Discussie op dinsdag #13: Er zijn te weinig mannelijke hoofdpersonen in Young Adult boeken

Geplaatst op 17 april 2018 door Emmy in Discussie / 11 Comments

Hallo allemaal! Het is weer dinsdag en dus heb ik weer een nieuwe stelling opgesteld! Afgelopen week heb ik bergen toffe stellingen ontvangen, dus ik denk dat we wel weer een tijdje vooruit kunnen. Thanks! De stelling van afgelopen week leverde heel wat reacties op en zelf wil ik er natuurlijk ook nog wel even wat over zeggen. De nieuwe stelling heeft te maken met hoofdpersonages.

Eerst de stelling van vorige week. Die luidde: Als YA boeken goedkoper zouden zijn in Nederland, dan zouden minder mensen overstappen op het Engels.

Veel van jullie gaven aan dat dit niet de hoofdreden was, maar dat het wel meespeelt in de beslissing van de aankoop. En dat snap ik wel. Ikzelf lees ongeveer 50/50 Nederlands en Engels. Meestal kies ik voor de Engelse uitgave wanneer een boek niet vertaald gaat worden, anders wacht ik op de Nederlandse. Nu weet ik dondersgoed dat ikzelf in een andere positie zit dan de meesten van jullie; ik krijg heel veel van de Nederlandse boeken ter recensie aangeboden. De boeken die ik koop zijn dan ook vaak Engels (en ook nog eens vaak via een actie). Door de goedkopere Engelse prijs durf ik sneller een risico te nemen; als het boek dan tegenvalt, ben ik maar enkele euro’s kwijt.

Toch vind ik het belangrijk om zo nu en dan ook een Nederlands boek te kopen. Dit is namelijk erg belangrijk voor het uitgeversklimaat. Zonder verkochte boeken, zullen er namelijk geen boeken meer vertaald worden, geen feestjes meer georigeniseerd worden en ook geen auteurs meer naar Nederland worden gehaald. En dat is toch zonde?

Tuurlijk, een Nederlands boek is heel erg duur.. Maar dat komt natuurlijk omdat een Nederlandse uitgever veel meer geld kwijt is; rechten, vertaalkosten, meer royalties en een lagere oplage. Engelse boeken hebben standaard al een hogere oplage en zijn daardoor goedkoper om te drukken. Daarnaast moet de Nederlandse vertaler nog meer rekening houden met budgetten. De inkomsten van een enorme bestseller moeten soms deels de kosten van een minder populair boek opvangen. Heftig, hoor! Zelf vind ik de kwaliteit van het Nederlandse boek qua papier vaak veel beter, dus dat scheelt dan ook wel weer. Maar lelijke omslagen, daar word ik dan wel weer een beetje verdrietig van.

Zelf vind ik dat beiden moet kunnen… Ik hou er niet van als mensen het een of het ander uitsluiten. Het is juist belangrijk om ook in je moedertaal te blijven lezen (echt, het taalgebruik gaat steeds meer achteruit!) en meer Engels lezen helpt je ook weer enorm. Maar goed, dat is misschien iets voor een volgende keer!

Tijd voor een nieuwe stelling!

Vandaag gaan we het hebben over de grote hoeveelheid vrouwelijke hoofdpersonages. Waar zijn de mannen!?

De nieuwe stelling luidt:

Er zijn te weinig mannelijke hoofdpersonen in Young Adult boeken

Wat vinden jullie? Vinden jullie het fijn om over een jongen te lezen? Of over een meisje? Waarom denken jullie dat er vooral vrouwelijke hoofdpersonages zijn? Deel je gedachten in de reacties.

Tags: ,

Divider

11 responses to “Discussie op dinsdag #13: Er zijn te weinig mannelijke hoofdpersonen in Young Adult boeken

 1. Eens. Ook hierbij snap ik wel waar het vandaan komt. De echt populaire YA hebben een vrouwelijke hoofdpersoon, dus dat slaat blijkbaar aan. En voor mezelf maakt het niet eens echt veel uit, maar weet je … Jongens/mannen lopen ook tegen dingen aan, en lezen als het goed is ook. Meer mannelijke hoofdpersonen lijkt me dan ook geen slecht idee.

 2. De labyrint renner(the maze runner) draait ook om mannelijke hoofdpersoon.
  Helen vreeswijk heeft ook boeken met mannelijke hoofdpersonen erin.

  Het zijn vaak iets mindere populaire boeken volgens mij die mannelijke hoofdpersonen hebben. Of zijn al een tijdje uit

 3. Annette

  Eens! Juist het YA genre is een genre dat heel bepalend is voor het beeld dat mensen van elkaar hebben. De diversiteit binnen de YA groeit. Er komen steeds meer verschillende mensen aan bod en we kijken door steeds meer verschillende ogen. Maar het kijken door de ogen van jongens blijft nog een beetje achter. Is het omdat het grootste deel van de YA lezers meisjes zijn? Is het omdat veel schrijvers van het YA genre vrouwen zijn? Ik heb geen idee, maar volgens mij is het heel nuttig om eens wat vaker in het hoofd van diverse jongens te duiken. Ik zou het wel willen in elk geval!

 4. Hehe, hier heb ik heel veel over te vertellen maar ik zal het kort proberen te houden. Veel jongens zien Young Adult als een genre voor meiden, aangezien er zo veel vrouwelijke hoofdpersonen zijn. Wanneer er meer mannelijke HPen komen zal,dit beeld veranderen en dat betekenend dat het genre een groei door kan maken. Heeft te maken met belevingswereld enzo :).
  Daarnaast even mijn eigen mening los van mijn heel onderzoek. Ik houd van een mannelijke pov! Ik kwam er zelfs achter dat deze bij mij een streepje voor krijgen. Zo hield ik van Half Zwart, Rider en de Nieuweling.

 5. Ik heb er persoonlijk niet echt nood aan (lees over het algemeen toch liever over vrouwelijke HP’s, al zijn er altijd uitzonderingen) maar dat wil niet zeggen dat ik ’tegen’ ben! Voor jonge mannelijke lezers is representation natuurlijk ook belangrijk en dat gaat mij zeker niet minder leesvoer opleveren. Dus why not!

 6. Marjolijn

  Ik vind dat mannen voldoende vertegenwoordigd worden in de rest van de maatschappij. Laat ze maar in de minderheid blijven in YA-boeken. Weten ze ook eens hoe dat is 😛

  *feminismeknop uit*

 7. Ik vind een mix van mannelijke- en vrouwelijke hoofdpersonen goed, dus ja, er mag wel wat meer YA met mannelijke hoofdpersonages komen. Net zoals ik graag meer diversiteit in hoofdpersonen wil zien (dik, dun, lang, gehandicapt, geaardheid en verschillende nationaliteiten). Als ik schrijf dan gaat mijn voorkeur uit naar vrouwelijk, omdat het me minder moeite kost, maar ik heb ook een paar verhalen geschreven vanuit een mannelijk perspectief. Ik hou van afwisseling, zowel in schrijven als in lezen. Dus ja.

 8. Ja en nee. Ja, de YA-wereld wordt wel wat overspoeld met vrouwelijke hoofdpersonages, maar als je goed kijkt zijn er genoeg boeken te vinden met mannelijke hoofdpersonages. Winger, Oog om oog, Spellslinger, Percy Jackson, De Nieuweling, The Maze Runner, sommige boeken van John Green… Ik denk dat de uitgeverijen hun marketing net wat meer richten op vrouwelijke lezers, waardoor de boeken met mannelijke hoofdpersonen iets meer aan bod komen. Er kan dus wat verbetering komen, maar als mannelijke lezer weet ik met gemak boeken te vinden met een mannelijk hoofdpersonage!

 9. Andrea

  Ik krijg de indruk dat er meer YA boeken zijn met vrouwelijke hoofdpersonen dan mannelijke. En er mogen best meer jongens als hp komen. De Nieuweling vind ik heel tof en die zou ik ook zo aanraden aan tienerjongens. Ik wil ook wel boeken met vrouwelijke hoofdpersonen aanraden, want natuurlijk zijn de Hongerspelen e.d. ook voor hen lekker spannend. Maar dan heb je net iets meer overtuigingskracht nodig naar mijn idee. In mijn ervaring bij de bieb heb je sowieso meer overtuigingskracht nodig om tienerjongens aan het lezen te krijgen 😉 Gone is er ook een die ik vaak aanraadt.
  Ik weet niet of het klopt, maar ik denk dat jongens ook minder zitten te wachten op de romantische verhaallijnen als bijvoorbeeld een meisje moeite heeft om te kiezen tussen 2 jongens (zelfs als ze zo stoer is als Katniss, aan de andere kant is het ook wel goed voor jongens om kennis te maken met wat er in meisjes omgaat). Toch zou het wel goed zijn om meer boeken te hebben die rekening houden met jongens.
  En Joost heeft een goed punt over de marketing. Want ook al zijn de boeken “voor jongens” er wel, ik hoor er minder over dan over de andere boeken en ik lees die net zo graag.

 10. Lezen, maar vooral schrijven, vanuit het perspectief van een jongen vind ik veel fijner en leuker! Ik schrijf voor mijn gevoel ook veel beter vanuit een jongen, maar het lezen doe ik meestal in het perspectief van een meisje. Ik kies hier niet bewust voor, maar het valt me op dat ik vaker een meisjesperspectiefboek in mijn handen heb dan andersom..

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.