De mens als boom

Geplaatst op 5 april 2011 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

De levensboom
De boom neemt een bijzondere plaats in, in onze wereld. Wij hebben hen nodig om te overleven en gedurende de eeuwen heen werd zij in vrijwel alle culturen vereerd. Neem bijvoorbeeld de Yggdrasill uit de Noorse mythologie, waarmee de wereld en haar bestaan werd verklaard. Neem de heilige eik uit de Keltische mythologie, waaronder rechts werd gesproken. Het is echter niet zo gek dat er gekozen is voor een boom. Een boom staat statig en trots op de wereld, met haar wortels diep in de aarde. Ze straalt vrede uit en wijsheid.
Ik denk dat elke ziel en dus elk mens gelinkt kan worden naar een persoonlijke boom. Net als mensen zijn er verschillende bomen, die op zich ook weer allemaal uniek zijn. Geen boom is hetzelfde, net zoals geen mens hetzelfde is. Ja, overeenkomsten zijn er altijd, maar maak mij niet wijs dat elke Nederlander hetzelfde uiterlijk heeft. Nee, wij zijn uniek, ondanks onze gemiddelde kenmerken. Een groep mensen is net als een bos. Je kan ook wel stellen dat de boom symbool kan staan voor ons wezen als mens op aarde.
Een boom kan je kort door de bocht zien als een organisme bestaande uit drie onderdelen. De wortels, de stam en de kruin. Wij mensen hebben ook drie delen van ons wezen: de ziel, de geest en natuurlijk ons aardse lichaam. Deze drie kan je aan elkaar linken en dit toont ook aan waarom de geest, en daarmee het ego ook zo belangrijk is om te kunnen leven hier op aarde, ook al streven heel veel mensen naar het zogenaamde ‘verlicht zijn’, zonder ego.
De stam is ons lichaam. Een boom herken je vaak meteen aan de stam en dat is ook het eerste wat je ziet van zo’n grote groene reus. Dit is ook zo bij een mens, je kijkt meteen naar het uiterlijk, ook al zeggen mensen van niet.
Aan de stam kan je zien hoe het met de boom gaat en het maakt het zeker en sterk. Zonder stam is een boom kwetsbaar en zo is het aardse leven ook. Zonder lichaam geen mens. Tevens verbind het onze geest en ziel met elkaar. Onze geest en onze ziel huist in ons lichaam voor een leven lang.
De ziel huist zich in de kruin. Het rijkt tot in de hemel en heeft externe factoren nodig om te blijven leven. Factoren vanuit de aarde (voedsel en water), maar ook vanuit de hemel (zonlicht). Zij laat soms dingen vallen waaraan men zich kan herkennen, zoals emoties of een karakter. Dat is met bladeren net zo, een boom laat z’n blaadjes vallen en aan de blaadjes kan men precies zien met welke boom je te maken hebt. Via de stam en dus het lichaam haalt de ziel dingen uit z’n omgeving om zo te kunnen blijven bestaan. Een dode boom heeft geen bladeren, en zo is het ook net zo met de mens. Zonder ziel is ons lichaam nutteloos.
Dan de wortels, die misschien niet altijd even praktisch zijn, maar wel zo hard nodig. Zonder wortels zou de boom niet kunnen blijven staan en de ene boom heeft ook meer wortels nodig dan de ander. Naast dat zij voedingsstoffen uit de bodem opnemen grijpen zij zich vast in moeder aarde, waardoor zij niet omvallen als er eens een storm langs raast. Een belangrijk onderdeel van de boom dus! En probeer het nu eens te linken met de menselijke geest en het ego. Hoe lang zouden wij mensen het volhouden zonder ego of geest in deze maatschappij? Niet. Je zou omvallen als een boom zonder wortels. Het is namelijk zo dat, om te leven op deze aarde, je dat zal moeten doen met vele andere soorten mensen die zichzelf allemaal moeten zien te voeden met dezelfde voedingsbodem en dezelfde zon. Sommige bomen komen niet zo hoog, en hebben meer voeding nodig van de aarde. Deze bomen hebben meer wortels en hierdoor zullen aardse mensen die weinig met spiritualiteit of hemelzaken meer aardse voedingsstoffen nodig hebben. Zij hebben dus meer wortels nodig, en daar is niks mis mee. Want, als wij als mens ons volledig op zonlicht zouden zetten, zouden wij nog altijd omkiepen!
Je gebruikt je wortels om je ziel te voeden en om je lichaam te sterken. Alle drie de onderdelen zijn nodig om jezelf als mens een sterke boom te laten zijn.
Dus wees trots op jezelf, trots op je lichaam en trots op je geheel. Want je staat als een boom! En het maakt niks uit of je nou een jong appelboompje bent of een enorme dennenboom.

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.