Eaters of the Dead – Michael Crichton

Geplaatst op 14 september 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Eaters of the Dead – Michael CrichtonEaters of the dead door Michael Crichton
Uitgever: Avon Genres: Historische fictie, Mythologie
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9780060891565
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

The year is A.D. 922. A refined Arab courtier, representative of the powerful Caliph of Bagdad, encounters a party of Viking warriors who are journeying to the barbaric North. He is appalled by their Viking customs -- the wanton sexuality of their pale, angular women, their disregard for cleanliness , their cold-blooded human sacrifices. But it is not until they reach the depths of the Northland that the courtier learns the horrifying and inescapable truth: He has been enlisted by these savage, inscrutable warriors to help combat a terror that plagues them -- a monstrosity that emerges under cover of night to slaughter the Vikings and devour their flesh . . .

Jullie weten wellicht dat ik afgelopen schooljaar ben afgestudeerd als docent beeldende vorming. Een van mijn scripties ging over de Vikingen. Mijn vriend wist nog wel een boekje waarin de Noormannen een rol speelde en wat tevens is verfilmd (13th warrior): Eaters of the Dead van Michael Crichton. Dit verhaal is gebaseerd op de bekende manuscripten van een arabier die de landen van de Vikingen heeft bezocht. Hiermee geeft hij een bijzonder verslag over het leven bij de Vikingen zo veel eeuwen terug.

Ik had de film al gezien, al van de manuscripten gehoord en wist natuurlijk al veel over de Noren. Daarnaast is het niet echt een verhaal-boek, maar meer een verslag-boek. Dit maakte het ergens best lastig om te lezen. Ik was er wel zo doorheen, maar het was toch niet helemaal wat ik er van verwacht had.

Het is een leerzaam boekje waar duidelijk veel aandacht en passie van Crichton in verwerkt zit. Toch vraag ik me af of het vertalen van het manuscript en deze in boekvorm uit te brengen geen afbreuk doet. Ik denk dat Crichton er beter in was geslaagd als hij het er losjes op had gebaseerd. Hier en daar voelde het namelijk geforceerd en een beetje eenzijdig. Ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden, laat staan dat ik het onder woorden kan brengen.

Ben ik blij dat ik het heb gelezen? Ja. Het zorgt er toch weer voor dat mijn kennis is uitgebreid. Het is geen dik boek, dus je bent er zo doorheen. En soms is het ook gewoon goed om eens wat te lezen wat je normaal misschien niet zou oppakken.

Lezen jullie wel eens boeken waarbij de grens tussen fictie en feit verdwijnen?

eatersofthedead

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.