Discussie op dinsdag #25: Een sterke vrouwelijke hoofdpersoon is voor mij…

Geplaatst op 24 juli 2018 door Emmy in Discussie / 4 Comments

Alweer de vijfentwintigste discussie op dinsdag vandaag! En vandaag een iets ander soort discussie dan normaal, maar ik denk wel eentje die heel erg speelt binnen de huidige young adults trend.We gaan het namelijk hebben over sterke vrouwelijke hoofdpersonen. Voordat we het daar echter over hebben, wil ik zelf even wat zeggen over de stelling van vorige week.

De discussie van twee weken terug laaide veel stof op, mede omdat het een heel actueel thema was. Helaas hoor ik meer dan eens dat een blogger op een haast bedreigende manier benaderd wordt door een uitgever of auteur vanwege een recensie. Iets wat ik niet door de beugel vind kunnen en wat ik zo toe zal lichten.

Auteurs moeten niet reageren op (negatieve) recensies van hun boeken

Was de stelling. Allereerst vind ik dat een auteur altijd het recht heeft om te reageren op recensies, vooral als er bijvoorbeeld inhoudelijk iets niet klopt aan de recensie. Maar evenals dat een recensie nooit een auteur persoonlijk hoort aan te vallen, is het ook niet oke als een auteur een blogger of recensent onder handen neemt. Een reactie of een mailtje waarbij je om extr auitleg vraagt, oke, maar als je een bericht gaat delen en daarin een blogger belachelijk maakt.. Daar kan ik me heel erg boos om maken. De blogger heeft jou toch ook niet persoonlijk voor het blok gezet?

Daarnaast is er iets waar iedere creatieveling, of het nu auteur, illustrator of blogger is, mee om moet leren gaan. En dat is; als jij iets de wereld in stuurt, dan heb jij er geen invloed meer op. Mensen gaan er hoe dan ook wat van vinden en verwachten dat iedereen het helemaal fantastisch zal vinden, is heel naief. Niet iedereen zal mijn blog leuk vinden, er zullen mensen zijn die mijn (hopelijk toekomstige) boek helemaal kut gaan vinden en anderen die mijn illustraties echt heel lelijk vinden. En dat mogen ze. Tuurlijk is het rot om te lezen als iemand zegt: het is lelijk (want het kan ook genuanceerder gebracht worden), maar dat betekent niet dat ik die persoon die het zegt meteen met hooivorken moet gaan achtervolgen. Schouders ophalen en weer doorgaan. Blijf achter je eigen werk staan, maar duik er niet voor. Als je daar niet mee om kunt gaan moet je 1. geen recensies lezen. 2. niet online gaan of 3. gewoon geen boeken schrijven.

Tuurlijk is het doodeng om als Nederlandse of Vlaamse auteur je boek te laten bespreken door een Nederlander. Het komt immers zo veel dichterbij. Misschien ken je de recensent misschien. Wat als hij of zij het niet leuk vindt? Het zij dan zo. De blogger of recensent zal jou als persoon geen minder persoon vinden; het boek beviel gewoon niet. Of juist enorm. Zie het juist als een kans om je boek bekender te maken bij een breder publiek, want ook negatievere recensies kunnen interesse wekken (bijvoorbeeld De hoogste prijs, die ik juist ging lezen omdat ik benieuwd was of ik het wel mee vond vallen). Als iemand mij zou mailen met ‘wil je de recensie weghalen of aanpassen’, dan kan en mag ik daar van mezelf geen gehoor aan geven. Ik censuur niet. Ik geef mijn mening en onderbouw deze goed. Ik misbruik mijn macht als blogger niet, een auteur zou dat ook niet moeten doen.

Tot slot; ik schrijf mijn recensies voor lezers, als lezer. Mochten auteurs mij willen gebruiken als proeflezer om hun verhaal te kunnen verbeteren, dan ben ik uiteraard in te huren.

Oke, voordat ik mijn slippers ga opeten, gaan we maar snel door naar de nieuwe discussie. Ik heb dit keer niet echt een stelling voor jullie, maar eerder een af te maken zin. Ik spreek namelijk nog wel eens over ‘sterke vrouwelijke hoofdpersonages’, maar eigenlijk is dat ontzettend vaag. Wanneer vind ik een personage sterk? Wanneer vinden júllie een personage sterk. Ik wil jullie dan ook vragen de volgende zin af te maken:

Een sterke vrouwelijke hoofdpersoon is voor mij…

Ik ben zo benieuwd naar jullie antwoorden!

PS. Kei tof dat er vorige keer ook echt op elkaar gereageerd werd en dat er ook schrijvers hun mening hebben gegeven. Toppers!
PPS. Voel je vooral vrij een stelling aan te leveren voor de volgende keer!

Tags:

Divider

4 responses to “Discussie op dinsdag #25: Een sterke vrouwelijke hoofdpersoon is voor mij…

 1. Een sterke hoofdpersoon is voor mij een 3-dimensionale vrouw, met goede en slechte eigenschappen, met logische emoties en reacties die bij haar passen, met menselijke emoties en reacties die bij haar passen. Voor mij kan een muurbloempje ook een hele sterke hoofdpersoon zijn, als zij goed en realistisch en echt is neergezet. Een emotionele vrouw die veel huilt, kan voor mij een hele sterke hoofdpersoon zijn als ze realistisch is neergezet en goed in elkaar zit.
  Voor mij gaat een sterke hoofdpersoon vooral om complexiteit en diepgang. Het is onrealistisch dat iemand ALTIJD dapper is, NOOIT huilt, NOOIT eens vastgehouden wil worden. Je kan nog zo stevig in je schoenen staan en afhankelijk zijn, ik geloof het gewoon niet als je geen enkel moment van twijfel of breakdown hebt.
  Geloofwaardigheid staat bij mij voorop, context speelt ook mee. Een sterke vrouwelijke hoofdpersoon in de 17e eeuw die een broek draagt omdat dat beter bij haar karakter past is leuk geprobeerd, maar schiet de context volledig voorbij.
  Voor mij staat sterk niet gelijk aan “dapper, moedig en onafhankelijk”, wel aan goed uitgewerkt, 3 dimensionaal en realistisch.

 2. Priscilla

  Een sterke vrouwelijke hoofdpersoon is voor mij een karakter die realistisch is. Iemand die niet picture-perfect is en zeker geen perfect leven heeft, want dat heeft niemand. Ook is een sterk hoofdpersoon voor mij iemand die een ontwikkeling doormaakt. Het gaat met name om de groei van de hoofdpersoon in de situatie die zich voordoet.

  Ook is een hoofdpersoon voor mij ook sterk wanneer deze staat voor zijn/haar waarden en normen en hiervoor durft op te komen. Dit betekent niet per definitie dat deze persoon dapper MOET zijn.

  Tot slot vind ik een hoofdpersoon ook altijd sterk wanneer ik deze persoon bewonder en me geraakt voel van zijn/haar ontwikkeling en reis.

 3. iemand met een naam, die hobby’s heeft en niet alleen over mannen praat maar ook daadwerkelijk andere interesses heeft dan enkel de liefde. (eigenlijk dus gewoon een vrouw die voldoet aan de bechdel test)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.