Deze boeken neem ik sowieso mee naar mijn brugklasbezoek

Geplaatst op 18 september 2023 door Emmy in Boeken / 2 Comments

Als deze blogpost online komt heb ik 17 klasbezoeken achter de rug, waarvan 12 met de nieuwe brugklassen. Ik gebruik deze lessen om de leerlingen kennis te laten maken met hoe de mediatheek werkt, maar ook om ze onder te dompelen in wat wij qua boeken te bieden hebben.

Elk jaar vind ik het weer heerlijk om een selectie te maken van de boeken in onze collectie. Dit jaar begon vrij gemakkelijk, want in bij havo 5 bespreken we voornamelijk de boeken die op een speciale themalijst staan. In de derde en vierde klas van het vmbo neem ik altijd hele stapels (spannende) boeken mee. Niet te dik en vooral gericht op de niet-lezers.

Maar voor de brugklassers, daar ga ik echt gericht naar op zoek. Ik wil ze namelijk ook wat andere boeken laten zien. Zoals non-fictie, een dichtbundel of een graphic novel. Allemaal type boeken die zij ook mogen lezen. Boeken die niet-lezers misschien wél zullen aansporen om het eens te proberen. Ik vind het heerlijk. Ik weet ook dat deze boeken vervolgens het hele jaar door uitgeleend zullen zijn.

“Oh, die had u vorig jaar laten zien, die wil ik wel!” – leerling uit VMBO-T 4

Dat het effect heeft merk ik in de weker erna, maar blijkbaar ook meteen aan het begin van het schooljaar. Leerlingen komen graag naar mij toe om te vragen wat ze moeten lezen en dan neem ik even tijd voor ze. Wat wil je lezen? Waar hou je van? Wat vind je helemaal niks? Het lukt bijna altijd. Twee weken terug gaf ik een leerling een boek aan en zij zei meteen dat ze het boek herkende van het jaar ervoor, toen ik bij haar in de klas was gekomen met mijn karretje. Dit bewijst maar weer dat ze echt wel openstaan voor leestips. Voor jongeren is het soms gewoon zo lastig om tussen de bomen het bos te zien: als volwassene kunnen we daar ontzettend goed bij helpen. Dus laat die boeken zien, bespreek ze, lees voor… en wie weet wordt die niet-lezers dan een voorzichtige lezer.

Aan mij dus weer de taak om een mooie stapel boeken in mijn karretje te zetten. Nadeel: er zijn al behoorlijk veel boeken uitgeleend. Maar het is weer gelukt!

Zoals je misschien kunt zien is het een heel afwisselend aanbod. Wellicht komen er ook nog wel wat boeken bij gedurende de week. Als ik deze stapel zie, wil ik nog wel een boek over de tweede wereld oorlog toevoegen (Wij blijven bij elkaar). En nog een spannende jeugdthriller (Buiten spel). Misschien nog een graphic novel (Nimona). Zie je wel? Constant in beweging. Heerlijk.

Het zal per klas verschillen in welke volgorde ik het laat zien en of ik alle boeken bespreek. Meestal voel ik het wel goed aan hoe een klas zich voelt en daar handel ik op. Dan neem ik of lekker de tijd, of ik doe het kort maar prachtig.

Ik vind het bijvoorbeeld leuk om een graphic novel open te slaan en de leerlingen te vragen of ze deze dan mogen lezen voor Nederlands. Meestal zegt iedereen nee en dan vraag ik ‘waarom?’. Meestal begint er dan iemand te twijfelen. Vrijwel altijd ontstaat er dan een leuke discussie. Het antwoord? Jazeker! En dan leg ik meteen uit wat het verschil is tussen een graphic novel en de wekelijkse Donald Duck.

Hoewel ik vast echt helemaal gesloopt ben na deze bezoeken, vind ik ze ook fantastisch om te doen. Ik leer de leerlingen kennen en zij mij, ik kan mijn vaardigheden inzetten en ik maak extra contact met mijn collega’s van de sectie Nederlands. Ik draai de mediatheek namelijk alleen en dan moet je zelf alles warmhouden. Gelukkig heb ik echt fantastische collega’s die mij hebben geadopteerd alsof ik gewoon onderdeel ben van. Superfijn!

Welke boeken zou jij meenemen als je brugklassers mocht inspireren?

Tags: ,

Divider

2 responses to “Deze boeken neem ik sowieso mee naar mijn brugklasbezoek

 1. Aart de Goojert

  Beste Emmy,

  Omdat de foto wat onduidelijk is, zou ik je willen vragen of je me een lijstje kan geven van de gefotografeerde titels.
  Aart de Goojer
  mediatheek Quintus, Dr. Nassaucollege Assen

  • Natuurlijk!

   Hierbij:

   – Het achterhuis, Anne Frank (de graphic novel!)
   – Onder mijn huid, Marlies Slegers
   – Ontsnapt uit het fort, Lydia Rood
   – 100 uur nacht, Anna Woltz (ik heb De Tunnel ook meegenomen)
   – Vloek van vuur en schaduw, Emmy van Ruijven
   – Supernerd, Emmy van Ruijven
   – Aru Shah en het einde van de tijd, Roshani Chokshi
   – Artemis Fowl, Eoin Colfer
   – Mindf*ck, Victor Mids
   – Max, Andre Hoogenboom
   – What the H@ck, Maria Genova
   – Lily, Tom de Cock
   – Het zout uit je ogen, Miriam Bruijstens (dichtbundel)
   – Pindakaas & sushi, Rick Leeuwenhart
   – Deze winter, Alice Oseman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.