De Dochter van de Toragh – Tisa Pescar

Geplaatst op 11 december 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De Dochter van de Toragh – Tisa PescarDe Dochter van de Toragh door Tisa Pescar
Uitgever: LS Amsterdam | Oktober 2015
Genres: Fantasy, High Fantasy, Romantiek
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789024568543
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Als de geruchten steeds sterker worden dat barbaren uit het noorden de Grote Kloof willen oversteken om het vruchtbare zuiden te veroveren, slaan de twee alleenheersers, de Toraghs van de bedreigde territoria Birana en Priade, de handen ineen om de enige toegang tot hun land te verdedigen.

Ze besluiten een bondgenootschap aan te gaan, dat bekrachtigd zal worden door het huwelijk van Nura, dochter van de Toragh van Birana, met Kyton, de zoon van de Toragh van Priade. Armina, de zus van Kyton, begeleidt Nura met een escorte naar het Misteiland, waar Nura onderworpen zal worden aan een reeks rituelen om te bepalen of zij het huwelijk met Kyton waardig is.

De eerste van vele problemen dient zich aan als Nura zich sterk aangetrokken blijkt te voelen tot Armina, want op gelijklingenliefde staat in grote delen van zowel Birana als Priade nog altijd de doodstraf. Bovendien komt daarmee het bondgenootschap in gevaar.

Romantiek in fantasy wordt al snel romantiek als in andere boeken; niet helemaal mijn ding. Des te leuker is het wanneer een schrijver of schrijfster er in weet te slagen een origineel element te verwerken in deze romance: homoseksualiteit. Tisa Pescar verwerkt in De Dochter van de Toragh een thema wat voor velen nog een taboe is, zeker in buitenlandse fantasy.

De Dochter van de Toragh begint als een vrij standaard fantasy verhaal; een jonge vrouw met de naam Nura moet gedwongen met de kroonprins van een ander land trouwen om de banden tussen de twee naties te versterken. Zij wordt vrij plots uit haar vertrouwde omgeving weggerukt, maar vind dat niet eens zo erg, omdat haar vader een bruut man is. Armina, de zus van de kroonprins in kwestie begeleid haar op haar reis naar haar nieuwe koninkrijk. En onderweg beseft Nura dat ze meer voor Armina voelt dan zou horen.

Een paar dingen vind ik hierin geweldig, vooral dat er een strijd is om gelijkliefdes bespreekbaar te maken. Geen dramatische veldslag, maar meer de strijd om de liefde. Dit vond ik verfrissend en had wat mij betreft nog wel meer naar voren mogen komen.

Maar er zijn ook een paar dingetjes die me tegen stonden. Zo is er vrij opeens sprake van een ander perspectief. Aan het begin is dit vrij verwarrend, maar later wordt het duidelijk en ook logisch voor het verhaal. Ik vond dat verwarrende element alleen niet prettig. Aan het begin zag ik niet wat de toegevoegde waarde er van was. Nog een ding was de vrij abrupte romantiek tussen de twee dames. Ik had graag gezien dat zij samen iets heftigst meemaakten, zodat zij echt naar elkaar toegetrokken werden. Ik had nu meer de indruk dat ze last hadden van het fenomeen instalove. Hun relatie wordt al veel te snel serieus, waarbij ik de indruk had dat het te snel was. De liefde had priller mogen zijn. Voorzichtig en breekbaar. Tot slot; de namen. Het is prima om natuurlijk aparte namen te hebben in fantasy, maar soms vraag ik me echt af waarom? Hier viel het gelukkig mee, en waren het niet wat medeklinkers uit het toetsenbord geramd met wat klinkers er tussendoor, maar toch.. Ik vind het met heel exotische namen altijd erg lastig om goed in het verhaal te zitten. Ik zie er de toegevoegde waarde niet altijd van. Of een aparte naam daadwerkelijk een bijdrage kan leveren aan het fantasygenre.

De eerste helft van het verhaal vond ik best wel traag op gang komen, maar in de tweede helft komt het tempo er flink in. Het las lekker en is geen hele zware fantasy vol details en beschrijvingen. Tisa heeft met bijzondere plotwendingen gespeeld die ik helaas zelf al zag aankomen, maar wel erg interessant waren.

De Dochter van de Toragh is een leuke vlotte fantasyroman met een lesbische relatie als basis. Hierin is het boek origineel en taboedoorbrekend. De romance vond ik zelf net iets te snel opbloeien, maar dit voorkomt ook wel weer dat er teveel dramatiek in het verhaal zou komen. De suggestie van seksuele omgang is netjes verwoord en zal geen mensen tegen het hoofd stoten. Ik heb er van genoten.

De Dochter van de Toragh

three-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

2 responses to “De Dochter van de Toragh – Tisa Pescar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.