Ook door deze auteur: Moord in de rocky mountains
Serie: Het ongetemde Amerika #7
Andere boeken in deze serie: Goudkoorts
Uitgever: Verschijnsel | Juni 2018
Genres: Young Adult, Historische fictie
Aantal pagina's: 222
ISBN: 9789078720515
Uitgave: Paperback
Goodreads
Noord tegen Zuid in het land van de onbegrensde mogelijkheden... Billy moet ervoor zorgen dat hij weer bij zijn eigen troepen komt, maar hoe? Hij ligt tussen twee legers in; het is alsof iedereen op hém schiet. En door de kruitdamp heen ziet hij de vijandelijke soldaten al in zijn richting komen. Amerika, 1863. Als de zuidelijke staten het tijdens de burgeroorlog dreigen te gaan verliezen, smeedt een rijke slavenhouder een complot waarmee hij de noordelijke staten wil dwingen de strijd te staken. Dit wordt ontdekt door twee soldaten die aan het front vechten, één zuidelijke en één noordelijke. In deze bizarre omstandigheden raken de twee bevriend en met hulp van de avonturierster Laura Taylor proberen ze het complot te verijdelen. Daarvoor moeten zij in vijandelijk gebied opereren, en dat gaat niet zonder complicaties... Gerben Graddesz Hellinga werkt - met veel passie en oog voor detail - aan een serie van twaalf op zichzelf staande historische jeugdromans. Aan de hand van de avonturen van verschillende jonge mensen, die allen op zoek zijn naar een eigen plek in de Nieuwe Wereld, geeft de reeks eveneens een prachtig beeld van de ontwikkeling van de Verenigde Staten in de periode van 1812 tot 1890.
Het lijkt alweer lang geleden dat ik door Gerben Hellinga werd benaderd om zijn serie over het ongetemde Amerika te lezen. Ondertussen ben ik al bij het zevende deel aangekomen, De samenzwering, en geniet ik er eigenlijk wel van om in de historie van Amerika te duiken. En dat terwijl dit absoluut niet het tijdperk is waar ik veel interesse in heb. Het zevende deel heet De samenzwering en is net als de andere boeken in de serie los te lezen, met hier en daar een verwijzing. Ditmaal gaat het om de Amerikaanse burgeroorlog.
De zuidelijke staten van Amerika dreigen de burgenoorlog te gaan verliezen, tot een rijke slavenhouder een complot smeet om de noordelijke staten te dwingen de strijd te staken. Twee soldaten ontdekken dit, eentje uit het zuiden en eentje uit het noorden. Ondanks de oorlog raken de twee bevriend en nemen ze zich voor om de boel te stoppen. Hierbij hebben ze de hulp nodig van avonturierster Laura. Maar om dit voor elkaar te krijgen zullen ze vijandig gebied moeten betreden.
De samenzwering is een boek wat veel jongens met een oog voor avontuur zal aanspreken. De burgeroorlog is namelijk iets wat velen wel aanspreekt, maar waar niet heel veel boeken over zijn op de Nederlandse markt. Het is natuurlijk ook wel een interessante tijd, waarin er nieuwe manieren van oorlogvoeren werden ontwikkeld. Nog niet zo technisch als de oorlogen nu, maar ook niet zoals in de middeleeuwen met enkel messen en zwaarden. Ik vond de strijd overtuigend en gedetailleerd verpakt in een verhaal. Hiermee bedoel ik dat het niet enkel een opsomming van feiten is geworden, geen verslag van de oorlog. Toch had ik zo nu en dan wel een beetje het gevoel alsof ik een verslag aan het lezen was; ik kon me niet altijd even inleven in de personages. Behalve Billy; zijn personage vond ik veruit het interessantst en ik keek er dan ook steeds naar uit zijn stukjes te lezen.
Net als de voorgaande delen leest De samenzwering weer erg vlot weg; voor je het weet ben je er doorheen. Je hebt dan niet alleen een avontuurlijk verhaal gelezen, maar ook de indruk meegekregen hoe het was in die tijd. Feiten verpakt in het verhaal maken het avontuurlijk en educatief verantwoordt, zonder dat het belerend wordt.
Wat ik knap vind aan het verhaal is dat je als leven nooit hoeft te kiezen voor een kant. De personages zitten er midden in en je krijgt vooral de zinloosheid en gruwelijkheden van oorlog mee. Dit is aan de ene kant heel knap omdat een boek je meestal uit emotie (of vanwege voorkeur van de auteur) toch een kant laat kiezen. Aan de andere kant is dit helaas ook een van de valkuilen van het boek. Er zit weinig emotie in en daardoor blijft het verhaal vrij vlak en is het lastig jezelf echt in te leven in de personages. Hier komt ook mijn gevoel vandaag dat het soms iets teveel als een verslag voelt. Sommige lezers zullen dit echter geen enkel probleem vinden.
De samenzwering is een groot avontuur om een groot complot tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog te verijdelen.
Al met al vond ik De samenzwering een gemakkelijk en vlot lezend boek, maar het ontbrak me aan emoties, waardoor ik moeite had mezelf in te leven in de personages. Het verhaal bleef hierdoor wat vlak en las als een verslag. Toch is het een avontuurlijk verhaal wat veel jongens zal aanspreken.
Geef een reactie