Dit vond ik van de 3PAK van dit jaar

Geplaatst op 3 oktober 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Al een aantal jaar verschijnt er tijdens de boekenweek voor jongeren ook een boekenweekgeschenk met de naam 3PAK. Elk jaar schrijven 3 auteurs een kort verhaal voor jongeren. Ik heb ze tot nu toe elk jaar gelezen, van het eerste exemplaar met Helen Vreeswijk, tot die van nu met zelfs een graphic novel.

Ik heb onlangs dus het exemplaar van dit jaar ontvangen. Dit keer is hij paars en staan de auteur ook op het omslag. Dit draagt bij aan de herkenbaarheid voor jongeren, maar doet wel afbreuk aan het geheel: het was steeds juist grafisch erg sterk en nu ziet het er meer uit als een reclamefolder.

Maar goed, het gaat om de inhoud en hoe ik deze heb ervaren. Het is elk jaar weer een verrassing wie er meedoen en in hoeverre de verhalen daadwerkelijk aansluiten op de belevingswereld van jongeren. Dit jaar zijn de 3 verhalen geschreven (en geillustreerd) door: Daniëlle Bakhuis, Papijn Lanen & Floor van dhet Nederend en Johan Fretz. Daniëlle’s boeken ken ik vrij goed en van Johan had ik ook gehoord en ik wist dat een verhaal een graphic novel zou zijn: de verwachtingen waren dit jaar dus best hoog.

Het eerste verhaal is van Daniëlle Bakhuis en heeft de titel De virgin. Het speelt zich af in een nogal deprimerende toekomst waarin iedereen hetzelfde moet zijn. De hoofdpersoon doet mee aan een spelshow om daaraan te ontsnappen. Het gaat over hoe hard wij zijn naar mensen die van ons af lijken te staan en hoe snel we ons oordeel klaar hebben. Een kritische boodschap waarin wij mensen wel eens mogen kijken naar de gevolgen van onze kritiek. Had van mij wel langer mogen zijn.

Zelf vond ik dit het leukste verhaal, omdat het – voor mij – het beste aansluit bij wat jongeren graag lezen.

Vervolgens het tweede verhaal. De graphic novel De afzat-knalavonturen van faber wilhelm. Dit verhaal was gewoon raar. Heel af en toe vond ik het wel grappig, maar over het algemeen was het gewoon een groot WTF-gevoel. Het gaat nergens heen en slaat echt helemaal nergens op. Ik had liever een graphic novel gezien die zichzelf wat serieuzer nam, want ik ben van mening dat een graphic novel op z’n tijd echt prima gelezen kan worden voor het vak Nederlands. Dit verhaal zorgt alleen maar voor meer weerstand in mijn beleving.

Tot slot Naar mancora. Dit vond ik ook een mooi verhaal. Echt coming-of-age en inspirerend voor de bovenbouw. Het is erg goed geschreven en het smaakte naar meer: ik wil echt meer over Beji lezen. Ik vond ook mooi hoe het gaat over je angsten onder ogen komen en hoeveel er wordt verteld in een vrije korte tekst.

Vorig jaar hadden ze ook een echte YA + een vreemd verhaal + een wat meer literatuur gericht verhaal. Die balans is opzich wel oke: het laat lezers zien hoeveel er is.

Samengevat vond ik de bundel oke. Ik ben blij dat er wat meer wordt uitgeprobeerd en dat het niet alleen maar literair is. Nu al nieuwsgierig naar die van volgend jaar (please kies Chinouk Thijssen!)

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.