Crossed (Matched #2) – Ally Condie

Geplaatst op 3 september 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 10 Comments

Crossed (Matched #2) – Ally CondieCrossed Serie: Matched #2
Andere boeken in deze serie: Matched
| januari 2012
Aantal pagina's: 293
ISBN: 9789047704027
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Ky is door de Unie afgevoerd naar een wisse dood in de Buitenprovincies. Cassia reist hem achterna en komt er al snel achter dat hij heeft kunnen ontsnappen en een spoor van aanwijzingen heeft achtergelaten. Cassia's zoektocht zet haar bestaan op losse schroeven - zeker als ze ziet dat er ook een leven búíten de Unie mogelijk is.

Misleiding, ontrouw en bedrog plaveien het kronkelige pad waarover Cassia haar weg moet zien te vinden. Aan de grenzen van de Unie is niets wat het lijkt.

Koop ‘Crossed’ hier

Ik had het grote geluk de hele Matched trilogie te winnen op Nine Sisters, wat dus betekende dat ik eindelijk verder kon met lezen. Ik had gemengde gevoelens bij het lezen van Matched, er gebeurde niet zo heel veel, maar de manier waarop Allie Condie de wereld heeft opgebouwd vond ik wel heel erg sterk. Als ik eerlijk ben, was ik wel een beetje huiverig voor dit tweede deel. Ook hier hoorde ik veel verschillende meningen over en tja, ik ben daar toch wel een beetje gevoelig voor. Heel veel tweede delen uit de trilogie stellen namelijk nog wel eens teleur.. Zou Crossed een uitzondering worden?

Crossed is opgebouwd uit verschillende hoofdstukken en verschillende perspectieven. Cassia en Ky vertellen om en om hun verhaal en aan de ene kant geeft dat heel veel inzicht in hun personages en brengt het soms lekker veel mysterie (wat weet de één wel en de ander niet?) aan de andere kant maakt dat het verhaal heel. erg. slooooom *insert sloomprater*. Er gebeurd echt wel wat in het gehele boek, maar het wordt zonder enige dramatiek verteld, waardoor het net het nieuws in de komkommertijd is. Ik miste de achterliggende emoties en kon me moeilijk inleven in ieders gevoelens. Als ik bijvoorbeeld kijk naar Divergent, dat had ik ook bij de andere personages een gevoel, een mening. Nu waren het net schaduwen die je net zo goed kan negeren. Dat is zo zonde, want er zitten echt stukken in die heel wat emotie had kunnen oproepen.

Het concept van de Unie en de Opstand is weliswaar niet het meest origineel wat je zou kunnen bedenken, toch zitten er interessante stukken in die je als lezer aan het denken zet. Ik hou er wel van als een boek maatschappelijke kwesties aankaart, dus wat dat betreft is ook Crossed een goed bedacht boek. Het is gewoon jammer dat zo’n reis als in Crossed een heel boek moet vullen, waarvan ik denk dat het spannender was geweest als het sneller was verteld. Er hadden meer plotwendingen in kunnen zitten dan de eeuwenlange klimtocht door het Reliëf. De ontwikkeling van de personages worden daardoor belemmerd en tja, ik irriteerde me meer aan ze dan dat ik er vrienden mee zou kunnen worden.

Toch ben ik erg benieuwd hoe het vervolg, Reached, gaat worden. Voor mijn gevoel is het einde van Crossed namelijk een gevalletje ’terug bij af’ en ik ben benieuwd of er nog wat in werking wordt gezet. Eindigt de Matched trilogie in clichés of zal het me verrassen? Ik weet in ieder geval zeker dat Crossed me niet heeft weten te verrassen en dat het voor mij niet heel vele meer is dan ‘wel een leuk boek’. Het worldbuilding van Ally Condie is echter zo goed, dat het boek vooralsnog z’n drie sterren verdiend heeft.

Eerder gelezen uit deze serie: Matched.

three-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

10 responses to “Crossed (Matched #2) – Ally Condie

    • Ik vond Matched persoonlijk leuker, dus ik ben wel benieuwd wat jij uiteindelijk van Crossed vindt. Zelf ben ik benieuwd of Reached het allemaal een beetje beter maakt. 🙂

  1. Ik moet ‘Reached’ nog lezen. Jammer genoeg was ik ook wat ontgoocheld in dit tweede deel. Uit mezelf zou ik al heel goed hebben moeten nadenken om te weten wat er nu weer juist gebeurde in ‘Crossed’, maar dankzij je recensie komt het weer allemaal terug. Misschien moet ik me dan toch maar eens aan het derde boek wagen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.