Discussie op dinsdag #14: Als een boek een hype is, lees ik hem expres niet.

Geplaatst op 24 april 2018 door Emmy in Discussie / 14 Comments

Hallootjes! Het is weer dinsdag en dus weer tijd voor een discussie op dinsdag. Ik vind het zo leuk dat er nog zo veel van jullie reageren. Ga zo door! Ook deze week wil ik weer even terugblikken naar vorige week (wat vind ik?) en zal ik weer een nieuwe stelling introduceren. Ik hoop in ieder geval dat iedereen die naar yalfest is geweest er intens van heeft genoten en weer een beetje is bijgekomen. Veel van jullie zullen nu ook al vakantie. Hebben. LEKKER!

Afgelopen week luidde de stelling:

Er zijn te weinig mannelijke hoofdpersonen in Young Adult boeken

Enerzijds ben ik het daar mee eens; er zijn veel meer boeken met meiden in de hoofdrol en ik kan me voorstellen dat mannelijke lezers zich hierdoor gepasseerd voelen of een boek minder snel oppassen. Anderzijds zijn het veelal meiden die graag lezen rond die leeftijd en zijn veel van de auteurs van young adult boeken ook vrouwen. Het is nu eenmaal makkelijk om je als vrouw in te leven in een vrouw dan in een man. En dat geldt voor lezers ook zo. Meiden lezen vaak graag over meiden en de dingen die daar weer bij horen.

Toch zijn er een aantal fantastische boeken met jongens in de hoofdrol; boeken die ik echt iedereen wil aanraden. Denk aan de nieuweling, spellinger, oog om oog, Percy Jackson. Boeken die echt fantastisch zijn en waarbij ik me trots voel dat we het tot young adult mogen rekenen. Geheel verrassend; deze boeken zijn ook geschreven door mannen. Ik denk dat de ratio mannelijke en vrouwelijke schrijver zeker van invloed is.

Ik vind het ook belangrijk dat er krachtige vrouwelijke hoofdpersonages zijn in young adult. Wij leven nu in een tijd waarop de vrouw (godzijdank) redelijk geanticipeerd is. Vrouwen mogen er zijn, keuzes maken en mogen net zo tof zijn als mannen. Vroeger was dit er niet; vrouwen lijken in de literatuur een beetje een inhaalslag te maken. Van hulpeloze prinses in nood tot kick-ass buurmeisje dat de wereld wel even zal redden. En die ontwikkeling is toch prachtig?

Gelukkig krijg je steeds meer boeken waarin zowel mannen als vrouwen een rol spelen en is er niet altijd meer sprake van ‘een typisch meidenboek’ of boeken die eigenlijk alleen maar leuk zijn voor jongens. Er ontstaat een mooie balans zonder dat het alleen maar om romantiek gaat en dat juich ik aan.

Ik ben het dus niet helemaal met de stelling eens, al merk ik wel dat ik vaak de boeken met mannelijke hoofdpersonages echt ontzettend gaaf vind.

Tijd voor een nieuwe stelling!

We gaan het deze week hebben over hypes; boeken die opeens iedereen lijkt te lezen… Je bent echt een loser als je dat boek niet kent, op dat niveau. (Je bent natuurlijk geen loser). De afgelopen paar jaren hebben we een aantal van die hypes gehad (twilight, hunger games, divergent, de selectie…) en ik ben benieuwd of deze hypes invloed hebben op jullie leesgedrag. De nieuwe stelling is dan ook:

Als een boek een hype is, lees ik hem expres niet

Ik ben benieuwd! Deel je jouw mening in de reacties?

 

Tags: ,

Divider

14 responses to “Discussie op dinsdag #14: Als een boek een hype is, lees ik hem expres niet.

 1. Patricia Bonilla

  Ik probeer altijd zo lang mogelijk uit te stellen als een boek gehyped wordt. Moet zeggen dat ik genoeg boeken niet heb gelezen, terwijl ze enorm gehyped zijn. Maar zal ook eerlijk bekennen dat ik af en toe heb toegegeven en toch het boek heb gelezen. Soms met de vraag waarom het een hype is, want dan vind ik m niet eens zo geweldig en soms ben ik het eens met de hype.

  Maar over het algemeen negeer ik de boeken het hardst als ze gehyped worden. Vreselijk vind ik het: dat overdreven gedoe eromheen.

 2. Ik heb dit wel gedaan, zo heb ik jarenlang de harry potter boeken genegeerd (spijt, ze zijn zo goed!). Maar nu lees ik ze gewoon als ik een boek wil lezen, als dat een hype is is dat een hype.

 3. Het is een beetje afhankelijk van het boek, soms wordt ik juist helemaal enthousiast en MOET ik het lezen. Maar ik heb ook best vaak dat ik het helemaal niet lees, ik heb nog steeds niet alle Harry Potter boeken gelezen en hoewel hof van mist en woede al best lang in mijn kast staat heb ik die pas net gelezen. Ik ben vaak bang dat ze de verwachtingen niet waarmaken.

 4. chantal

  Ligt eraan welk boek gehyped wordt! De nieuwe Colleen Hoover? Nee bedankt. Nieuwe Sarah J Maas? Yes please! Van veel gehypte boeken heb ik genoten en alleen ‘het is een hype’ vind ik niet echt een argument om een boek nooit te gaan lezen. Het is ook niet erg om hoge verwachtingen te hebben van een boek want of je een boek leuk en goed vindt, blijft heel persoonlijk.

 5. Kim

  Bij mij hangt het ervan af welk boek gehyped wordt. Als het eentje is waar ik zelf ook super nieuwsgierig naar ben zal ik zeker niet wachten. Daar ben ik veel te ongeduldig voor ha ha! Af en toe twijfel ik wel eens bij een ‘gehypet’ boek omdat ik vrees dat ik er dan te veel van verwacht. .

 6. Ik heb een tijdje gehad had ik heel veel boeken wilde lezen puur omdat ze op zoveel blogs besproken werden. Het boek was dan zo’n hype dat ik het ook moest lezen. Vaak waren het dan boeken die helemaal niet zo bij mij pasten. (Het gebeurde ook vaak dat een boek wél bij me paste en dat het een leuke verrassing was.)
  Tegenwoordig heb ik niet zo enorm goed meer door welk boek gehypet wordt en welke niet. Toen ik bijv. het persbericht van Bloed & beenderen kreeg, had ik wel een vermoeden dat dit wel eens groots kon gaan worden. Maar tegenwoordig lees ik echt puur de achterflaptekst en als die mij niet aanspreekt dan lees ik het gewoon niet. Er zijn dus ook gehypete boeken die ik lees, omdat ze me gewoon aanspreken.

 7. Tamara

  Wanneer een boek gehyped wordt of een hype is, wil ik hem op dat moment nog niet lezen, maar wacht ik juist op het moment wanneer het boek een beetje uit is zeg maar, en er weinig over gesproken wordt. En dat is begonnen toen Twilight en later 50 shades of Grey uitgebracht werden en iedereen me er toe pushte om het te gaan lezen, wat ik dus niet gedaan heb. Heb de boeken uiteindelijk wel gelezen, maar de hypes waren al heel erg voorbij. Ik lees de boeken gewoon wanneer ik er zin in heb.

 8. Hangt er vanaf welk boek het is. Als het gaat om een boek waar ik zelf sowieso ook al heel erg benieuwd naar was, dan lees ik het meestal er al heel snel. Bovendien kan het ook heel leuk zijn om lekker mee te kunnen doen met de hype als je zelf ook helemaal fan bent geworden van het boek. Bij andere boeken wacht ik juist liever wat langer, want als een boek een hele grote hype is dan worden mijn verwachtingen automatisch ook heel hoog en meestal kan het boek voor mij dan alleen nog maar tegenvallen. Dan wacht ik liever met lezen totdat je niet meer continu hele lovende woorden hoort en leest over dit boek, zodat ik niet met veel te hoge verwachtingen aan het boek begin.

 9. Er is een tijd geweest dat ik boeken die een hype waren juist wilde lezen, omdat ik nieuwsgierig was. Lang niet al die boeken pasten bij mij helaas. Vervolgens sloeg ik om de andere kant op, en las ik boeken juist niet als ze gehyped werden. Nu zit ik er een beetje tussenin: als een boek me aanspreekt kan het zomaar zijn dat ik het (misschien uiteindelijk later) wel ga lezen. Niet om de hype, maar omdat ik het daardoor nou eenmaal tegenkwam en het er interessant uitziet.

 10. Ik word er wel nieuwsgierig van, maar meestal wacht ik tot dat de hype een beetje is overgewaaid. Hierdoor krijg ik niet een druk dat ik het boek leuk moet vinden en wordt mijn mening niet beïnvloed door die van anderen.

 11. Andrea

  Heel soms ben ik nieuwsgierig waarom een boek een hype is en ga ik het daarom lezen. Als het geen boek is dat ik normaal zou kiezen, dan leen ik het uit de bieb. Door de hype ontdek ik soms wel boeken waar ik anders nooit van zou hebben gehoord. Maar alleen als het me een tof boek lijkt, ga ik het lezen, niet persé omdat het een hype is.
  Ik vermijd die boeken niet. Het kan zijn dat ik ze wat eerder ga lezen dan ik anders van plan was, omdat het een hype is en omdat ik dan bang ben dat ik gespoilerd word door alle discussies.

  • Andrea

   O ja, en wat Bianca zei, het is ook erg leuk om mee te doen met een hype, als je het boek heel tof vindt. Over het boek praten en over wat je verwacht dat er in het volgende deel gaat gebeuren.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.