Dingen die ik denk over The Crimes of Grindelwald – de nieuwe Fantastic Beasts film

Geplaatst op 3 december 2018 door Emmy in Film / 5 Comments

De een vind het uitmelkerij, de ander is vooral blij om geen afscheid te hoeven nemen van de Wizarding World. Zelf behoor ik tot de tweede categorie. De Harry Potter boeken hebben zo veel invloed gehad op mijn tienerjaren, dat de opleving van de magische wereld alleen maar fijn is. Ik denk dat JK Rowling nog veel kan vertellen over deze wereld, dat we nog een hele tijd vooruit kunnen. En daar word ik echt intens blij van.

Onlangs ben ik (met mijn man en Niffie, mijn Niffler) naar de nieuwe film geweest, The Crimes of Grindelwald, en daar heb ik het een en ander over te zeggen. Ik wil er geen uitgebreide recensie over schrijven, maar wel een paar meningen, gedachten of opmerkingen over maken. Mocht je een toffe theorie hebben, laat het dan vooral weten! En voor de rest geldt; deze blogpost bevat spoilers! U bent gewaarschuwd.

Van te voren hoorde ik heel veel wisselende dingen over deze film trouwens. De een vond hem fantastisch en de ander zwaar teleurstellend. Beide kampen snap ik. Ook ben ik er over eens dat wanneer je geen grote HP fan bent (en bijvoorbeeld de boeken niet hebt gelezen), dat deze film een groot vraagteken zal zijn. Er zit namelijk heel erg veel in deze film, zonder dat er iets wordt opgelost. Ik denk echt dat deze film meer als inleiding voor de komende drie films is bedoeld. In film één leer je Newt, Jacob, Tina en Queenie kennen en krijg je de situatie een beetje mee. En vanaf dit deel wordt er naar een ander plot gewerkt. Het zou natuurlijk veel makkelijker zijn als hier al boeken van waren, omdat er in boeken nu eenmaal veel meer details zitten. Er kan meer in uitgelegd worden en dat miste deze film. Het gevolg? Veel WTF momenten.

Deze WTF momenten uiten zich ook in fundamentele fouten die in te groot contrast zijn met wat canon is in de wereld van Harry Potter. Ik kan me niet voorstellen dat JK Rowling – plotkoningin dat ze is – bewust deze fouten heeft gemaakt. Dus of de producten wilde dat Anderling er in zou zitten om een brug te slaan (teveel nieuwe personages is killing), of we hebben te maken met een andere Anderling dan we nu kennen. Of het is wel een fout, maar dat zou raar zijn, toch? Daarnaast geeft Dumbledore transfiguratie, maar in deze film DADA. Of geeft hij dit pas het jaar erop, en heeft hij ook al last van de DADA-vloek?

En een nieuwe Dumbledore-lid van de familie? Misschien een neefje? Of het tweelingbroertje van het zusje? Zo veel mogelijkheden. Zo veel verwarring!

Het volgende ding: G en D hebben een bloedeed gemaakt dat zij niet tegen elkaar zullen vechten. Nu weten wij dat ze op of net na Zweinstein met elkaar hebben geknokt. Is die eed van daarna? Of werkt een bloedeed anders dan een onbreekbare eed, waarbij je sterft als je hem breekt? Zo veel onduidelijkheden, maar zo veel mogelijk nieuwe plotlijnen voor de vervolgfilms.

Ongetwijfeld gaat Dumbledore een groter rol spelen in de komende films. We kunnen haast niet anders, denk ik. Newt kan niet alles oplossen, vooral omdat hij van Hogwarts is gestuurd (waarom mag hij dan uberhaupt toveren? Waarom kan hij zo goed toveren?)

Waarom wordt er gezegd dat Leta de laatste Lestrange is?

Waarom zijn er baby Nifflers als ze vervolgens geen rol meer krijgen?

Niffler was trouwens een van de personages waar ik me heel druk om maakte op het einde. Het leek mijn grootste nachtmerrie dat Niffler het niet zou overleven. True story.

Ik vind Johnny Depp niet chill als Grindelwald. Nu vind ik hem geen slechte acteur en ben ik blij dat hij geen typetje heeft neergezet, maar de kracht van het Harry Potter universum is dat ik de acteur echt als hun personage zag. Bij Grindelwald kan ik alleen maar Johnny Depp zien die een rol speelt en dat vind ik intens zonde.

Aan het begin moest ik ook wennen aan de manier waarop Queenie zich gedroeg. Natuurlijk is 6 maanden stiekem doen echt killing, maar ik kreeg de indruk dat Queenie op een heel andere manier geacteerd werd. Nu vond ik het wel sterk dat zij zich door G liet beïnvloeden; hij bracht het immers enorm overtuigend en dat is vaak hoe (charismatische) kwaadaardige leiders aan de macht komen.

Maar verder vond ik de film heel vermakelijk, hoor! Ik heb er van genoten en zal zeker nog met veel plezier een aantal keer kijken. Ik denk dat ik het eerste deel wel magischer vond, maar aan de andere kant ben ik nu wel echt heel benieuwd naar de volgende films!

Dingen die ik heel tof vond!

 • Newt
 • Niffler
 • De les van Dumbledore!
 • Dat Anderling aan het begin ook moeite met orde had
 • Dat de tovermaatschappij in elk land toch een beetje anders is
 • De diversiteit in de cast
 • De special effects waren fantastisch.
 • Nagini en Nicolas Flamel

Wat vond jij van The Crimes of Grindelwald?

Tags:

Divider

5 responses to “Dingen die ik denk over The Crimes of Grindelwald – de nieuwe Fantastic Beasts film

 1. Enkele reacties van een mede-potterfan! (MET SPOILERS!)
  – Ik beschouw deze film ook als een inleiding voor de volgende films en ben er dan ook zeker van dat alle vragen en plot-holes nog zullen worden opgelost!
  – Mij zou het wel gestoord hebben als die (SUPERCUTE) baby-nifflers veel meer zouden voorkomen. Deze film is duidelijk heel donker (dark) en als er dan vaak naar die nifflers wordt overgeschakeld zou dat minder goed overkomen denk ik. Ik was trouwens ook heartbroken toen de niffler gewond was 😮 Don’t you dare to touch the niffler 😮 😮 😮
  – Ik vond Johnny Depp net erg goed, maar dat is natuurlijk smaak 😉
  – Queenie is mijn meest favoriete personage EVER. Ik was helemaal in shock na het bekijken van deze film…. Maar: na heel wat nadenken vind ik wel dat dit bij haar personage past. Al heel haar leven is ze anders, krijgt ze zoveel prikkels (iets wat ik me zelfs niet kan voorstellen), ze hoort er niet helemaal bij. Het enige wat ze wil is een normaal leven, gewoon net als de anderen. Is je aansluiten bij Grindelwald dan de beste oplossing? Waarschijnlijk niet, maar in zo’n situatie kan je niet altijd meer helder denken. Ik vind het natuurlijk jammer dat ze ‘aan de andere kant vecht’ nu, maar ik begrijp het en vind deze switch wel goed onderbouwd. Stiekem hoop ik wel dat uiteindelijk alles goedkomt met Queenie, Jacob en alle anderen maar we zullen moeten afwachten!

 2. Ik vond hem heel tof! Hoewel ik ook wel de ‘fouten’ opmerkten, maakt het me eigenlijk weinig uit. Het blijft vermakelijk. Ik zat ook al te denken: waren er maar boeken van, want volgens mij wil Rowling heel veel meer vertellen dan ze nu kan laten zien op het doek. We zullen zien hoe de films vervolg zullen worden…!

 3. Onze mening komt precies mooi overeen. Ik ben er ook van overtuigd dat er in de komende films vragen beantwoord zullen worden en dat dit daar net een opzet voor is. Alleen zou ik bij dat onderste lijstje zelf ook het gastoptreden van mijn spirit animal hebben gezet. 😉

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.