De buurheks en het lied van de natuur – Wendy Noordzij

Geplaatst op 23 april 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De buurheks en het lied van de natuur – Wendy NoordzijDe buurheks en het lied van de natuur door Wendy Noordzij
Uitgever: Wunjo Uitgeverij | 2019
Genres: Jeugd, Fantasy
Aantal pagina's: 144
ISBN: 9789082985405
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Elsa en Arne gluren door de heg. Hun harten kloppen in hun keel.
De buurvrouw hangt een zwarte kookpot boven een vuurtje.
Die vrouw is een heks! Dat heeft hun moeder verteld.
Maar heksen bestaan alleen in sprookjes! Of toch niet?

Al snel maken ze kennis met Vevina, de buurheks.
Vevina is niet eng of gemeen, maar juist heel aardig.
Op een dag ontdekken de kinderen dat het heel erg stil is in het bos.
Ogham, een oude man die in een holle boom woont, vertelt dat het lied van de natuur is verdwenen.
Dat is het begin van een onvergetelijk avontuur, waarbij Elsa en Arne dankbaar gebruik maken van de kennis van de buurheks.
Ook krijgen ze hulp van een grommende kanarie, een pianospelende poes en een bruine kikker…

Een paar weken geleden werd ik door schrijfster Wendy Noordzij benaderd of ik interesse had om haar boek, De buurheks en het lied van de natuur, te lezen. Dit is een boek op avi M6 niveau en dus echt een jeugdverhaal, maar het sprak me enorm aan. Waarom? Omdat het over heksen en de natuur gaat. Ik verwachtte dat dit een boekje zou worden waarvan ik had gewild dat ik het zelf kon lezen toen ik jong was.

Esla en Arne hebben een nieuwe buurvrouw gekregen. Een hele vreemde! Vevina is namelijk een heks! Geen gemene, maar ze heeft wel een grote zwarte kookpot boven een vuurtje hangen. Op en dag ontdekken de kinderen dat alle dieren zijn verdwenen uit het bos en dat het er veel te stil is. Het lied van de natuur is verdwenen! Gelukkig kan de buurheks hun wel helpen.

Het boek zit vol leuke korte avontuurtjes en vol bijzondere figuren. Of dit nu dieren of mensen zijn: ze zijn bijzonder. Je hebt de kakmadam uit de buurt, de slechterik, de vreemde vogel (letterlijk) en een pianospelende kat. Dit maakt het verhaal van De buurheks en het lied van de natuur grappig en luchtig, zij het dat het boek ook daadwerkelijk een diepere laag heeft.

Ik vind het heel mooi hoe de personages aan het begin erg veel last hebben van vooroordelen. Zij denken dat de heks die in de buurt is komen wonen alleen maar last zal veroorzaken. Niets is minder waar. De buurheks leert hen dat ze helemaal niet zo raar is.

Het is duidelijk dat Wendy Noordzij veel weet over hekserij en dit op een duidelijke, niet belerende manier weet over te brengen. Het verhaal zit goed in elkaar en alle heksendingetjes kwamen niet zomaar uit de lucht vallen: het was erg goed in de plot verweven.

Jonge lezers zullen zich gemakkelijk met de hoofdpersonages kunnen identificeren. Het is namelijk alsof Arne en Elsa de lezer meenemen op hun avontuur. Ze zijn ondernemend, leergierig, avontuurlijk en lief.

Na het lezen van De buurheks en het lied van de natuur, baalde ik dat ik niet zo’n buurvrouw had vroeger!

De buurheks en het lied van de natuur smeekt om meerdere delen. Het leert kinderen respect te hebben voor de natuur en dat er meer is dan alleen maar achter de computer zitten. Daarnaast geeft het op vriendelijke manier kennis over hekserij, zonder dat het ook maar een moment belerend wordt. Ik heb genoten van dit fantasierijke verhaal!

four-stars

Tags: , ,

Divider

2 responses to “De buurheks en het lied van de natuur – Wendy Noordzij

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.