Dierensymboliek: De uil

Geplaatst op 20 juli 2013 door Emmy in Spiritueel / 23 Comments

Dat mythologie en symboliek mijn interesse heeft, is voor vele van jullie niet nieuw. Een tijdlang heb ik gewerkt met dierenkaarten die gelinkt waren aan dierensymboliek. Nu wilde ik graag ook zonder die kaarten meer weten over de symboliek achter dieren… Dus vond ik het nu een goede tijd om daarmee te beginnen. En dan beginnen we meteen met een dier dat voor mij ontzettend veel betekent: de uil.

De uil heeft mijn hart al jarenlang gestolen. Wat het precies is, weet ik niet… Het is voor mij gewoon een ontzettend bijzonder dier en daarom wilde ik dit dier graag als eerste kiezen voor deze nieuwe reeks.

Algemene symboliek
De uil wordt vaak gezien als de metgezelf van tovenaars en heksen en dat komt omdat magie een soort duister tintje heeft en de uil een symbool is voor de nacht. Echter is het ook een symbool voor wijsheid en kennen we allemaal wel het idee dat een uil kennis uitstraalt. Hoewel het voor het paganisme altijd een heel erg sterk symbool is, is de uil in de Christelijke symboliek niet altijd even positief. Doordat het een nachtdier, werd de uil het symbool voor iedereen die de duisternis lief had, oftwel, ketters en ongelovigen. Klinkt een beetje negatief als je het mij vraagt.

 
Symboliek in het Oude Egypte
In het oude Egypte stond de uil symbool voor de dood. Men zag het als een vogel die de dood aankondigde door z’n soms wat angstaanjagende krijs. Ook stond ook hier de uil al symbool voor de nacht, maar ook voor de kou en passitiviteit. Dit laatste omdat een uil vaak heel stil zit en weinig beweegd.
Voor dit volk was de uil dus een ongeluksvogel omdat hij de dood aankondigde. Alle gemummificeerde uilen die zijn gevonden, schijnen een afgesneden kop te hebben. Lekker luguber! Leuk weetje, het woord ‘dood’ in hierogliefen bevat een uil!

Oude grieken en romeinen 

Voor de Grieken was de uil het symbool van wijsheid. Het was de Godin Athene (Pallas Athena) die de uil daartoe benoemde en het werd dan ook een van haar symbolen. Zij was zelf de godin van de lucht, de wijsheid, de kunst, de krijgskunst en de vrede. Athene en de uil werden met elkaar vergeleken omdat ze beide prachtige ogen hadden.
Toch had de uil ook nu nog een slechte naam en was het een symbool voor overleden zielen op begraafplaatsen. Ook waarzeggers begonnen de uil nu als symbool te gebruiken, want, aldus de romeinen, uilen konden helpen bij het voorspellen van de toekomst.De kelten
Ook bij de kelten is de uil nauw verwand aan de nacht en de dood… Grappig hou verschillende culturen toch zo’n samenhangend idee over een dier hebben.

De rol in het sjamanisme
In het sjamanisme spreekt met veelal over totemdieren of medicijndieren en ook daarin komt een uil vaak voor. Voor hen stellen dieren de dierlijke kant van onze persoonlijkheid in en kan hun wijsheid en kracht ons helpen in het aardse leven. Zij zijn de dierlijke gidsen op ons pad.

De uil is het symbool van magie en helderziendheid.  Op veel plaatsen wordt hij ook nachtarend genoemd.  Hij kan zelfs in het nachtelijk donker uitstekend zien en heeft daarnaast nog een uitzonderlijk goed gehoor.  Zijn slachtoffers kunnen hem niet horen, want uilenveren maken een geruisloze vlucht mogelijk.

Mensen met uilenkracht zijn meestal magiër of heks.  In ieder geval hebben ze een uitgesproken belangstelling voor het occulte.  Ze voelen zich aangetrokken tot de witte magie of tot zwarte, die niet aan te bevelen is.  Het is bijna onmogelijk iets voor uilmensen geheim te houden, want ze doorzien bijgedachten meteen.  Ze begrijpen altijd de hele waarheid en houden die gave voor vanzelfsprekend.  Dat vermogen maakt hen bij anderen vaak ongeliefd en gevreesd.
De uil is het wezen van de wijsheid, want hij kan dingen zien en horen die anderen ontgaan. 
Hij helpt de waarheid te kennen en vingerwijzingen van het lot te duiden.” Bron
 
“Een uit staat voor (oer)oude wijsheid, geheimhouding, de magie van de maan en vrijheid.
Ook kun je een uil verbinden met stille en gecontroleerde bewegingen en heeft de uil het vermogen om door maskers heen te zien.
Een uil kan goed zien in het donker., maar let op de kleur van de ogen van de uil. Er zijn drie soorten uilen, een nachtuil, een daguil(oranjeogen) en dag uilen (gele ogen)
Uilen zijn boodschapper van voortekens en hebben het vermogen van vorm te veranderen.
Uilen hebben de link en verbinding tussen de onzichtbare (donkere)wereld en de wereld van het licht.  Een uil is comfortabel met zijn eigen schaduw.
De uil is het symbool voor wijsheid en de zoektocht naar kennis” Bron

Mijn eigen betekenis
Duidelijk mag dus zijn dat de uil twee kanten heeft, een duistere betekenis en een lichte… Ik snap wel waar dit vandaan komt, maar ik ervaar de uil zelf als een persoonlijk dier.
Voor mij is het een symbool voor wijsheid en het mysterieuze wat men nog wilt ontdekken of geen grip op heeft. Een symbool voor de maan en de nacht. Een symbool voor de magie van het leven.

Bronnen: oa. 123

Ik hoop dat jullie dit leuk vonden… Welk dier zien jullie graag voor de volgende keer?

Tags: , ,

Divider

23 responses to “Dierensymboliek: De uil

   • Comanche

    Ik zie de uil als mijn spirituele maatje. Ik wilde zeggen spiritueel huisdier maar dat klopt niet helemaal. Hij is vrij maar verbonden met mij…en dat terwijl ik over het algemeen een beetje angstig ben naar vogels. Ik droom regelmatig over uilen en vaak als ik een droom over een uil heb gehad blijven beelden van uilen een lange tijd nog in mijn hoofd hangen. Ook als ik een uil heb gezien in de dierentuin bijvoorbeeld voelt het altijd anders als met andere vogels. Ik kan het niet goed beschrijven maar ik zie de uil zeker als iets positiefs en warms witte energie om het zo maar even te noemen

 1. Heel erg interessant, hier wil ik nog wel meer over lezen. Ik zou graag iets meer te weten komen over de symboliek achter wolven of vossen in een volgend artikel 🙂

    • Jolien

     Een heel mooi verwoorde uitleg , het boeit me erg !
     De uil is nu ook recent ook in mijn leven ….
     ik wilde graag vragen of de uitleg over de ogen duidelijker kon ?
     Ik ben aan het zien voor een tattoo van de uil en vindt dit wel erg belangrijk om weten 😉 ..

     Vriendelijke warme groeten
     Jolien .

 2. laura poffé

  Hallo, ik wil graag mijn vreemde ervaringen met een uil vertellen. Een dier dat nooit mijn aandacht had tot een paar mndn geleden. Na een leuk tripje ging ik met auto in donker door velden nr huis. Op een bepaald moment moest ik remmen voor een laagvliegende witte uil die echt nr mij keek…. 5 dagen later kwam ik erachter dat ik al een 1maand zwanger was. Mijn leven is dus drastisch veranderd in positieve zin. Dan id maand augustus was ik op vakantie id Algarve Portugal met mijn vriend en vader van ons dochtertje *ongeveer20 weken zwanger. We hadden ons matrasje buiten gelegd. Ik was juist in slaap ah vallen toen ik klauwen voelde rond mijn schouder. Mijn vriend en ik klaarwakker en dan toch n muggennet opgehangen. 5tal minuutjes later zien we een vogel met grote vleugels vlak boven ons voorbijvliegen van uit plek dichtbij ons. .. nu vroeg ik me
  af wat dat kan betekenen. ..???

  • Manuela Kuijpers

   Dag Laura Poffé,
   Ik had jou verhaal gelezen en moet zeggen dat je enorm mijn interesses hebt opgewekt!
   I016 gebeurde en we zijn nu in 2021 inmiddels..
   Mijn bewonderingswaardige vraag naar jou want ten eerste dat een nachtuit dit bij je doet is uitzonderlijk en speciaal!
   Hoe is het nu met jou en je (dochtertje) ? Welke merkwaardige veranderingen heb je ervaren sinds de uil je bezocht ?
   Als je dit wilt delen tenminste .. geen verplichting natuurlijk 😊
   Groetjes Manuela Kuijpers

 3. Danielle van Baalen

  Beste Emmy, heel leuk geschreven. En gezien ik ook helemaal gek ben kan ik over het meeste zeggen dat het wel klopt wat je schrijft. Leuk dat je de betekenis hebt genomen van allerlei culturen en landen 🙂
  graag zou ik wel de tip willen geven om het terug te lezen en even je spelling bijwerken (kan gebeuren hoor met zoveel text) o en de zin netter bijwerken over de uitleg van de oogkleur, beetje onduidelijk.
  Verder super leuk dat je dit gedaan hebt 🙂 zo kmot men weer een beetje meer te weten over deze mysterieuze diertjes. geweldig! 😀

  • hoi vanaf mijn geboorte droom ik (meestal) over uilen en ja hoor op mijn dertiende kwam ik er achter dat het mijn totem was sindsdien doe ik heel veel met sjamanisme en heb meerdere mensen een totem gegeven en voor e naar de onder wereld gerijst maar dit soort dingen winst ik nog niet hartelijk bedankt

 4. Barbara

  Wat leuk deze plek gevonden te hebben.
  Ik was in de tuin de afgevallen bladeren van mijn Lindeboom wat bij elkaar te vegen. Ik keen naar boven om te zien hoeveel meer er deze weken nog in aantocht zouden zijn..
  Wat zag ik daar doodstil zitten op een van de takken dicht bij de hoofdstam, een uil!
  Hij had zijn ogen wat open en werd misschien wel gestoord in zijn slaapje maar toch…Ik heb hem toegesproken en gezegd dat ik enorm blij was hem van zo dichtbij in mijn tuin te mogen hebben. Vanochtend vroeg toen ik aan het mediteren was zag ik al de eerste roodborst tegen mijn raam tikken.(grapje) maar hij komt altijd wel heel dichtbij en weet van het vorige winterseizoen nog dat en speciaal voor hem havermoutvlokken worden gestrooid.
  Jeetje ik vind dit weer zo bijzonder…Een Uiltje, aankondiging voor meer wijsheid??Misschien?? Hoop zo…

 5. Mieke

  Boeiend en ….inspirerend?
  Wat betekent de vleermuis voor jou?.
  Ik had vandaag de uil…in mijn vizier en kort er op de vleermuis….
  ?

 6. Marja

  Fijn om te lezen. maar ik vond niet wat ik zocht. ik zag namelijk gisteren een dode uil. en een paar uur daarvoor een dode eekhoorn. wat zou dat kunnen betekenen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.