Dagboek van een klotejaar (Carbon Diaries #1) – Saci Lloyd

Geplaatst op 27 september 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Dagboek van een klotejaar (Carbon Diaries #1) – Saci LloydDagboek van een klotejaar door Saci Lloyd
Uitgever: Edge | 2008
Genres: Young Adult, Dystopia
Aantal pagina's: 375
ISBN: 9789022325858
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Laura Brown (16) beschrijft in haar dagboek het jaar 2015. Engeland voert drastische maatregelen in om de CO2-uitstoot te verminderen. Dit heeft grote invloed op het gezin van Laura. Vanaf ca. 15 jaar.

Dagboek van een klotejaar had ik al vaker langs zien komen bij andere lezers, maar ik had nooit verwacht dat er zo’n heftig en realistisch verhaal achter zou zitten. Het wist me echt te grijpen en het voelde ontzettend dichtbij. Dit kwam vooral door het feit dat het verhaal zich afspeelt in 2015, dus niet pas over 100 jaar met allemaal nieuwe – haast fantasieachtige –  technologische. Daarnaast speelt het zich af in Londen, en plaats die de meesten van ons zich wel kunnen voorstellen. Het idee alleen al dat dit jaar zo in het water zou vallen en heel Europa op z’n kop zou zetten. Stel je eens voor!

Stel je ook eens voor hou het was toen dit boek net uitkwam (2008) en 2015 ergens nog heel ver weg leek. Misschien wuif je het weg, maar het had zo maar kunnen gebeuren en ik geloof dat er toch wel heel veel mensen benauwd naar het einde van 2012 hebben opgekeken. Dit boek versterkt dit gevoel omdat het inspeelt op dat waar wij als mensen weinig invloed op hebben; moeder natuur.

Laura is een fijn personage, omdat zij een echte tiener is. Geen superheldin, maar gewoon een meisje die het nut van school niet meer ziet en zich staande moet houden in een wereld die plots enorm veranderd. Je leeft met haar mee en haar stem is erg prettig.

Ik vond het interessant om via een dagboekvorm het hele jaar te ervaren. Ik kon ook haast niet wachten om bij de datum te komen op de dag dat ik dit boek las. Ik was immers erg benieuwd wat er dan zou gebeuren! Voelde ergens ook wel gek. Het zou maar zo zijn dat Engeland echt zo in puin lag.

Een extra dimensie aan het dagboek zijn alle knipsels, uit kranten, e-mails en werkstukken. Het mailverkeer met Amy maakt duidelijk hoe Amerika in de situatie staat en hoe absurd dit eigenlijk is. Dit vond ik passend, want bij zo’n gebeurtenis is het bijna ieder voor zich en verdwijnen alle verbondjes meteen.

Al met al een heftig verhaal over het kapot gaan van de wereld en het leven van een doorsnee meisje die er midden in zit. Het verhaal is vooral zo sterk omdat het niet inhaakt op de verbeelding, maar op de realiteit. Ik denk zelf dat zoiets echt zou kunnen gebeuren… en wat dan? Is er iemand voorbereid? Staat er überhaupt wel iemand bij stil op welke richel we staan? Dit boek is daarom tevens een les bewustzijn. En dat is prima. Dagboek van een klotejaar heeft mij op positieve wijze weten te overtuigen dat het een mustread is.

dagboekvaneen klotejaar

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

5 responses to “Dagboek van een klotejaar (Carbon Diaries #1) – Saci Lloyd

  1. Zelf vond ik dit boek juist enorm tegenvallen. Ik weet niet of het aan de vertaling ligt, maar ik vond de schrijfstijl wat aan de kinderachtige kant en raakte gewoon niet in het verhaal.. Maar ik heb al heel wat positieve reviews voorbij zien komen, dus waarschijnlijk ligt het gewoon aan mij 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.