haha.

 3. Ik heb op dit gebied echt enorm veel bewondering voor je! Ik red het gewoon met al mijn andere dingen echt niet om zoveel tijd aan mijn blog te besteden. Dat vind ik persoonlijk ook niet zo erg, moet ik zeggen. Maar bij jou gaat de kwaliteit idd echt niet ten koste van de kwantiteit 🙂

 4. Jet

  Dat elke dag bloggen er meteen voor zorgt dat je blogposts minder goed zijn, is inderdaad (vaak) onzin. Het ligt dan niet aan het iedere dag bloggen, maar aan de persoon zelf. Jij krijgt het heel goed voor elkaar doordat je veel en snel leest, maar het lijkt ook echt alsof je BOORDEVOL inspiratie zit! Bij mij gaat dat wat moeilijker en hoewel ik veel lees, kom ik niet bij jouw aantallen in de buurt, haha! Van mezelf weet ik dus wel dat iedere dag bloggen mijn “kwaliteit” (ik vind het lastig om mezelf te beoordelen…) wél omlaag zal halen. Daarom hou ik het op 3x per week. Maar het is wel een handig artikel, want het zijn ook goede tips voor mij! Thaaaank youuuu!

 5. Volgens mij ben jij gewoon heel intelligent, zodat je snel kunt denken, lezen en bloggen 🙂 Ik heb ook weleens iets geroepen over kwaliteit en kwantiteit, maar daar bedoel ik iets anders mee dan jij hierboven suggereert. Natuurlijk kan je elke dag bloggen, als je daar inspiratie voor hebt en tijd in steekt. Het gaat alleen niet goed als je denkt dat je elke dag hoort te bloggen en dan maar nietszeggende artikelen gaat plaatsen of jezelf steeds gaat herhalen, wat ik een enkele keer wel zie gebeuren. Bij jou is dat in elk geval niet zo!

  Het enige nadeel van zo vaak bloggen is dat de kans kleiner wordt dat mensen al je artikelen lezen, omdat het ook veel tijd kost om al die leuke blogs bij te houden. Als het teveel wordt, ga je als lezer automatisch filteren. Als je dat niet erg vindt, is er niets op tegen om lekker veel te schrijven.

 6. Elke dag bloggen kan zeker. Ik heb het ook een tijd gedaan. Bij mij gaat alleen mis als ik even geen inspiratie heb, en me schuldig ga zitten voelen als ik dan een keer niet blog 😉 dan klap ik gelijk helemaal dicht. Dus dan houd ik liever vast aan gewoon niet elke dag hoeven bloggen (en soms dan weer wel haha).

 7. Elke dag iets plaatsen is voor mij te veel. Ik plaats liever 3 a 4 berichten in een week (wanneer ik eindelijk weer ga bloggen xD). Anders zijn mijn ideeën ook zo op haha.

 8. Wat goed dat je dit al zolang vol houd. Dat lukt mij niet ookal zou ik het wel willen.. Misschien moet ik ook maar eens met een goede planning gaan werken!

 9. Ik vind dat iedereen moet doen wat die zelf wilt. Als iemand elke dag een blogpost online wilt hebben en daar genoeg inspiratie voor heeft, gewoon doen! Zelf merk ik dat twee blogposts per week het beste werken. Ik weet dan zeker dat ik tevreden ben over de foto’s en inhoud van het artikel. Verder wil ik mezelf niet teveel opleggen, dus als het even niet lukt, dan lukt het niet en komt er even niks online (vooral in tentamen periodes).

 10. Mij lukt het helaas niet om elke dag een blog te posten. Ik heb er simpelweg de tijd niet voor. Ik werk full time en heb een klein aapje die mijn aandacht wil.

  Maar ik ben het niet eens met mensen die standaard zeggen als je elke dag blogt de kwaliteit verloren gaat. Dat hoeft niet. In mijn geval zou het wel zou zijn omdat ik door tijdsgebrek zou gaan afraffelen maar als jij lekker de tijd en planning ervoor hebt, kan het natuurlijk prima!

 11. Ik blog ook graag elke dag. Ik vind het zelf leuk als ik op blogs kom die elke dag weer wat anders voor me klaar hebben staan. Dat wil ik andere mensen dan ook graag bieden. Al is het soms wel moeilijk, want ik lees met geluk één boek per week dus dat is ook ongeveer één recensie per week, hihi. Maar ik doe het nog altijd met plezier en dat is het belangrijkste.
  En idd, lang niet al mijn artikelen zijn even hoogstaand of goed, maar dat hoeft van mij ook niet. Soms moet ik mijn warrige gedachten kwijt en dan komt het artikel misschien kwalitatief minder goed over. Maar ik sta achter alles wat ik plaats. Want als ik het artikel echt ruk vind, dan plaats ik het niet.

 12. Ik vind het heel knap dat jij iedere dag kunt bloggen en daar ook voldoende inspiratie voor hebt. Ik heb het aan het begin van mijn bescheiden blogcarrière ook geprobeerd en ik eindigde vaak met flutartikeltjes omdat ik niks anders kon bedenken om over te schrijven. En dat zie ik in blogland wel vaker gebeuren. Als iedere dag bloggen voor jou goed werkt en je hebt er de tijd en de inspiratie voor, dan is het helemaal prima!

 13. Ik vind de kwaliteit van jouw blog ook iedere dag weer goed, dus dat doe je goed!
  Maar ik weet van mezelf dat als ik iedere dag ga bloggen ik het niet meer leuk ga vinden, omdat dat zou betekenen dat ik al mijn vrije tijd ervoor moet op offeren, en zeker omdat ik niet zo heel snel lees! ;P

  Ik vind dat je je blog moet afstemmen met hoeveel tijd je ervoor nodig hebt, en of het nou echt nodig is om iedere dag een artikel te plaatsen? Ik weet het niet, ik denk niet dat iedereen elke dag je bericht zou lezen, maar je hebt natuurlijk wel veel content voor je lezer!

  Ik blog op dit moment zelf 3x in de week, en ik zou wel graag vaker willen bloggen, maar ik zou er niet aan toe komen, hoe goed ik mijn planning ook maak, dus ik moet het maar gewoon bij mijn 3 per week houden!

 14. Op zich is iedere dag bloggen ook niet heel moeilijk, nee! Ik blog vier dagen en vlog twee dagen. Ik plan dit van tevoren in en schrijf ook een paar dagen vooruit. Dit bevalt mij enorm goed en ik houd zo ook het plezier erin 🙂

 15. Hier lukt elke dag bloggen niet. Een tweejarige peuter en mijn job zorgen ervoor dat ik dan nooit meer zou lezen. En dan heb ik natuurlijk niets om over te bloggen. 🙂 Ik werk wel ontzettend veel op voorhand. Op dit moment staan recensies klaar tot augustus en ook mijn youtube filmpjes zijn opgenomen voor de komende vier weken. Ik probeer op rustige momenten vooruit te werken, voor tijden dat ik amper aan bloggen toekom.

 16. Ik ben zelf ondertussen ook al een tijdje dagelijks aan het bloggen. Of beter er verschijnt elke dag een blogpost maar die worden vooraf uitgewerkt en op de planning gezet. Net als jij werk ik met een document – alleen staan de blogposts bij mij in het vet tot ze zijn uitgewerkt en ingevoerd. Kleurencodes geven aan of er nog foto’s moeten worden gemaakt, dingen worden opgezocht, … Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet weet of dit me ook zou lukken mocht ik wel in staat zijn om te gaan werken. Ik heb echt geen flauw idee hoe mensen het gedaan krijgen om dagelijks bloggen te combineren met een fulltime job, huishouden en kinderen. Waarschijnlijk hebben die nog meer tetris-ervaring als ik en zijn ze bijzonder goed in het puzzelen met agenda’s én planners.

 17. Wat goed dat het je lukt om elke dag iets te plaatsen. Ik probeer, nu het vakantie is, bijna dagelijks met mijn blog bezig te zijn, al is het maar het bekijken van de statistieken. Tijdens werkweken heb ik daar echt geen tijd en energie voor, maar dat vind ik niet erg. Bloggen doe ik echt voor mijn plezier en ik heb dan ook geen vaste dagen. Als het me lukt om iets te schrijven, ben ik daar heel blij mee. Lukt het niet, tja, dan niet.

 18. Ik denk dat veel mensen vooral dat verschil tussen elke dag bloggen en elke dag iets publiceren niet helemaal begrijpen: ik blog zelf niet elke dag en oké, ik publiceer ook niet (meer) elke dag iets, maar ik vind het wel heel fijn om me net als jij aan een planning te houden hoewel het voor mij ook goed werkt om die planning flexibel te houden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.