De Da Vinci Code (Robert Langdon #2) – Dan Brown

Geplaatst op 11 oktober 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

De Da Vinci Code (Robert Langdon #2) – Dan BrownDe Da Vinci Code door Dan Brown
Ook door deze auteur: Inferno
Serie: Robert Langdon #2
Andere boeken in deze serie: Inferno
Uitgever: LS Amsterdam | September 2016
Genres: Young Adult, Thriller, Avontuur, Mysterie
Aantal pagina's: 464
ISBN: 9789024575237
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

De Da Vinci Code van Dan Brown is het razend spannende boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol. Een verhaal vol verrassende feiten over kunst, religie en wetenschap. Dit is de verkorte versie van het oorspronkelijke verhaal. Tijdens een werkbezoek aan Parijs krijgt Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, 's avonds laat te horen dat in het Louvre de conservator bruut is vermoord. Naast het lijk heeft de politie merkwaardige codes gevonden. Samen met de Franse cryptologe Sophie Neveu begint Langdon een speurtocht naar de reden van de moord. Als ze de bizarre raadsels beginnen te doorgronden, raken ze via de werken van Leonardo Da Vinci op het spoor van een eeuwenoud mysterie en een verbijsterend geheim dat dreigt verloren te gaan...

De Da Vinci Code, een boek wat velen van ons wel gelezen (of gekeken) hebben. Dan Brown wist ons met al zijn boeken mee te sleuren in een zinderend avontuur vol gevaar en symboliek. En daar hou ik wel van. Ik ben een (kunst)geschiedenis liefhebber en ook symboliek staat hoog op mijn interesselijstje. En nu kwam daar opeens een Young Adult editie van het boek waar Dan Brown mee doorbrak. Dat verbaasde me enigszins, want ik las het origineel als tiener en vond dat echt niet te moeilijk.

davincicode

De Da Vinci Code is een avontuurlijk boek over de hoogleraar Robert Langdon. Hij is voor een lezing in Parijs als hij opeens midden in de nacht naar het Louvre wordt gehaald. Daar blijkt de conservator te zijn vermoord; dezelfde man die niet kwam opdagen op hun afspraak. Robert is verdachte, maar beseft nog niet dat hij zichzelf verbind met een van de grootste mysteriën van de geschiedenis.

Wat ik zo tof vind aan de boeken van Dan Brown, is dat er gespeeld wordt met theorieën die men heeft over kunt, religie en de geschiedenis van de mensheid. Ik ben dol op dat soort samenzweringen. Steeds speelt er een religieuze groepering, een kunstenaar en een complot de hoofdrol, waarbij men wetenschap, kennis en logica nodig heeft om het op te lossen. Het spreekt tot de verbeelding, vooral omdat de locaties allemaal te bezoeken zijn. Zo las ik destijds het Benini Mysterie vlak voor ik naar Rome ging en dat geeft een extra dimensie. Je wordt als het ware meegenomen de stad in. Grote plus in dit boek zijn de kleurenfoto’s van locaties en voorwerpen.

davincicode4

Ik heb genoten van het herlezen van het boek en ik had niet de indruk dat ik veel van het origineel miste. Het is wat compacter allemaal en bepaalde elementen die in het origineel worden uitgesmeerd, zijn hierin ingekort. Ik denk echter nog steeds dat een lezende tiener het origineel ook prima zal begrijpen. Het is namelijk niet zo dat de YA versie opeens een dun boekje is geworden. Nee, het heeft nog steeds 460+ pagina’s. Een flinke intimiderende pil voor niet-lezers. Gelukkig lezen deze boeken met een enorme vaart.

Als ik dan mag mierenneuken om de ‘versimpeling’ van het boek, dan vind ik nog steeds dat er zo nu en dan jargon wordt gebruikt. Een verklarende woordenlijst bij de volgende druk zou een mooie toevoeging zijn, wil je het helemaal makkelijk maken voor jongeren.

davincicode3

Heeft deze nieuwe uitgave echt een toegevoegde waarde, of is het vooral goede marketing? Misschien beiden. Op deze manier komt een vrij tijdloos verhaal weer onder de aandacht. En wordt het YA aanbod verrijkt met een fijne thriller.

Ik ben dol op samenzweringen, religie, kunst en symbolen. De Da Vinci Code levert dit.

Je moet er van houden, natuurlijk. Ik ben dol op kunst, religie en symbolen, en ik kan me voorstellen dat zo’n boek op sommige momenten een beetje een ver-van-je-bed-show kan worden. Voor mij was dit niet het geval en ik heb me prima vermaakt met deze speciale jongereneditie. Ik weet zeker dat het boek door een tal van jongeren opgepakt zal worden.

PS. Ondanks dat dit een tweede deel is, is het gewoon los te lezen.

davincicode2

four-stars

Tags: , , , , , , , , ,

Divider

4 responses to “De Da Vinci Code (Robert Langdon #2) – Dan Brown

 1. Ik vind het nog steeds een beetje vreemd om een ‘YA versie’ van dit boek uit te brengen, maar het klopt inderdaad dat het boek nu wel weer onder de aandacht is gekomen. Dus marketing-technisch is het een hele slimme move.

  Overigens ben ik wel benieuwd of er nou veranderingen in het verhaal zelf zijn, dus ik zie mezelf wel ooit dit boek lezen. Wat dus betekent dat ze mij toch zover hebben gekregen dit boek te kopen, haha.

 2. Tanneke

  Oei. Het wordt tijd dat ik deze toch eens ga lezen. Maar dan wel de originele versie. Leuke recensie. Ik was al benieuwd wat het verschil nu was.

  • Rosanne

   Ha, same! Hij staat bij mij ook nog wel op mijn lijstje, haha. Weet alleen niet welke versie ik zal lezen, de YA-versie of de “normale”. De recensie is in ieder geval lovend genoeg om YA een kans te geven 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.