Ook door deze auteur: Project Z
Uitgever: Lemniscaat | Januari 2018
Genres: Jeugd, Sciencefiction
Aantal pagina's: 300
ISBN: 9789047710189
Uitgave: Hardcover
Goodreads
Jona woont met haar familie in Sterrenlicht: een van de enorme flats in Radovar. De inwoners van deze grijze stad zijn in de greep van 'de familiescore'. Wie hard werkt, verdient veel punten en klimt snel op. Maar wie niet in het systeem past, kan diep vallen en Ondergronder worden - of zelfs in een Onderwijk eindigen.
Jona voelt zich gevangen in de stad. Ieder protest tegen de strenge regels levert minpunten op. Alleen in de uithoeken van Sterrenlicht kan ze even ontsnappen aan het systeem. Zalman, de vreemde klusjesman van het gebouw, lijkt de enige die haar begrijpt.
Alles verandert als Jona haar zieke oma wil helpen en ze de geheimzinnige Kilian tegenkomt. Hij laat haar de inktzwarte kanten van de stad zien. Jona kan niet langer zwijgen, ook al brengt ze daarmee zichzelf en haar familie in groot gevaar.
Al een paar jaar geleden wilde ik De schaduwen van Radovar van Marloes Morshuis lezen, omdat het boek bij verschijnen nogal onder de aandacht kwam en heel goed scheen te zijn. Toch stelde ik het uit. Totdat Marloes naar school kwam, toen besloot ik hem in de vakantie mee te nemen.
In Radovar krijg je voor alles wat je doet punten. Doe je iets goeds? Dan stijgt je score. Doe je iets wat niet door de beugel kan, dan zak je. En hoe meer punten je hebt, hoe beter het leven in de stad is. Jona woont in een van de flats van Radovar. Ze mist haar oude dorp en kan haar draai in de stad totaal niet vinden. Als ze de mysterieuze Killian ontmoet, voelt ze zich begrepen. En voor ze het weet krijgt ze te maken met de donkere kant van de stad.
De schaduwen van Radovar is een ideaal boek voor eind basisschool en de eerste twee klassen van de middelbare school. Het is vlot geschreven, spannend en spreekt enorm tot de verbeelding. En hoewel zo’n sociale score heel erg tot de verbeelding spreekt, is het in China realiteit. Het boek leent zich daarom heel goed tot discussies: is het goed dat mensen worden beloond voor goede daden? Maar wie bepaalt dan wat wel en niet kan? Dit boek zet zeker aan het denken!
Ik vond De schaduwen van Radovar een tof dystopisch verhaal dat nog jaren meekan. Het speelt zich af in de toekomst, maar niet zover dat het een ver-van-je-bed-show wordt. Daarnaast is het boek leuk voor alle geslachten. Hoewel het boek een vrouwelijke hoofdpersoon heeft, is het niet zo dat het alleen over romantiek gaat. Daar hou ik van, want daardoor kan ik hem goed klassikaal onder de aandacht brengen.
Daarnaast leest het vlot weg en komen er dus verschillende maatschappelijke thema’s aan bod. Zoals de omgang met ouderen en het belang van de natuur. Dat vind ik waardevol.
Al met al is het dus een spannend boek met een maatschappelijk tintje, waardoor het een goed voorbeeld van een boek is om in te zetten in het onderwijs.
Geef een reactie