Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) – Astrid Harrewijn

Geplaatst op 20 maart 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) – Astrid HarrewijnDrie vrienden, een huis (en een klusjesman) door Astrid Harrewijn
Uitgever: Boekerij | Februari 2016
Genres: Roman, Chicklit, Feelgood, Romantiek
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789022576175
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Sommige dingen doe je gewoon niet als je halverwege de dertig bent. Zoals je veilige vaste baan, je huis in Limburg en het vooruitzicht van een bruiloft inruilen voor een tijdelijke baan bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Noor doet het wél, tot verdriet van haar ouders en haar vriend. Ze betrekt samen met haar jongere zusje Kiki en studievriend Joost een verwaarloosd pandje aan de Herengracht. Kiki is bewust single, het zwarte schaap van de familie en ziet de wereld als haar speeltuin. Ze werkt voor Jeff Koons en brengt zijn spraakmakende tentoonstelling naar het Stedelijk. Joost, een vriendelijke maar ietwat stoffige vrijgezel, werkt als adviseur bij het Rijksmuseum.
Noor, Kiki en Joost delen lief, leed en de voordeur met elkaar en kennen maar één harde regel: thuis wordt er niet gesproken over het werk op het Museumplein. Terwijl het huis een verbouwing ondergaat ontdekt Noor zichzelf, de waarde van vriendschap, en een groot schandaal in de kunstwereld. Kortom: ze ontdekt het leven.

drievrienden

Romans, in het bijzonder feelgood romans, ik pak ze maar zelden op. En dat is niet omdat ik ze stom vind, maar omdat mijn voorkeuren voornamelijk bij fantasy liggen. Hierdoor heb ik stiekem wel een soort vooroordelen ontwikkeld over feelgood romans. Niks mis mee, natuurlijk, maar soms is het heerlijk om die vooroordelen aan de kant te gooien en je gewoon onder te dompelen in een roman over het echte leven. Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) trok me wel; kunst en je eigen dromen waarmaken. Kom maar door.

Ik had nog niks van Astrid Harrewijn gelezen, dus ik had geen ervaring met haar schrijfstijl, humor en keuzes. Maar ik moet bekennen, het beviel me wel! Haar manier van schrijven vond ik bijzonder toegankelijk, ondanks dat er ook best wel wat heftige gebeurtenissen in zitten. Het feit dat kunst een grote rol speelt, trok me bijzonder aan. Omdat ik, als ik zou willen, met mijn opleiding ook bij een museum zou kunnen werken.

Drie vrienden, een huis gaat voornamelijk over Noor, een vrouw van 35. Zij heeft de grote stap gewaagd om door de weeks in Amsterdam te gaan wonen voor haar droombaan bij het Van Gogh Museum. Haar jeugdliefde vindt het verschrikkelijk en er ontstaat frictie. Maar Noor begint steeds meer te genieten van het leven. Ze krijgt een bijzondere bond met haar altijd drukke zusje Kiki en goede vriend Joost weet een huis voor hen te scoren. Noor krijgt steeds meer kansen, maar er gebeuren ook heftige dingen die haar leven compleet op z’n kop zal zetten.

Ondanks dat Noor nog zo’n tien jaar boven mijn leeftijd zit, kon ik me erg goed met haar identificeren. Niet haar liefdesleven, maar wel haar liefde voor kunst en haar drang om haar dromen te realiseren. Ze staat in het boek vaak stil bij wat ze nou echt wil en dat vind ik mooi. Ik hou er wel van als hoofdpersonages op zichzelf kunnen reflecteren. Daarnaast maakt ze situaties mee die op elke leeftijd een rol kunnen spelen, wat bijdraagt aan het kunnen identificeren.

Ik had niet verwacht dat dit boek me zo zou aanspreken. Misschien omdat de kunst zo’n grote rol speelde en dit goed past bij mijn interesses. Ik heb eigenlijk geen moment gehad in het boek dat ik me ergerde. Er waren wel elementen die ik aan zag komen, maar dat ik prima. Het is geen literatuur of thriller met het doel je constant op het verkeerde been te zetten, het is een roman over het dagelijkse leven. En soms is dat leven gewoon logisch.

Drie vrienden, een huis was zo nu en dan herkenbaar, vermakelijk, grappig en soms ook wel eens heftig. Ik ben door het verhaal gefietst en ik denk dat ik me vaker aan dit soort boeken ga wagen. Het was oprecht leuk!

drievrienden2

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

6 responses to “Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) – Astrid Harrewijn

  1. Leuk om te lezen dat je genoten hebt van een feelgood roman 🙂 Ik heb eerder ‘Luchtkussen’ en ‘Miss communicatie’ van deze auteur gelezen. Ze kan fijn schrijven 🙂

  2. Ik keek ook wel een beetje op dat je het boek had gelezen, omdat ik het niet direct bij jou had verwacht, hihi, maar super dat het je beviel! Ik heb het gisterenavond uitgelezen en vond ook vooral het kunstaspect in dit boek enorm interessant!

  3. Hoewel ik juist niet van fantasy houd en meer van dit soort boeken was ik lichtelijk teleurgesteld in dit boek. Ik ergerde me aan sommige personages en miste op gebied van uitwerking echt goede dingen. Toch heb ook ik genoten van het verhaal, ondanks deze nadelen. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.