De ijzerkoning – Julie Kagawa

Geplaatst op 20 december 2012 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De ijzerkoning – Julie KagawaDe IJzerkoning Serie: The Iron Fey #1
Andere boeken in deze serie: De Overtocht
| 12 juni 2012
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789034755827
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Mijn naam is Megan Chase.
Over minder dan vierentwintig uur word ik zestien. Sweet sixteen, zeggen ze dan, maar ik geloof niet dat dat voor mij opgaat. Alles in mijn leven begint op een griezelige manier uit de hand te lopen, en dan is het feit dat mijn moeder en stiefvader mijn verjaardag weer zijn vergeten nog mijn minste probleem.
Wat gebeurt er allemaal?
Net als mijn broertje zie ik ineens overal vreemde monsters, in het bos bij de bushalte lijkt zich iets engs schuil te houden en op school staat er plotseling op een computerscherm: Meghan Chase, we komen je halen...
Maar wat ik al helemaal niet had kunnen dromen is dat ik verliefd zou worden op een mysterieuze prins - die helaas niks van mij wil weten...
Hoe overleef ik in een wereld waarin echte vrienden op één hand te tellen zijn?

Ik had dit boek al een hele tijd op mijn lijstje staan, want ik hoorde van iedereen dat het erg leuk geschreven was en alles te maken zou hebben met een sprookjesachtige wereld en elfen. En wat is nou net datgeen wat ik ontzettend gaaf vind? Juist, dat!
Toen ik het boek in handen kreeg zag ik een leuke kaft met opgedrukte glitters in een motief die het hele boek herhaald wordt. De fotokaft zelf vind ik vrij standaard, maar het heeft net even dat extra elementje wat de vormgeving van het boek orgineel maakt. Van de titeltypografie vind ik het woordje ‘de’ een beetje wegvallen, maar dat nemen we dan maar voor lief.

De basis van het verhaal dat een gewone, niet opvallende scholier een machtig magisch wezen blijkt te zijn is niet nieuw en zeker ook niet heel orgineel, maar Julie is er goed in geslaagd er een leuk verhaal van te maken. Het is in de ik-persoon geschreven, waardoor je heel veel van de emoties van de hoofdpersoon meepikt. Je zit als het ware in je hoofd en kijkt vanuit haar perspectief de werelden in.
In het verhaal wordt qua plaatsen en personages goed gebruik gemaakt van bekende mythologie van de elfenwereld (de fae) en voor mij was er dan ook veel herkenning. Dat vind ik zelf een grote plus van het boek, want schrijfster Kagawa heeft duidelijk haar background check gedaan. Het niet tegen ijzer kunnen en de overeenkomsten maken zijn typerend voor dit folk en daar draait dit hele boek dan ook om.
Alles wordt op leuke wijze beschreven waardoor het een levendig en spannend verhaal wordt wat rijp is voor een film. Het enige echt jammere vind ik persoonlijk dat het uiteindelijk weer moet uitdraaien op een romance. Zonder echt een goede reden wordt hoofdpersoon Meghan verliefd (en ik zeg lekker niet op wie, moet je zelf maar gaan lezen!) alsof het een vereiste is voor een young adult. Ik had liever gezien dat die liefde pas later (misschien pas in deel 2) op zou komen, of beter, misschien nog helemaal niet. Meghan kent die jongen, zoals ze hem nu leerde kennen, namelijk heel anders, ook al hebben ze een groot avontuur beleefd samen.

Maar goed, misschien moet ik gewoon niet zo klagen over dat puntje en uiteindelijk maar gewoon afwachten hoe het zich verder zal ontwikkelen in het volgende boek. Want ja, deel twee, de ijzerprinses, staat nu zeker op mijn verlanglijstje!

 

four-stars

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.