De laatsten – Isabelle Quinn

Geplaatst op 18 april 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

De laatsten – Isabelle QuinnDe laatsten | januari 2015
Aantal pagina's: 154
ISBN: 9789044823301
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Mijn hersens leken in kauwgom veranderd, nadenken ging voor geen meter. Alles wat ik wist, was dat de mist dit gedaan had. Hij had al die mensen weggenomen. Vreemden, maar ook mensen die ik kende. En me totaal niet kon herinneren.

Op een koude winteravond wordt de vijftienjarige Sam ineens verrast door een mysterieuze en dichte mist. Als de mist zich eindelijk terugtrekt, is Sams leven voorgoed veranderd. Op een handvol overlevenden na is de stad helemaal verlaten. Wat is er gebeurd? Zijn zij de laatsten op aarde? En waarom lijken bijna alle overlevenden te lijden aan een rare vorm van krankzinnigheid? Sam gaat wanhopig op zoek naar antwoorden door de besneeuwde stad. Maar dat is niet zonder gevaar …

Een spannende en geheimzinnige Young Adult die je niet loslaat.

De combinatie van een mysterieuze omslag en een kort en bondige titel waren voor mij al voldoende om de laatsten te willen lezen; al sinds ik een klein voorproefje kreeg toen ik ooit bij Clavis op bezoek was. Onlangs kwam het boek uit, en mocht ik van Clavis een recensie-exemplaar ontvangen. Hartelijk dank daarvoor!

Ik vind de omslag heel erg sterk in z’n eenvoud. Het is zo’n ontzettend sferisch beeld dat ik meteen een heel verhaal in mijn hoofd heb zitten, zonder dat ik nog een woord heb gelezen van het boek. Het boek zelf is vrij dun, wat de ene lezer geen probleem vond, maar wat anderen toch wel een puntje van kritiek vonden. Mij deed de achterflap een beetje denken aan Gone – verlaten dus ik zat er helemaal klaar voor om dit boek te gaan verslinden.

Nu moet ik bekennen dat – toen ik het boek ben gaan lezen – ik net ziek begon te worden en flink last had van allemaal opkomende kwaaltjes. Maar achteraf besef ik me dat dit misschien wel extra heeft bijgedragen bij het hoge WTF-gehalte van dit boek. Want dit boek is een grote mindfuck.

Het begint vrij gewoon, maar al snel kom je er samen met Sam achter dat er iets niet klopt. Door een mysterieuze mist zijn de meeste mensen in de stad verdwenen.. Het gevolg; chaos en beestachtig primitieve eerste reacties. Dat en een sfeervolle setting van een winters landschap maken het decor ontzettend filmisch. Samen met Sam wil je nu eenmaal ontdekken hoe het nu allemaal in elkaar zit.

Naarmate het verhaal vordert krijg je wat antwoorden (die al dan niet in tegenstelling zijn tot je eigen vermoedens) wat de verwarring alleen maar groter maakt. Aan het einde is er wel een soort van.. einde.. maar had ik echt zoiets van ‘Defuq did I just read’. Ja, ik moet dit boek echt nog eens herlezen als mijn lichaamstemperatuur niet boven de 37 graden is.

Commentaar dat dit boek te dun is, vind ik persoonlijk ongegrond, want het voelt toch als een compleet verhaal. Toch denk ik dat de diepere lagen – die er af en toe wel doorheen schemeren – niet allemaal zijn benut. Dit verhaal had net wat meer body kunnen hebben. Net wat meer spanning.. Zo’n gevoel van tinteling net onder je huid… Dat miste ik een beetje.

Toch vind ik de laatsten een heel goed boek wat perfect past bij het fonds van Clavis. Hun boeken zijn misschien wat minder gericht op het populaire publiek, toch zijn het verhalen die het grote publiek verdienen. Dus, hou jij van een dystopisch achtig verhaal vol mysterie en een groot vraagteken? Dan is dit echt een boek voor jou!

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

4 responses to “De laatsten – Isabelle Quinn

  1. Ik ben dol op mindfuck boeken, dus deze klinkt echt heel erg interessant! Ik had hem stiekem al een tijdje op ’t oog, mede door de supertoffe cover <3

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.