De Franse Revolutie – Noah Shusterman

Geplaatst op 26 oktober 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

De Franse Revolutie – Noah ShustermanDe Franse Revolutie door Noah Shusterman
Uitgever: Uitgeverij Veen Media | juni 2015
Genres: Non-fictie, Geschiedenis
Aantal pagina's: 448
ISBN: 9789085714750
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

De Franse Revolutie was een van de belangrijkste episodes uit de wereldgeschiedenis, vol met opzienbarende figuren en dramatische gebeurtenissen. Zij toonde de mensheid op zijn best en zijn slechtst: oprechte en nobele idealen ging hand in hand met machtswellust en ongeremde bloeddorst.

Shusterman komt met een frisse kijk op deze periode die nog altijd enorm populair en relevant is. Een gedurfde interpretatie van de Franse Revolutie waarbij religie en seksualiteit een cruciale rol speelden.

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik De Franse Revolutie ontving. Het leek mij een ontzettend nuttig en leerzaam boek, deels voor mijn werk. Op mijn opleiding heb ik wel alle tijden rondom de Franse Revolutie behandeld, maar de revolutie zelf kwam niet echt langs. Hofcultuur en de 19e eeuw, tja, daar weet ik aardig wat vanaf, maar deze grote gebeurtenis van de Franse geschiedenis bleef bij mij erg oppervlakkig. Dit boek zou daar verandering in brengen.

De Franse Revolutie bespreekt alle details van de revolutie; de aanleiding, de gebeurtenissen zelf en de gevolgen. Dit wordt allemaal heel gedetailleerd besproken, waardoor ik er dus twee maanden over heb gedaan. Ik vond het wel heel interessant, maar het lukte me niet grote stukken tekst achter elkaar te lezen. Ik raakte mijn aandacht kwijt en kon niet alle details meer in me opnemen. Dit komt deels door de vrij droge tekst. Hoewel er wel met humor is geschreven, wordt de tekst nooit onderbroken. Bij het boek over Jeanne d’Arc gaf ik het ook aan; dit boek zou beter tot z’n recht komen bij visuele ondersteuning. Natuurlijk zullen er voldoende mensen zijn die wel gemakkelijk non-fictie zonder plaatjes kunnen lezen, maar ik kan dat dus niet zo goed.

Het boek is echt gedetailleerd en leerzaam. Ik heb er veel van opgestoken en zal het in de toekomst zeker gebruiken als naslagwerk. De hoofdstukken zijn erg logisch opgezet, waardoor het gemakkelijk is om iets terug te zoeken.

Toch kan ik niet anders dan eerlijk zijn; de details en alle gebeurtenissen duizelden me af en toe. Hierdoor heb ik best vaak de neiging gehad om te gaan lezen, maar deed ik het vervolgens niet omdat ik er gewoon niet doorheen kwam. Dit soort boeken hebben voor mij echt afbeeldingen nodig, al is het alleen al om een voorstelling te maken van de historische figuren. Er zijn genoeg kunstwerken te vinden, lijkt me. Al snap ik ook wel dat het boek dan misschien te kostbaar zou worden, of te dik. Lastig hoor!

Al met al een prima naslagwerk over de Franse Revolutie. Alles wordt besproken waardoor je echt de diepte in gaat. Shusterman’s fijne pen maakt het dat ik uiteindelijk toch door het boek ben gekomen.

De Franse Revolutie

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “De Franse Revolutie – Noah Shusterman

  1. Leuk dat je een naslagwerk recenseert! Dit zou wel een boek voor mij zijn als research voor een roman over Marie Antoinette die ik ooit nog graag wil schrijven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.