DIY – Een muur behangen met boekenpagina’s

Geplaatst op 25 maart 2016 door Emmy in Boeken, DIY / 19 Comments

Toen wij in ons huis kwamen wonen, was alles vrij kaal. We schilderden het hoognodige en maakte er gaandeweg steeds meer ons stekje van. Maar het toilet… Dat bleef maar een saaie ruimte. Tot mijn vriend op het idee kwam hem te beschilderen in een Harry Potter thema. Als echte Potterhead kon ik dit alleen maar toejuichen. In een paar weken tijd schilderde ik de eerste muur, maar ja, wat moest er op de volgende? Weer kwam het lumineuze idee van Rob: laten we een  muur behangen met boekenpagina’s!

We besloten voor een Harry Potter boek te gaan van de Amerikaanse editie, omdat deze illustraties bevat. Rob kocht er twee en daarom konden we het tweede deel (wat ik al had liggen), gebruiken als behang.

Wat heb je nodig?

 • Losse pagina’s van een boek
 • Behanglijm (een pot, of je maakt het zelf aan met poeder)
 • Een platte kwast
 • Handen die vies mogen worden
 • Een muur

En dat is het. Meer heb je niet nodig!

Hoe Doe je het?

De eerste stap is natuurlijk om het boek in kwestie uit elkaar te halen. Een hardcover laat makkelijker los, maar een paperback is natuurlijk goedkoper. Haal de kaft eraf en scheur voorzichtig de pagina’s los. Bedenk dan hoe je de pagina’s wil opplakken; netjes naast elkaar (dus heel strak), wat speelser, wat schuiner.. Etc. Zelf wilde ik de pagina’s speels naast elkaar hangen, maar niet te schuin, zodat het niet te druk zou worden. Ik heb hiervoor even op internet gesnuffeld.

Foto 12-03-16 15 44 35

Maak nu de pot met behanglijm klaar. Je hebt niet veel nodig, dus als je een emmer koopt, zorg dan dat je deze weer goed dicht kunt doen.

Bestrijk een kant van het papier goed met lijm. Plak deze vervolgens op de muur en strijk met je hand alle bobbels er goed uit. Bobbels blijf je zien, dat neem dit taakje serieus. Maak die handjes maar vies.

Je zult merken dat het lijkt alsof de boekenpagina’s doordrukken. Geen zorgen, als het gedroogd is, zal het verdwijnen.

Je kunt meerdere lagen opplakken natuurlijk, maar dit is niet altijd nodig. Wij hebben een volledige laag gedaan met af en toe een extra pagina. Mocht een pagina loslaten, dan kan je er gemakkelijk met een kwast overheen. Dit droogt vanzelf.

Het duurt even voor het droog is, en het ruikt een tijdje naar oude boekwinkel, maar dan heb je wel een mooie muur met je eigen behang!

Foto 12-03-16 16 28 01

Hier waren de pagina’s nog nat.

Het resultaat

Ik ben echt super blij hoe het is geworden. Het past echt goed bij elkaar en ik ben er helemaal blij mee. Ik moet wel het hoekje van de muurschildering een beetje bijwerken, maar dat komt wel goed. Nu nog maar één muur te gaan!

hpmuur3 hpmuur2 hpmuur

Zou jij een muur behangen met boekenpagina’s?

Tags: ,

Divider

19 responses to “DIY – Een muur behangen met boekenpagina’s

 1. Ik zou het zelf niet zo snel doen, maar dat heeft meer te maken met mijn niet-bestaande creativiteit en dat ik erg snel gefrustreerd raak bij zulke klusjes. Maar het is super geworden bij jullie!

 2. shelley

  Wauw! Ik heb al 3 jaar een kale wc, weet niet wat ermee gedaan… en nu heb je me gewoon dit fantastische idee gegeven, waarvoor dank 🙂

 3. Ik zou er niet tegen kunnen met mijn OCD en smetvrees maar ik vind het heel leuk geworden bij jullie! Benieuwd wat je met de andere muur gaat doen!

 4. Nathalie

  Ik vind het zo ontzettend gaaf gedaan! Vond mijn eigen wc ook best creatief toen ik hem roze ging verven ?. Maar ben ook erg blij met het resultaat. Een muurschildering was het bij mij sowieso niet geworden, want mijn teken/schilder skills zijn werkelijk verschrikkelijk. Vind dit echt qua stijl super goed bij je passen, een creatieve blik op een anders zo’n saaie plek ?

 5. Super leuk! Eerste wat ik dacht: ojee toch niet een eerste uitgave van Harry Potter toch? Die zijn ineens superveel geld waard.
  Lijkt me ook leuk zo’n wand ooit. Alleen zou het me moeite kosten om een boek te “vernielen” ervoor…

 6. Cool! Ik zou denk ik nooit meer van het toilet terugkeren :p Wat ik wel zou doen is verouderde boeken halen: doet minder pijn bik het uit elkaar halen, lijkt me zo 🙂 Maar het resultaat mag er wezen!

 7. Leuk idee! Maar ik ben zelf niet zo’n fan van de gele omranden van de pagina’s. Ik zou denk ik uitzoeken om er een soort kleurlaag over te leggen. Zo wat waterverf-achting, zodat de letters er nog door komen. Al vrees ik dat echte waterverf de pagina’s terug zouden losweken van de muur .

 8. Ik blijf vooral de geschilderde muur echt prachtig vinden. De bladzijden uit een Harry Potter boek passen daar natuurlijk perfect bij maar ik zie mezelf niet snel een Harry Potter-boek stuk scheuren. 🙂

 9. reekje

  Ik vind het een leuk idee maar zou wel voor een ander boek kiezen(zacht gezegd: Harrie potter is niet voor mij) en dan niet er uit halen maar copietjes gebruiken
  Ik heb het ook eens gezien met landkaarten geeft ook een mooi effect

 10. Esmeralda

  Superleuk, bedankt voor alle tips. Vandaag heb ik hetzelfde gedaan voor de kinderkamer maar dan met het boem Jip en Janneke.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.