De Vuurwens (De Oorlog van de Wensengevers #1) – Amber Lough

Geplaatst op 31 mei 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

De Vuurwens (De Oorlog van de Wensengevers #1) – Amber LoughDe Vuurwens Serie: De Oorlog van de Wensengevers #1
| april 2015
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789024566013
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Najwa is een djinn, een wensengever. Zij wordt ingezet als spion in de oorlog tegen de mensen. Zayele is een prinses en zal binnenkort moeten trouwen met de prins van Baghdad – iets wat ze koste wat kost wil voorkomen. Wanneer Najwa hoort over deze prinses is haar nieuwsgierigheid gewekt. Ze wenst zichzelf naar Zayeles karawaan om een glimpje van haar op te vangen en ziet zichzelf. Voor Zayele is de djinn het antwoord op haar gebeden. Ze grijpt Najwa, haar evenbeeld, en gebruikt de krachtigste wens – de vuurwens – om de djinn haar plek te laten innemen. Maar de wens heeft onverwachte gevolgen, zoals de meeste wensen, en Zayele verdwijnt naar de Grotten van de djinns. Nu moeten beide meisjes tussen hun vijanden zien te overleven. Als het bedrog wordt ontdekt , wacht hun een zekere dood. Najwa ontdekt een complot dat haar volk moet uitroeien. Hoe kan zij hen waarschuwen?

Een boek over Djinns en eens geen standaard vampiers of weerwolven? Dat klinkt goed, toch? Ik was dan ook erg blij toen LS Amsterdam De Vuurwens aankondigde en naar Nederland heeft gehaald. Dit is een van die boeken die het Young Adult genre verrijken, omdat het én een nieuwe mythologie aanboort én een hele eigen sfeer heeft; de sfeer uit het Midden-Oosten.

Je merkt goed dat Amber Lough in het Midden-Oosten is geweest. De manier waarop ze de sfeer maar ook de omgeving omschrijft voelt echt realistisch aan. Ook de Djinn – met hun eigen ondergrondse maatschappij en eigenaardigheden – hebben een goede culturele bodem. Ik hou er erg van als schrijvers hun research in orde hebben, dus Amber verdiend een dikke pluim.

Zodra ik het boek opensloeg, merkte ik dat ik met een bijzonder boek te maken had. Ik had echter wel wat moeite om in het verhaal te komen, maar de bijzondere setting wist me te overtuigen dit boek niet meteen op te geven. Naarmate het verhaal vorderde kreeg ik ook meteen meer feeling voor het verhaal. Daarna weet Amber Lough je te verrassend met plottwist die achteraf misschien niet de meest originele keuze zijn, maar wel echt als een verrassing kwamen. Ik vind het echt goed als een schrijver er in weet te slagen de lezer volkomen op het verkeerde been te zetten.

Wat van mij dan wel weer wat meer uitgewerkt had mogen worden is de werkelijke verschillen tussen Djinn en mens. Hun oorsprong wordt goed verwerkt in het verhaal (zonder dat het saai wordt), maar ik mis een aantal kenmerken, bijvoorbeeld uiterlijke, die het verschil aangeven. Je kunt me niet wijsmaken dat mensachtige wezens die in een grot leven er net zo gezond uitzien als de mensen boven. Maar ach, wat zeur ik. De manier hoe alles uit wordt gelegd qua vuur en edelstenen is heerlijk.

De Vuurwens is een verhaal waarvan ik dacht dat het zou eindigen met heel veel vragen, maar achteraf voelde het als een afgerond geheel, maar met toch voldoende vragen over om te smachten op het vervolg. Het is een wonderbaarlijke setting waar de warmte van het Midden-Oosten en de rijkheid van kristallen je tegemoet komt. De Djinns zitten goed in elkaar en zijn origineel maar vooral geloofwaardig neergezet. Het voelde als een sprookje die niet zou misstaan in de verhalen van duizend-en-een nacht. Een echte aanrader voor de YA liefhebbers die wel de magie wil ervaren, maar even is uitgekeken op de standaard wezens.

four-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

3 responses to “De Vuurwens (De Oorlog van de Wensengevers #1) – Amber Lough

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.