De magische apotheek (De magische apotheek #1) – Anna Ruhe

Geplaatst op 15 juni 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De magische apotheek (De magische apotheek #1) – Anna RuheDe magische apotheek door Anna Ruhe
Serie: De magische apotheek #1
Uitgever: Van Holkema & Warendorf | Mei 2019
Genres: Jeugd, Fantasy
Aantal pagina's: 264
ISBN: 9789000366095
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Een magisch verhaal voor de fans van Harry Potter en Nevermoor! Het ruikt vreemd in de oude villa, naar… naar wel duizend dingen tegelijk! Dat is het eerste wat Lucie aan haar nieuwe thuis opvalt. Maar die geuren lijken nergens vandaan te komen en de sleutel die Lucie onder een vloerplank vindt, lijkt in geen enkel slot te passen. Is er soms een verborgen kamer in de villa? Samen met haar jongere broertje Benno en hun buurjongen Mats gaat Lucie op onderzoek uit. Als ze de geheime kamer in de villa vinden, kunnen de kinderen hun ogen niet geloven: de muren hangen van de vloer tot aan het plafond vol met planken. En op die planken staan duizenden flesjes, waarin de heerlijkste parfums borrelen en glinsteren! Al snel komen ze erachter dat achter het glas niet alleen de heerlijkste geuren schuilen, maar ook talloze gevaren. En één flesje kan zelfs beter voorgoed gesloten blijven…

Eerste deel in een spannende serie van drie boeken Om zelf te lezen vanaf 9 jaar, maar ook fantastisch om voor te lezen Een magische setting, een avontuurlijk verhaal en een stoere heldin

Alleen al bij de kaft was ik compleet betovert: ik moest en zou De magische apotheek lezen. Het klonk namelijk als een kleurrijk en bijzonder avontuur, met de sfeer van Harry Potter en Nevermoor. Zou dit boek wederom tot een van mijn lievelings jeugdboeken komen te horen?

Lucie komt samen met haar familie in een oude villa wonen. Het ruikt er vreemd, naar wel duizend dingen tegelijk. Waar komen die geuren toch vandaan? En waarom past die gevonden sleutel op geen enkel slot? Er is vast een verborgen kamer! Samen met haar broertje Benno en buurjongen Mats gaat Lucie op onderzoek uit. Ze kunnen hun ogen niet geloven als ze de verborgen kamer vinden: overal staan flesjes. Flesjes vol bijzondere parfums. En sommige van die geuren hebben bijzondere krachten. Zo krachtig, dat ze beter in het flesje kunnen blijven zitten.

Ik merkte al snel dat ik weer te maken zou hebben met een avontuurlijk boek! De magische apotheek is duidelijk een boek voor een jonger publiek: het zit vlot in elkaar en er wordt niet te lang bij zaken stilgestaan. De tekst wordt afgewisseld met sfeervolle en passende illustraties.

Voor mij voelde het als een heerlijk verhaal waar ik als kind bij zou wegdromen: hoe zou het zijn als je een verborgen kamer vol magie zou ontdekken in je huis? Ik kan me niet anders voorstellen dat ik het fantastisch zou vinden. Dit boek speelt perfect in op de belevingswereld en fantasie van kinderen: het is niet moeilijk om alles voor te stellen.

Toch miste ik een bepaalde laag. Ik lees aardig wat jeugdboeken en ik merkte dat deze nog net een tikkeltje jonger was. Dat is prima, maar het was daardoor minder uitgediept dan ik had gehoopt. Veel 12+ boeken bevatten namelijk onder die magische laag extra thematiek. Zaken die jonge tieners tegen kunnen komen als scheidingen, verlies of eenzaamheid. Dit was vooral een luchtig en avontuurlijk geheel.

Ik miste die laag wel echt met het lezen. Ik heb me echt wel vermaakt met De magische apotheek (en ik denk dat vele jonge lezers helemaal verslaafd zullen raken aan dit drieluik), maar het voldeed toch niet helemaal aan mijn verwachtingen. Ik had net iets meer van de wereld verwacht. Net iets meer magie. Ik miste een echte climax die net zo indrukwekkend zou zijn als de boeken waarmee het boek vergeleken wordt.

De magische apotheek is een lust voor het oog.

Al met al was De magische apotheek geen verkeerd boek, maar toch had ik er andere verwachtingen bij. Misschien had het van mij nog zintuiglijker gemogen, nog spannender en met net wat meer lagen. Desalniettemin ziet het boek er prachtig uit en weet ik zeker dat dit precies is wat veel jonge lezers zoeken in een boek.

three-half-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.