Een fatsoenlijke familie – Rosa Ventrella

Geplaatst op 7 juli 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Een fatsoenlijke familie – Rosa VentrellaEen fatsoenlijke familie door Rosa Ventrella
Uitgever: Xander | Mei 2019
Genres: Roman
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789401610179
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Het zijn de jaren tachtig. De hete zomers in Bari versterken de geuren van romige sauzen, gegrild vlees en verse pasta die uit de ramen komen. Door de kleine steegjes van de oude stad rennen en spelen de kinderen van families uit de buurt. Maria is echter een buitenbeentje en trekt liever op met haar twee oudere broers.

Ze vindt haar uitweg uit de dagelijkse sleur van een groot arm gezin in de vriendschap met Michele, een jongen uit een beruchte criminele familie. Bij elkaar vinden ze voor het eerst een houvast die ze beiden nog niet kenden. Maar vanaf het moment dat de families met elkaar te maken krijgen, lijkt hun groeiende band geen schijn van kans meer te maken.

'Een fatsoenlijke familie' is een verhaal over een liefde die, zelfs als ze onmogelijk is, twee jonge mensen weerhoudt van wrok tegen de haatdragende, bedreigende wereld om hen heen. Ontroerend van begin tot eind.

Ik lees weinig romans die buiten het label YA vallen. Toch wil ik zo nu en dan mijn horizon verbreden en toen ik de kans kreeg om Een fatsoenlijke familie van de Italiaanse Rosa Ventrella te recenseren, besloot ik dat te doen. Young adult staan bekent om hun dramatiek en heftige gebeurtenissen. Zou een YA-fan als ik zich dan wel kunnen vinden in een roman over heel normale mensen?

Door de smalle steegjes van de oude stad Bari spelen alle kinderen van de families uit de buurt. Maria is een beetje een buitenbeentje, die vooral hangt aan haar twee oudere broers. Tot ze Michele ontmoet, de zoon van een beruchte criminele familie. Ze raken bevriend en beginnen meer voor elkaar te voelen. Als er echter iets voorvalt tussen de twee families, heeft hun band geen kans om stand te houden. Ze verliezen elkaar uit het oog. Maria focust zich op school, waar zij een talent voor schrijven blijkt te hebben. Toch blijft Michele aan de rand van haar gedachten knagen…

Ik moet bekennen dat ik aan het begin wat moeite met het boek had. Het verliep wat stroef en ik vroeg me enorm af of dit wel wat voor mij zou zijn. Toch werd dit boek gaandeweg beter en beter. De personages intrigeerde me en het boek was toch wel meeslepend, ook al gebeurde er niet heel erg veel. Het is gewoon het verhaal van een ogenschijnlijk normale Italiaanse familie in de jaren 80, over een meisje dat te slim is voor haar kleine gemeenschap en hogerop klimt, maar stiekem haar hart is verloren aan de zoon van een criminele familie.

Aangezien de hoofdpersoon, Maria, in het grootste gedeelte van het boek een jongere is, is dit boek ook zeker leuk voor Young Adult lezers. Het is misschien totaal iets anders dan je gewend bent, toch denk ik dat het heel toegankelijk is.

Maria is een pienter meisje. Heel oplettend en daardoor vond ik het bijzonder om het verhaal via haar ogen te lezen. Ze intrigeerde me, evenals haar familie en natuurlijk haar liefje.

Hoewel ik dus op een gegeven moment helemaal in het verhaal zat, verwachtte ik niet echt een climax. Ik dacht dat het boek net zo zou eindigen als het begin, vrij gewoontjes, als een onderdeel van het leven. Ook hierin wist het boek me te verrassen. Ik vond het einde ontroerend en ik merkte dat het boek meer met me deed dan ik had verwacht.

Een fatsoenlijke familie is ontroerend, vol prachtige details en personages die je hart zullen stelen.

Al met al vond ik Een fatsoenlijke familie een stuk indrukwekkender dan ik in eerste instantie had verwacht. We hadden een stroeve start, maar op het einde drong het tot me door hoeveel indruk het boek op me had gemaakt.

four-stars

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.