De langste dag van het jaar: midzomer

Geplaatst op 21 juni 2022 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Tussen 21 juni en 24 juni wordt er op het Noordelijk halfrond midzomer gevierd. Midzomer – in bepaalde kringen ook wel Litha genoemd – is de langste dag van het jaar en het hoogtepunt van de zomer. Wij zeggen vaak dat ze zomer dan begint, omdat het daarna pas echt warm wordt, maar de natuur is nu op z’n hoogtepunt en de zon staat precies boven de Kreeftskeerkring.

In de hekserij wordt er natuurlijk ook stilgestaan bij deze periode. Ik zeg bewust periode, want ik ben van mening dat een feest niet perse op één bepaald moment gevierd hoeft te worden. Soms komt het niet uit en zeg nou zelf: vroeger hadden zo ook geen kalenders. Men neemt de datum tussen de 21e en de 24e aan omdat de zon dan precies op de keerkring staat, maar de energie van het feest is langer voelbaar. Dus waarom niet? Zelf ga ik het de 25e pas vieren. Maar misschien doe ik de hele week wel wat kleine dingetjes, zoals zonwater maken. Dat kan ik dan mooi tijdens de viering gebruiken!

Zoals vaker ben ik al een paar dagen druk bezig met de voorbereiding van het feest. Ik verdiep me nog eens in de viering en leer toch weer nieuwe dingen. Ik verdiep me en vertaal het meteen in iets praktisch, zodat we er tijdens de viering iets mee kunnen doen. Ik zie de vieringen namelijk niet alleen als een feestje, maar vooral als een uitstekende tijd om van elkaar te leren en onze intuïtie te versterken. Met een beetje geluk steek ik de barbecue aan en verbranden we onze wensen voor de oogsttijd die nadert.

Midzomer is een echt vuurfeest. De zon is op volle kracht en laat de natuur groeien en bloeien. Door de zon rijpt het fruit en groeien de gewassen. Wij mensen doen de benodigde vitamine D op om lekker in ons vel te zitten. Alles wat straks geoogst kan worden, is nu volop aan het groeien. Het is dan ook een perfecte tijd om je te focussen op datgeen wat je wil gaan oogsten. Net als druiventrossen die gekrent worden: haal weg wat energie verspilt en geef dat wat je wel wil laten groeien de ruimte. Ik vind het dan ook een mooi moment om even stil te staan bij de ontwikkelingen in het leven.

De samenkomst van mijn coven geeft me altijd kracht en energie. Ik heb een unieke band met deze mensen en ik voel me op zo’n avond op en top verbonden. Ik vind het zo bijzonder dat we dit delen en samen leren. Het voelt ook heel bizar dat ik deze groep al bijna 3/4 jaar mag begeleiden. Ik wil er met mabon wel even bij stilstaan – bij mijn eigen groei in de rol die ik heb aangenomen. Maar ook hoe wij als groep zijn gegroeid. Als individuen. Op allerlei vlakken maar vooral op dit magische vlak.

Ik kijk er enorm naar uit midzomer te gaan vieren. Het wordt vast erg gezellig en leerzaam. De voorbereiding geeft mij al een prettig gevoel, stemt mij vrolijk. En het doet me laten inzien dat ik er eigenlijk al een beetje mee bezig was. Zo deelde Mirte pas een illustratie met Midzomer activiteiten en daar stond onder andere ‘een kruidentuin aanleggen’ bij. En ik heb toevallig – of juist niet! – een krat met kruiden gemaakt. Zo zie je maar dat het al in ons zit en dat we (soms ongemerkt) toch meebewegen met de seizoenen. Dat het collectief in ons zit om datgeen te doen wat eigenlijk een eeuwenoude traditie is. En hoe mooi is het dan om daar wél bewust van te worden?

Mocht je midzomer ook gaan vieren, dan ben ik heel benieuwd naar je plannen!

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.